Μέχρι το 2020 οι αγχώδεις διαταραχές και η κατάθλιψη αναμένεται να γίνουν η δεύτερη και τρίτη αντίστοιχα συνηθέστερη αιτία νόσησης στον άνθρωπο ενώ σήμερα, σχεδόν 50 εκατομμύρια άνθρωποι υπολογίζεται ότι αντιμετωπίζουν κάποια ψυχική νόσο.

Όσον αφορά το εργατικό δυναμικό, το 28% των εργαζομένων στην Ε.Ε. αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας σχετιζόμενα με την εργασία τους, ποσοστό που μεταφράζεται σε 56 εκατομμύρια ανθρώπους. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας, το 14% των εργαζομένων υποφέρει από στρες, κατάθλιψη ή αγχώδεις διαταραχές ενώ το άγχος ευθύνεται για περίπου το 50% των χαμένων εργάσιμων ημερών το χρόνο.

Η ψυχική ευημερία του εργατικού δυναμικού μιας χώρας είναι σημαντικός παράγοντας για την παραγωγικότητα και την καινοτομία στην Ε.Ε. Ορισμένες από τις συνέπειες της ύπαρξης προβλημάτων ψυχικής υγείας στους εργαζόμενους είναι το κακό επίπεδο σωματικής υγείας, αύξηση στις άδειες ασθενείας, πτώση της παραγωγικότητας και της ποιότητας εργασίας, αύξηση εργατικών ατυχημάτων, επαγγελματική εξουθένωση κ.ά.

Ανάμεσα σε εκείνους που βλάπτονται από τις συνέπειες είναι και οι ίδιες οι επιχειρήσεις, καθώς η κόπωση, η δυσκολία συγκέντρωσης και η ασυνεπής απόδοση των εργαζομένων επηρεάζουν τόσο την ποιότητα του παραγόμενου έργου όσο και το εργασιακό κλίμα. Υπολογίζεται πως για το 50% του φαινομένου της συστηματικής απουσίας από την εργασία (absenteeism) ευθύνεται το σχετιζόμενο με την εργασία στρες, φαινόμενο που έχει τετραπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια.

Η ευρωπαϊκή εκστρατεία «Εργασία. Σε Αρμονία με τη Ζωή- Η Ευρώπη σε Κίνηση» στοχεύει να τονίσει τη σημασία των παραγόντων που προκαλούν στρες στο εργασιακό περιβάλλον και να συλλέξει μοντέλα καλής πρακτικής στην προαγωγή της ψυχικής υγείας, ώστε να γίνουν γνωστά και να υιοθετηθούν από μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων στην Ευρώπη.

Με τη συμμετοχή 20 ευρωπαϊκών κρατών, μέλη του Ευρωπαϊκού δικτύου για την Προαγωγή της Υγείας στους Χώρους Εργασίας (ENWHP), η εκστρατεία ξεκίνησε επίσημα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε διεθνές συνέδριο που έλαβε χώρα στο Βερολίνο στις 8 Οκτωβρίου 2009.

Η εκστρατεία αποτελεί την 8η πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού δικτύου (ENWHP) ενώ το Εθνικό δίκτυο Προαγωγής Υγείας στους Χώρους Εργασίας (ΕΔΠΥΧΕ), που λειτουργεί υπό την προεδρεία του Αν. Καθηγητή Κοινωνικής Ιατρικής Γιάννη Τούντα και συντονίζεται από το Ινστιτούτο Κοινωνικής & Προληπτικής Ιατρικής, με την επιστημονική υποστήριξη του Κέντρου Μελετών Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών έχει αναλάβει τον συντονισμό της εκστρατείας στην Ελλάδα.

Για να συμμετάσχουν οι εταιρείες στην εκστρατεία πρέπει να συμπληρώσουν ένα σύντομο ερωτηματολόγιο που μπορούν να βρουν στο www.neahygeia.gr ενώ οι εκπρόσωποι με τις καλύτερες πρακτικές προαγωγής της ψυχικής υγείας των εργαζομένων, θα έχουν την ευκαιρία να παρευρεθούν στην τελική τελετή της εκστρατείας, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, όπου θα λάβουν το βραβείο “Move Europe Partner Excellence”.

Πηγή: www.iatronet.gr