Σχέδιο για τη «διάσωση» όσο το δυνατόν περισσότερων θέσεων εργασίας από την ύφεση θέτει σε εφαρμογή με νέα προγράμματα και σε συνεργασία με τις εργοδοτικές οργανώσεις και τη ΓΣΕΕ, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Τη συμφωνία για την ενίσχυση των προγραμμάτων και των επιδοτήσεων για τη στήριξη της απασχόλησης «σφράγισαν», σε συνάντησή τους, η υπουργός Λούκα Κατσέλη και οι πρόεδροι των εργοδοτικών οργανώσεων (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ) και της ΓΣΕΕ.

Ο «οδικός χάρτης» για τη στήριξη της εργασίας, όπως προανήγγειλε η υπουργός, θα περιλαμβάνει:
• Ολοκληρωμένα τοπικά προγράμματα επιδοτούμενης κατάρτισης και απασχόλησης σε περιοχές και κλάδους που αντιμετωπίζουν έντονη κρίση.
• Ειδικά προγράμματα απασχόλησης για ευπαθείς ομάδες.
• Πρόγραμμα «τόνωσης» της απασχόλησης των νέων.
• Ταχύρυθμο πρόγραμμα κατάρτισης ανέργων, με ειδική στόχευση στις τουριστικές επιχειρήσεις.
• Επιχορήγηση δημοτικών επιχειρήσεων για την πρόσληψη ανέργων.

Το νέο πλαίσιο θα προβλέπει και τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού πρόληψης κρίσεων (για την αποτροπή λουκέτων και ομαδικών απολύσεων) με την πρόβλεψη χρηματοδότησης των σχεδίων αναδιάρθρωσης των επιχειρήσεων. Με βάση τα στοιχεία που δόθηκαν, ήδη, ο ΟΑΕΔ στηρίζει 373.571 θέσεις εργασίας μέσω των επιδοτήσεων που έχει εγκρίνει, ενώ πιστώσεις υπάρχουν και για άλλες 126.046 θέσεις από προγράμματα τα οποία παραμένουν «ανοικτά».

Η υπουργός δεσμεύτηκε να αντλήσει και νέους πόρους (όπως για παράδειγμα από το Ταμείο Παγκοσμιοποίησης) και να προωθήσει τα νέα μέτρα που προβλέπει το νομοσχέδιο για το ΣΕΠΕ (μειώσεις εισφορών για όσες επιχειρήσεις εφαρμόσουν την ηλεκτρονική κάρτα εργασίας για το προσωπικό τους, μείωση της γραφειοκρατίας, αντικειμενικοποίηση προστίμων, αναβάθμιση της εκπροσώπησης των κοινωνικών εταίρων κ.ά.).

Πηγή: www.imerisia.gr