Η RSM δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 1991, παρέχοντας ένα ολοκληρωμένο και ευρύ φάσμα υπηρεσιών. Η Έλενα Στυλιανού, Partner, Executive Search, HR Consulting & Payroll Services της εταιρείας, μας παρουσιάζει τη φιλοσοφία που διέπει τις υπηρεσίες εύρεσης και επιλογής στελεχών που προσφέρει. Έχοντας ως γνώμονα τη βαθιά κατανόηση της στρατηγικής και της κουλτούρας κάθε οργανισμού, η RSM δίνει έμφαση στην εύρεση των κατάλληλων στελεχών που θα συμβάλουν στην εξέλιξη του εκάστοτε οργανισμού.

    HR Professional: Η RSM μετρά σχεδόν 3 δεκαετίες παρουσίας στην ελληνική αγορά. Πείτε μας λίγα λόγια για την εταιρεία και τις υπηρεσίες σας.

Έλενα Στυλιανού: Η RSM είναι το 6ο μεγαλύτερο δίκτυο Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών και Συμβούλων Επιχειρήσεων στον κόσμο με παρουσία σε περισσότερες από 120 χώρες και 800 γραφεία ανά τον κόσμο. Ως δίκτυο έχει παρουσία στον κλάδο μας που ξεπερνά τα 50 χρόνια. Ωστόσο, η RSM Greece δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 1991. Παρέχουμε ένα ολοκληρωμένο και ευρύ φάσμα υπηρεσιών, το οποίο περιλαμβάνει υπηρεσίες Ορκωτών Ελεγκτών, Λογιστικών και Φοροτεχνικών Συμβουλών, Συμβουλευτική Επιχειρήσεων (χρηματοοικονομικών, διαχείρισης κινδύνου, εσωτερικού ελέγχου, επιχειρηματικού σχεδιασμού κ.ά.), υπηρεσίες Εύρεσης και Επιλογής Στελεχών, Συμβουλευτικές Υπηρεσίες Ανθρώπινου Κεφαλαίου, Διαχείριση και Έκδοση Μισθοδοσίας και Συμβουλευτικές Υπηρεσίες για Εργασιακά και Ασφαλιστικά ζητήματα.

    HR P.: Το τμήμα Executive Search αποτελεί ένα βασικό πυλώνα για εσάς. Ποια η φιλοσοφία που διέπει τις σχετικές υπηρεσίες σας;

Ε. Στ.: Η εταιρεία μας δραστηριοποιείται στον τομέα της Εύρεσης και Επιλογής Στελεχών από το 2001. Μέσω της πολυετούς μας εμπειρίας στον τομέα της Επιλογής Στελεχών έχουμε διαπιστώσει την αναγκαιότητα εύρεσης του κατάλληλου ανθρώπου, για την κατάλληλη θέση και την κατάλληλη επιχείρηση. Πρωταρχικός μας στόχος όταν αναλαμβάνουμε την εύρεση και επιλογή ενός στελέχους, είναι η βαθιά κατανόηση της στρατηγικής του πελάτη μας καθώς και της κουλτούρας του. Κύριο μέλημά μας είναι πάντα να προτείνουμε τον καταλληλότερο υποψήφιο, ο οποίος θα κατορθώσει όχι μόνο να υλοποιήσει την στρατηγική της εταιρείας και να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της, αλλά και να εξελιχθεί παράλληλα με τον οργανισμό ώστε να αποτελέσει το καταλληλότερο στέλεχος και σε βάθος χρόνου.

Παράλληλα, λειτουργούμε συμβουλευτικά απέναντι σε κάθε υποψήφιο για να μπορέσουμε να αξιολογήσουμε εάν η θέση που του προτείνουμε είναι πραγματικά το πιο σωστό επόμενο βήμα για τον ίδιο, όσον αφορά στην εξέλιξη της καριέρας του και στην πραγματοποίηση των επαγγελματικών στόχων που έχει θέσει.

Μόνο εάν είμαστε σίγουροι ότι ο υποψήφιος είναι πράγματι ο πιο κατάλληλος για τη συγκεκριμένη θέση και ότι η θέση αυτή είναι το σωστό επόμενο βήμα για τον ίδιο, θα προχωρήσουμε να τον/την εντάξουμε στο «shortlist» που θα παρουσιάσουμε στον πελάτη μας.

    HR P.: Τι είδους θέσεις αναλαμβάνει το συγκεκριμένο τμήμα της εταιρείας σας;

Ε. Στ.: Αναλαμβάνουμε ρόλους από Managerial επίπεδο και πάνω, κυρίως Director και C-Level, σε όλους τους κλάδους. Το κάθε έργο είναι tailor-made για τον κλάδο του πελάτη, την εταιρεία και τον συγκεκριμένο ρόλο και παράλληλα, η διαδικασία που ακολουθούμε μας επιτρέπει να εντοπίσουμε τους καταλληλότερους υποψήφιους ανεξάρτητα από τον κλάδο ή τη χώρα στην οποία βρίσκονται. Αυτός είναι και ο λόγος που έχουμε μέχρι σήμερα 100% success rate στις τοποθετήσεις στελεχών.

Ταυτόχρονα, σε κάθε μία από τις έρευνές μας για επιλογή στελεχών, προσαρμόζουμε το έργο στις ανάγκες του κάθε πελάτη χρησιμοποιώντας κατάλληλα και σύγχρονα ερευνητικά εργαλεία. Μέσα από τη διαδικασία επιλογής «Οκτώ Βημάτων» που διαθέτουμε, εντοπίζουμε και επιλέγουμε ενεργούς υποψήφιους οι οποίοι δεν επιδεικνύουν μόνο το σύνολο των γνώσεων και των ικανοτήτων που απαιτούνται στον κλάδο δραστηριοποίησής τους, αλλά είναι και σε θέση να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα της εποχής και στη στρατηγική κατεύθυνση του εκάστοτε πελάτη μας.

    HR P.: Ποια είναι η προστιθέμενη αξία που προσφέρει η RSM στις επιχειρήσεις;

Ε. Στ.: Αξίζει να αναφέρουμε ότι κατά την εκτέλεση κάθε έργου που αναλαμβάνουμε, τηρούνται απολύτως οι πολιτικές περί απορρήτου, εμπιστευτικότητας και αποφυγής σύγκρουσης συμφερόντων των πελατών μας αλλά και των υποψηφίων που συμμετέχουν στη διαδικασία αυτή. Καθώς τα μέλη της ομάδας μας έχουν κατά κύριο λόγο σπουδάσει και εργαστεί στο εξωτερικό, έχουμε αποκτήσει έναν τρόπο σκέψης εναρμονισμένο με των Κώδικα Δεοντολογίας του AESC (Association of Executive Search and Leadership Consultants). Ως εταιρεία και ως ομάδα, είμαστε ιδιαίτερα αυστηροί με θέματα ποιότητας και ηθικής και τηρούμε ευλαβικά τον σχετικό κώδικα δεοντολογίας.

Όπως προανέφερα επίσης, καθώς εξασφαλίζουμε το σωστό ταίριασμα μεταξύ των αναγκών και της στρατηγικής του πελάτη μας και των επαγγελματικών στόχων των υποψηφίων, διασφαλίζουμε πολυετείς και επιτυχημένες συνεργασίες μέσω των τοποθετήσεών μας καθώς έχει προηγηθεί η κατάλληλη αξιολόγηση στις βάσεις αυτές. Επιπλέον, στην RSM χτίζουμε ισχυρές και μακροχρόνιες σχέσεις με τους πελάτες μας, οι οποίες βασίζονται στην ειλικρίνεια, την ανοιχτή επικοινωνία και τη συνεργασία, που μας επιτρέπουν να κάνουμε ουσιαστικές συζητήσεις μαζί τους και τελικά να προσφέρουμε προστιθέμενη αξία. Αυτή η εξειδικευμένη προσέγγιση είναι που μας διαφοροποιεί, κάνοντας πράξη το «The Power of Being Understood» το οποίο αποτελεί και το motto του δικτύου της RSM παγκοσμίως.

Τέλος, θα ήθελα να προσθέσω ότι ως οργανισμός είμαστε πλήρως εναρμονισμένοι με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (GDPR) και ως εκ τούτου διασφαλίζουμε για τους πελάτες και τους υποψήφιους, απόλυτη εμπιστευτικότητα και εχεμύθεια ως προς την επεξεργασία και διαβίβαση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

    HR P.: Η τεχνολογία έχει δυναμική επιρροή σε όλους τους κλάδους και υπηρεσίες των επιχειρήσεων. Αναφορικά με το Executive Search, ποια είναι η πρόκληση που απορρέει;

Ε. Στ.: Η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει συμβάλει δραστικά στον κλάδο υπηρεσιών εύρεσης και επιλογής στελεχών καθώς και στις διαδικασίες που ακολουθούμε. Τα νέα εξελιγμένα εργαλεία και μέσα που χρησιμοποιούνται, επιτρέπουν σε όσους συμμετέχουν στη διαδικασία αυτή να συνδέονται άμεσα με περισσότερους υποψηφίους και πιθανούς εργοδότες και να πραγματοποιούν συνεντεύξεις εξ αποστάσεως, κάτι που ήταν πολύ πιο δύσκολο τα προηγούμενα χρόνια. Επίσης, μπορεί η πληθώρα των πληροφοριών που είναι διαθέσιμες να συμβάλουν ώστε να θεωρήσει κάποιος ότι υπάρχει ολοκληρωμένη αντίληψη και εικόνα –θετική ή αρνητική– ως προς έναν υποψήφιο ή έναν εργοδότη, εντούτοις μπορούν να παραπλανήσουν και να οδηγήσουν τελικά σε λανθασμένες επιλογές.

Κατά την άποψή μας, ενώ η τεχνολογία πράγματι καθιστά την επικοινωνία ευκολότερη, ταχύτερη και προσφέρει τη δυνατότητα πρόσβασης σε ένα μεγάλο pool υποψηφίων, εν τούτοις δεν υπάρχει υποκατάστατο για την αλληλεπίδραση που έχει ένας σύμβουλος με τον πελάτη του και τον υποψήφιο. Οι διαπροσωπικές σχέσεις και η αυθεντική προσέγγιση στην επικοινωνία αποτελούν εχέγγυα μίας αποτελεσματικής τοποθέτησης ενός υποψηφίου, τα οποία εν προκειμένω επιτυγχάνονται δεδομένης της ανεξαρτησίας του συμβούλου έναντι τόσο της εταιρείας όσο και του υποψηφίου. Αυτό επιτρέπει στον σύμβουλο να γίνει δέκτης εμπιστευτικών και προσωπικών πληροφοριών οι οποίες λόγω της φύσης τους δεν θα μπορούσαν να είχαν κοινοποιηθεί στα στελέχη ενός τμήματος HR και έτσι, η επιλογή για τον υποψήφιο να μην ήταν η ιδανική. O σύμβουλος, λοιπόν, καλείται να κερδίσει την εμπιστοσύνη όλων των εμπλεκόμενων μερών, γεγονός που θα επιτρέψει στη συνέχεια την ειλικρινή ανταλλαγή πληροφοριών και προς τον πελάτη και προς τον υποψήφιο, όσον αφορά τόσο τα θετικά όσο και τα αρνητικά στοιχεία ή ρίσκα που εμπεριέχει η κάθε επιλογή.

Η χρήση της τεχνολογίας είναι αδιαμφισβήτητα σημαντική και απαραίτητη. Ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται πάντα με σύνεση και προς όφελος όλων μας. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να παραμένουμε πιστοί στις αξίες μας και στις μοναδικές ιδιότητες της ανθρώπινης φύσης μας που ουσιαστικά μας διαφοροποιούν και εξασφαλίζουν αποτελέσματα υψηλής προστιθέμενης αξίας τόσο για τους πελάτες όσο και για τους υποψηφίους μας.