Η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη συμμετείχε στην κοινή συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Jumbo Epsco-ecofin) με αντικείμενο τις κοινωνικές επενδύσεις, την κοινωνική σύγκλιση, τις μεταρρυθμίσεις και την μακροοικονομική σταθεροποίηση. Κατά την παρέμβασή της στο Συμβούλιο, η Υπουργός αναφέρθηκε στα προγράμματα και στις δράσεις κοινωνικής επένδυσης που υλοποιεί η ελληνική κυβέρνηση, δίνοντας προτεραιότητα στις ενεργητικές πολιτικές ένταξης στην εργασία  γυναικών, ευάλωτων ομάδων και άτομα με αναπηρία.

Η Σ. Ζαχαράκη υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι η ενίσχυση της απασχόλησης αποτελεί βασικό πυλώνα του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για το δημογραφικό. «Οι κοινωνικές επενδύσεις είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη ανθεκτικών οικονομιών και την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς» σημείωσε η Σ. Ζαχαράκη παρουσιάζοντας στους συναδέλφους της, τα προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης γυναικών, ατόμων με αναπηρία, ευάλωτων ομάδων, Ρομά, ηλικιωμένων κ.α.  Ειδικότερα ως προς την ένταξη των γυναικών στην αγορά εργασίας η Υπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα εφαρμόζει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στο ανθρώπινο δυναμικό.

Εστιάζοντας στις πρόνοιες και στα μέτρα που έχουν ληφθεί για την εναρμόνιση της επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, ειδικότερα γυναικών με παιδιά, ανέφερε ενδεικτικά την κάλυψη όλων των αιτήσεων για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς με πρόγραμμα vouchers ύψους 360 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 24 εκατ. ευρώ και δημιουργία 20.000 νέων θέσεων σε παιδικούς σταθμούς, καθώς και τη δημιουργία 135 κέντρων STEM για δημιουργικές δραστηριότητες για παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών, με προϋπολογισμό 17,3 εκατομμύρια. Επίσης ενημέρωσε για το πρόγραμμα κατάρτισης και απασχόλησης 10.000 δικαιούχων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος με 150 εκατ. ευρώ  και Ρομά με περίπου 3 εκατ. ευρώ  που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς και για το νέο ψηφιακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για 2.400 άτομα με αναπηρία και 6.000 ηλικιωμένους.

Η Υπουργός έκανε ειδική μνεία στο πρόγραμμα του «Προσωπικού Βοηθού», που στοχεύει να προσφέρει σε άτομα με αναπηρία μια ανεξάρτητη και αυτόνομη ζωή. Όπως είπε, ήδη 532 άτομα με αναπηρία βρήκαν τους προσωπικούς βοηθούς τους, ενώ το πρόγραμμα μετά την πιλοτική εφαρμογή θα επεκταθεί πανελλαδικά. Με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης υλοποιείται εξάλλου και πρόγραμμα στήριξης της απασχόλησης 200 ατόμων στο φάσμα του αυτισμού.