Έπειτα από 18 μήνες, για πρώτη φορά μειώθηκε ο αριθμός των ανέργων στη Βρετανία, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας (ONS).

Το σύνολο των ανέργων στα τέλη Δεκεμβρίου ήταν 2,46 εκατομμύρια, αριθμός μειωμένος κατά 7.000 σε σχέση με τρεις μήνες πριν. Σε ποσοστά αυτό μεταφράζεται στο 7,8% από το 7,9% που είχε καταγραφεί σε προηγούμενη μέτρηση. Επίσης μείωση καταγράφηκε και στους άνεργους ηλικίας 16-24 ετών: από 943.000 που ήταν το Σεπτέμβριο έφτασαν του 927.000 το Νοέμβριο.

Επίσης ο αριθμός των ατόμων που διεκδικούν επίδομα μειώθηκε στο 1,61 εκατομμύριο. Η αρμόδια υπουργός Εργασίας και Συντάξεων Υβέτ Κούπερ δήλωσε: «Η αγορά εργασίας είναι ακόμα σκληρή για πολύ κόσμο αλλά η μείωση της ανεργίας γενικά αλλά και στους νέους ειδικά είναι ιδιαίτερα καλοδεχούμενη. Αυτό σημαίνει 450.000 λιγότεροι άνθρωποι είναι εκτός εργασίας από ότι όλοι περίμεναν την περασμένη άνοιξη.

Ωστόσο γνωρίζουμε ότι τα πράγματα θα εξακολουθούν να είναι δύσκολα και ότι η ανεργία είναι πιθανό να ανέβει κι άλλο τους επόμενους μήνες». Ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του CIPD δήλωσε «τα τελευταία στοιχεία για την ανεργία αποτελούν μεν καλά νέα αλλά επιφανειακά. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η βρετανική αγορά βρίσκεται ακόμα μακριά από μία υγιή κατάσταση και θα ήταν λάθος να συμπεράνουμε ότι η ανεργία έχει φτάσει στην κορυφή.

Ο Brendan Barder, γενικός γραμματέας του Trades Union Congress δήλωσε: «η απροσδόκητη πτώση της ανεργίας είναι πολύ ενθαρρυντική και δείχνει ότι οι δράσεις της κυβέρνησης αποδίδουν. Ωστόσο, με τους σχεδόν ένα εκατομμύριο άνεργους νέους, αποδεικνύεται ότι υπάρχει ακόμα πολύ δρόμος να διανύσουμε για να μπορούμε να μιλάμε για μία υγιή αγορά εργασίας. Η μακροχρόνια ανεργία εξακολουθεί να αποτελεί μία τεράστια ανησυχία και θα εξακολουθεί να αυξάνεται ακόμα και μετά το τέλος της ύφεσης».

Παρά τις ευχάριστες ειδήσεις για την ανεργία, απογοητευτικά ήταν τα στοιχεία των οικονομικών ειδήσεων που αποκάλυψαν ότι ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί σημαντικά. Η ανεργία αποτελεί έναν από τους κύριους παράγοντες που προβάλλουν εμπόδια στην ανάκαμψη της βρετανικής οικονομίας και την έξοδό της από την ύφεση, ενώ υποχρεώνει και την Τράπεζα της Αγγλίας να κρατήσει τα επιτόκια χαμηλά προς τόνωση της οικονομίας.