Πάνω από 1300 ήταν οι τηλεφωνικές καταγγελίες που έγιναν στην σχετική γραμμή, καταγγελιών 15512, του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

Στη συγκεκριμένη γραμμή 15512, υποβάλλονται καταγγελίες επώνυμα ή ανώνυμα σχετικά με παραβάσεις εργατικής νομοθεσίας και αδήλωτης εργασίας και στη συνέχεια διαβιβάζονται στις αρμόδιες περιφερειακές υπηρεσίες του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας ή στην Υπηρεσία Ειδικών Επιθεωρητών Εργασίας, όπου ελέγχονται ώστε όπου οι παραβάσεις διαπιστωθούν να επιβάλλονται από τους Επιθεωρητές οι προβλεπόμενες διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.

Όπως δηλώνει ο Ειδικός Γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας Μιχάλης Χάλαρης, «μεγάλο ποσοστό των καταγγελιών αφορά περιπτώσεις μη καταβολής δεδουλευμένων, υπερωριακής απασχόλησης χωρίς τις αντίστοιχες αποδοχές, και ανασφάλιστης εργασίας», αν και όπως συμπληρώνει στην τηλεφωνική γραμμή μπορούν να υποβάλλονται και καταγγελίες για παραβάσεις διατάξεων που αφορούν την ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων.

Η γραμμή, η οποία λειτουργεί καθημερινά από τις 9πμ έως τις 9μμ., έχει δημιουργηθεί στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση». Αποτελεί αυτοτελές γραφείο με βασικό έργο την ενημέρωση εργαζομένων και εργοδοτών για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους, την υποδοχή την αξιολόγηση και την προώθηση των καταγγελιών. Αναμένεται μάλιστα να συνδεθεί και με την Ειδική Ομάδα Ετοιμότητας και Άμεσης Επέμβασης που βρίσκεται υπό σύσταση.