Εδώ και δεκαετίες, η SAS συγκαταλέγεται ανάμεσα στις κορυφαίες εταιρείες με τα καλύτερα εργασιακά περιβάλλοντα στον κόσμο. Η SAS Ελλάδος, Κύπρου και Βουλγαρίας, υιοθετώντας την ανθρωποκεντρική φιλοσοφία της μητρικής εταιρείας, διαπρέπει στον τομέα αυτό, έχοντας κατακτήσει την πρώτη θέση στην έρευνα με τα καλύτερα εργασιακά περιβάλλοντα στην Ελλάδα τα τελευταία τρία συναπτά έτη (η μοναδική που έχει βραβευθεί σε ολόκληρο το region, που αποτελείται από 19 χώρες). Η Αγγέλικα Πέππα, HR Director της SAS Eλλάδος, αποκαλύπτει στο HR ProfesSional το μυστικό της επιτυχίας.

HR ProfesSional: H SAS Ελλάδος, Κύπρου και Βουλγαρίας έχει καταφέρει τρεις χρονιές (2013, 2014 και 2015) να κατακτήσει την πρώτη θέση στη λίστα των εταιρειών με τα καλύτερα εργασιακά περιβάλλοντα στην Ελλάδα (Best Place to Work Companies in Greece). Οι συγκεκριμένες διακρίσεις ήρθαν λίγους μήνες αφού αναλάβατε καθήκοντα HR Director στην εταιρεία. Σύμπτωση ή όχι;

Αγγέλικα Πέππα: Αν και οι εταιρείες που διαθέτουν ανθρώπινο δυναμικό από 20 έως 49 άτομα δεν είναι υποχρεωμένες να διαθέτουν τμήμα HR, η SAS Ελλάδος επένδυσε στη δημιουργία του με στόχο την ανάπτυξη σχέσεων αμοιβαίας εμπιστοσύνης και εκτίμησης ανάμεσα στους εργαζόμενους, τη διοίκηση και, κατ’ επέκταση, τους πελάτες. Tο τμήμα HR είναι πλέον ο απαραίτητος σύνδεσμος μεταξύ εργαζομένων και διοίκησης, αναγνωρίζοντας το ρόλο που παίζουν τα συναισθήματα στην ενίσχυση της πιστότητας, της καινοτομίας και της παραγωγικότητας των εργαζομένων, θέτοντας την ευτυχία του ανθρώπινου δυναμικού ως έναν από τους πρωταρχικούς στόχους της εταιρείας. Αυτό έρχεται σε απόλυτη ταύτιση με τη φιλοσοφία του CEO της εταιρείας, Jim Goodnight: οι ευτυχισμένοι εργαζόμενοι δημιουργούν ευτυχισμένους πελάτες. Οι ευτυχισμένοι πελάτες – με τη σειρά τους- δημιουργούν ευτυχισμένες εταιρείες. Πρόκειται για ένα τρίγωνο ευτυχίας (Εργαζόμενοι – Πελάτες – Εταιρεία) που οδηγεί με πρωτοφανή σταθερότητα την SAS προς την επιτυχία.

HR ProfesSional: Πώς εμψυχώνετε τους εργαζομένους σας, πώς τους κάνετε «ευτυχισμένους»;

Αγγέλικα Πέππα: Η κουλτούρα της SAS είναι χτισμένη πάνω στην εμπιστοσύνη. Υιοθετώντας τη φιλοσοφία της μητρικής εταιρείας, όλοι εμείς που εργαζόμαστε στην SAS Ελλάδος προωθούμε την ανάπτυξη ενός περιβάλλοντος ανοικτής επικοινωνίας, τη δίκαιη κατανομή των ευκαιριών, τη φροντίδα της προσωπικής ζωής των εργαζομένων, την υποστήριξη της επαγγελματικής εξέλιξης και την ενθάρρυνση της καινοτομίας. Η εταιρεία αναπτύσσει τους ανθρώπους της με ξεχωριστό τρόπο. Η SAS δημιουργεί εξαιρετικά προϊόντα λογισμικού γιατί οι άνθρωποι που εργάζονται γι’ αυτήν αισθάνονται εξαιρετικοί από τον τρόπο που τους εξελίσσει η εταιρεία. Η τελευταία προσπαθεί να λύσει κάθε πιθανό πρόβλημα και έγνοια που μπορεί να έχει ο εργαζόμενος, αναγνωρίζοντας τις προσωπικές, οικογενειακές και κοινωνικές ανάγκες του. Είναι δίπλα του σε κάθε στιγμή, δίνοντάς του την ελευθερία και το χρόνο που χρειάζεται.

HR ProfesSional: Τι σημαίνει για την εταιρεία η βράβευσή της στο θεσμό των Best Workplaces;

Αγγέλικα Πέππα: Αυτό που κάνει ένα εργασιακό περιβάλλον ιδανικό για να εργάζεται κανείς, είναι να προσφέρει εξαιρετικές εργασιακές εμπειρίες σε όσους απασχολούνται σ’ αυτό. Αυτό προσπαθήσαμε να επιτύχουμε από την πρώτη στιγμή που δημιουργήθηκε το τμήμα HR στην εταιρεία, ήτοι τη δημιουργία εξαιρετικών εργασιακών εμπειριών. Τα αποτελέσματα της έρευνας καταδεικνύουν ότι οι άνθρωποί μας συμφωνούν πως η SAS είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να εργάζονται και είναι υπερήφανοι που αποτελούν κομμάτι της. Για εμένα, που έχω την τιμή να διευθύνω το Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού της SAS Ελλάδος τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η στιγμή αυτή αποτελεί αναμφίβολα μία από τις σημαντικότερες του επαγγελματικού μου βίου. Αποκαλούμε τους εαυτούς μας «ο ηγέτης στα business analytics» και αυτό είναι κάτι περισσότερο από το μερίδιο μας στην αγορά ή την πανταχού παρουσία των λύσεών μας. Είναι μια δήλωση ευθύνης προς τους πελάτες, αλλά και προς το ίδιο το προσωπικό μας. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται στην καρδιά της εταιρικής μας δημιουργικότητας και καινοτομίας. Η πρώτη θέση είναι απόρροια της εταιρικής κουλτούρας, των πρακτικών και, φυσικά, του ανθρώπινου δυναμικού μας!

HR ProfesSional: Τι είναι αυτό που κάνει την SAS να ξεχωρίζει και για 3η συνεχή χρονιά να επιβραβεύεται από τους ίδιους τους ανθρώπους της;

Αγγέλικα Πέππα: Αδιαμφισβήτητα, είναι όλο το πλαίσιο εταιρικής κουλτούρας που έχει καταφέρει να χτίσει η SAS Ελλάδος, με τον στρατηγικό προσανατολισμό του τμήματος HR. Χαρακτηριστικά πρακτικά παραδείγματα και πολύ αποτελεσματικά είναι τα εξής:

  • H παρότρυνση των εργαζομένων να εκφράζουν τις ιδέες τους στις συναντήσεις που αφορούν στο business της SAS. Το HR έχει καταφέρει να εντάξει «brainstorm-sessions» στην ατζέντα των περισσότερων συναντήσεων και η υιοθέτηση αυτών των ιδεών αποτελεί σημαντική επιβεβαίωση του ρόλου των υπαλλήλων ως επαγγελματίες και ως σημαντικούς κρίκους της επιτυχίας του τοπικού γραφείου της SAS.
  • Η παρότρυνση των εργαζομένων σε τακτικές συναντήσεις με το HR να εκφράζουν τις ιδέες τους για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας, γεγονός που μας βοηθάει ως τμήμα να αναγνωρίσουμε νέους τρόπους βελτίωσης του εργασιακού περιβάλλοντος. Παράλληλα, ως HR προσπαθούμε για τη βελτίωση της εργασιακής και προσωπικής ισορροπίας των εργαζομένων, κατανοώντας την ανάγκη για την επίτευξη των στόχων τους, με την παράλληλη απόλαυση σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο.

HR ProfesSional: Πόσο σημαντική είναι η επιβράβευση των στελεχών σας και πώς αυτή πραγματοποιείται;

Αγγέλικα Πέππα: Οι εργαζόμενοί μας νιώθουν την αναγνώριση και την αποτίμηση σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο. Η SAS έχει δεσμευτεί να προσφέρει ένα πρόγραμμα με ανταγωνιστικές ανταμοιβές, ευθυγραμμισμένες με τους επιχειρηματικούς στόχους και τις εταιρικές αξίες, το οποίο να εμπνέει τους εργαζομένους να προωθήσουν την καινοτομία και τη βελτίωση των επιδόσεων της εταιρείας. Επίσης, παρέχονται επιπλέον οφέλη (π.χ. ιατροφαρμακευτική & νοσοκομειακή περίθαλψη, συνταξιοδοτικό πρόγραμμα, γεύματα σε εστιατόρια), τα οποία είναι ίδια για όλους τους εργαζόμενους.

Επιπρόσθετα, οι επέτειοι και τα επιτεύγματα των εργαζομένων αποτελούν πάντα μια αφορμή για να γιορτάσουμε, δίνοντας στους συναδέλφους τη δυνατότητα να τους συγχαρούν, αλλά και να τους επιβραβεύσουν. Ένα ακόμα παράδειγμα που θα ήθελα να αναφέρω είναι η στρατηγική που ακολουθούμε στις προσλήψεις, σε συνδυασμό με τη φήμη μας ως ένας εργασιακός χώρος που έχει τη δυνατότητα να προσελκύει εξειδικευμένους ανθρώπους. Για να υποστηρίξουμε την προσέλκυση ταλέντων, υλοποιούμε ένα πρόγραμμα που ανταμείβει τους εργαζομένους, όταν προτείνουν έναν άνθρωπο ο οποίος πιστεύουν πως θα ταίριαζε σε ένα νέο άνοιγμα θέσης.

HR ProfesSional: Αν και εταιρεία τεχνολογίας, η SAS δίνει μεγάλη σημασία στην ελληνική ιστορία και πολιτισμό. Ποια είναι η σχέση τους;

Αγγέλικα Πέππα: Δίνουμε βάση στη γνώση. Όχι μόνο στη γνώση των δεδομένων, αλλά, ως ελληνικό γραφείο, δίνουμε εξίσου βαρύτητα στη γνώση του πολιτισμού, του τόπου και της ιστορίας μας. Έτσι, προσπαθούμε να διαδώσουμε τη γνώση για την πολιτισμική μας κληρονομιά όχι μόνο στους ξένους καλεσμένους μας από το εξωτερικό που επισκέπτονται το γραφείο μας και στους πελάτες μας, αλλά και στους ίδιους τους εργαζομένους μας. Τα περισσότερα celebrations του HR συνδέονται πάντα με μια επίσκεψη αρχαιολογικού τόπου και με ξενάγηση σε αυτόν.