«Ραντεβού το Σεπτέμβρη»... πόσο νοσταλγική ακούγεται αυτή η φράση; Φέρνει στο μυαλό ταμπέλες που κρέμονταν, τις περασμένες δεκαετίες, έξω από τα χειμερινά σινεμά, παραδίδοντας τη σκυτάλη στα θερινά που ανάβλυζαν μυρωδιές γιασεμιού και υπόσχονταν χαλαρές νύχτες.

Και ξαφνικά, προσγειωνόμαστε στο φετινό καλοκαίρι, που μόνο χαλαρό δε θα μπορούσε να το χαρακτηρίσει κανείς. Ακολουθεί τους ρυθμούς ενός «καυτού» χειμώνα που σημαδεύτηκε από ανακατατάξεις, κατάρρευση χρηματιστηριακών δεικτών ανα τον κόσμο, λουκέτα σε μεγάλες επιχειρήσεις, εσπευσμένες κρατικοποιήσεις, απολύσεις και πολλές άλλες αρνητικές εκπλήξεις.

Τα στελέχη ανθρώπινου δυναμικού βρέθηκαν ξαφνικά στο στόχαστρο όλων: των αγανακτισμένων εργαζομένων, της πιεσμένης διοίκησης, των μέσων ενημέρωσης και, το δυσκολότερο, του ίδιου τους του εαυτού. Οι πιο νέοι, ίσως αναγκάστηκαν για πρώτη φορά στην καριέρα τους, να λάβουν τόσο δύσκολες αποφάσεις σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Η αλήθεια είναι ότι όλα έγιναν πολύ γρήγορα… εν ριπή οφθαλμού.

Οι περισσότεροι από εμάς δεν είχαμε προλάβει να αφομοιώσουμε τις εικόνες των στελεχών της Lehman Brothers να κρατούν τα κιβώτια με τα προσωπικά τους αντικείμενα μετά την κατάρρευση της επιχείρησης, όταν η κρίση χτύπησε την πόρτα μας. Υπό αυτές τις συνθήκες, το τμήμα HR κλήθηκε να αναλάβει τη μείωση των δαπανών του προσωπικού και τη μετάβαση σε πιο ευέλικτες επιχειρησιακές δομές, ενώ παράλληλα όφειλε να διατηρήσει το ηθικό των εργαζομένων υψηλό και την παραγωγικότητα τουλάχιστον σταθερή.

Τα καταφέραμε; Ποιο ήταν το ηθικό δίδαγμα της όλης ιστορίας; Πώς θα ενεργήσουμε αύριο; Το καλοκαίρι, σηματοδοτεί το κλείσιμο ενός κύκλου και ταυτίζεται όχι μόνο με την ηρεμία και τη χαλάρωση αλλά και με τον απολογισμό. Τώρα, χωρίς ακόμα να έχουμε ξεπεράσει τα δύσκολα, μπορούμε να εξετάσουμε τις συνέπειες των πράξεών μας και να διδαχτούμε από αυτές όσο έχουμε χρόνο στη διάθεσή μας. Με αυτό τον τρόπο δε θα περιμένουμε σαστισμένοι τη συνέχεια του Σεπτεμβρίου αλλά θα προσπαθήσουμε να βρεθούμε εμείς μπροστά από τις εξελίξεις.

Η δροσερή καλοκαιρινή αύρα των αιγαιοπελαγίτικων ή μη νησιών είναι ο καλύτερος σύμμαχός μας για την κατάκτηση της ψυχραιμίας και σε επόμενη φάση της αυτογνωσίας. Ακόμα και σε αυτούς που θα παραμείνουν στην Αθήνα και τα υπόλοιπα αστικά κέντρα, η έξοδος των εκδρομέων θα τους δώσει χρόνο και χώρο για μεγαλύτερη αυτοσυγκέντρωση.

Το HR Professional σας δίνει ραντεβού το Σεπτέμβρη με περισσότερες δυνάμεις και όρεξη για το νέο δύσκολο ξεκίνημα… Ως τότε καλή ξεκούραση!