Μείωση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης τους επόμενους 12 μήνες αναμένει το 73% των CEOs που συμμετείχαν στην 26η ετήσια έρευνα της PwC “Global CEO Survey”. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το διάστημα Οκτωβρίου-Νοεμβρίου 2022 με τη συμμετοχή 4.410 CEOs από 105 διαφορετικές χώρες. Πρόκειται για την πιο απαισιόδοξη πρόβλεψη στην ιστορία της συγκεκριμένης έρευνας σε αντίθεση με τις θετικές, αισιόδοξες προβλέψεις των δύο προηγούμενων ετών, κατά τα οποία το 76% και το 77% των ερωτηθέντων αντίστοιχα έβλεπε οικονομική άνθιση. Σε ότι αφορά στην Ελλάδα, η έρευνα έδειξε τα εξής:

  1. Οι Έλληνες CEOs εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι (46%) από τους ξένους ομολόγους του (29%) αναφορικά με τη βελτίωση της εγχώριας οικονομίας
  2. Ενώ οι συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης αποτελούν την κυριότερη ανησυχία των CEOs διεθνώς, με τον πληθωρισμό (40%) να βρίσκεται στη δεύτερη θέση και την μακροοικονομική αστάθεια (31%) στην τρίτη, οι Έλληνες CEOs -λόγω της γεωγραφικής θέσης της χώρας μας- κατατάσσουν τις γεωπολιτικές εντάσεις στην πρώτη θέση των άμεσων προκλήσεων (41%), με τον πληθωρισμό (40%) και τη μακροοικονομική αστάθεια (36%) να ακολουθούν.
  3. Η σύναψη συνεργασιών με εκπαιδευτικούς Φορείς βρίσκεται στην πρώτη θέση των προτιμήσεων της πλειονότητας των Ελλήνων CEOs (78%) για τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας στις εταιρείες τους. Διεθνώς, πρώτες στη λίστα βρίσκονται οι συνεργασίες μεταξύ επιχειρήσεων (84%) και οι κλαδικές κοινοπραξίες (76%) ενώ οι συνέργειες με εκπαιδευτικούς Φορείς βρίσκονται στην πέμπτη θέση.