Οι άνεργοι Έλληνες αγγίζουν το 1,5 εκατομμύριο ενώ περισσότεροι από 890.000 είναι εγγεγραμμένοι στον οργανισμό, σημειώνουν στοιχεία του ΟΑΕΔ.

Οι 340.000 άνεργοι αναζητούν εργασία πάνω από 12 μήνες, ενώ 430.000 λιγότερο από έτος. Υπάρχουν, όμως, και 120.000 άνεργοι, οι οποίοι δεν αναζητούν εργασία. Κύριος λόγος η απογοήτευση. Το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO) επισημαίνει ότι αυτό δεν αποτελεί μόνο ελληνικό φαινόμενο. Ο σύγχρονος ιός της «ανεργίας» που μαστίζει τη νέα γενιά έχει εξαπλωθεί διεθνώς. Το ILO μιλάει για μια ολόκληρη «χαμένη γενιά», καθώς θα παραμείνει εκτός εργασίας για περίπου 10 χρόνια. Οι ειδικοί κάνουν λόγο για το φαινόμενο που αποκαλείται «παγίδα ανεργίας». Οι «παγίδες» αυτές προκαλούνται από τα υψηλά επιδόματα σε σχέση με τους μισθούς, από τους πολύ χαμηλούς μισθούς σε σχέση με το κόστος ζωής, από το οικογενειακό περιβάλλον που ευνοεί την αποχή ενός μέλους της οικογένειας από την εργασία καθώς και οι πολυετείς σπουδές, χωρίς ενδιάμεση ή ταυτόχρονη απασχόληση, οι οποίες αποκόβουν τον νέο από την αγορά εργασίας.

Το ILO, σημειώνει αναβολή των νέων να βρουν μια αξιοπρεπή θέση εργασίας, καθώς προτιμούν πιο ευέλικτες μορφές εργασίας. Αυτό είναι καλό διότι δημιουργεί κινητικότητα, με αποτέλεσμα ο νέος να εντοπίζει πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά αυτό που τον ενδιαφέρει και ταυτόχρονα να βελτιώνει τα προσόντα του.  Η «σιγουριά» και η «μονιμότητα» πολλές φορές βαλτώνoυν τους εργαζόμενους που βρέθηκαν τη λάθος στιγμή στη λάθος θέση. Ωστόσο, το ILO διαπιστώνει ότι οι ευέλικτες μορφές εργασίας καταπολεμούν την ανεργία μόνο σε περιόδους ανάπτυξης.