Σε μια από τις πιο σημαντικές προκλήσεις των επιχειρήσεων της ψηφιακής τεχνολογίας, την εξεύρεση του κατάλληλου ανθρώπινου δυναμικού, αλλά και τον επαναπατρισμό των νέων επιστημόνων στη χώρα, αναφέρθηκαν οι συμμετέχοντες στο πάνελ «Το μέλλον της εργασίας – Αναζητώντας το ταλέντο», στο πλαίσιο του digital economy forum 2021 που διοργάνωσε ο ΣΕΠΕ. Η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, αναφέρθηκε στην Ψηφιακή Πυξίδα της ΕΕ, σημειώνοντας ότι η ακίδα αυτής της πυξίδας δεν μπορεί παρά να στρέφεται αποφασιστικά προς την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων. Όπως είπε, στόχος της Ψηφιακής Πυξίδας είναι το 70% των ενηλίκων να έχουν τις βασικές ψηφιακές δεξιότητες έως το 2025. Το ποσοστό αυτό είναι 58% σήμερα στην ΕΕ και 51% στην Ελλάδα. «Έχουμε δρόμο ακόμη να διανύσουμε. Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα  1 στους 4 Ευρωπαίους, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, ανησυχεί σοβαρά για τις ψηφιακές τους δεξιότητες» σημείωσε κατά την παρέμβασή της η κυρία Ασημακοπούλου.

K. Γεράρδος: Να δημιουργήσουμε μηχανισμούς απορρόφησης εξειδικευμένης γνώσης
Στην έλλειψη στελεχών με τις κατάλληλες δεξιότητες, αλλά και στην ευθύνη των ίδιων των εταιρειών να βοηθήσουν στην κάλυψη αυτού του κενού, αναφέρθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Plaisio, Κώστας Γεράρδος. «Οφείλουμε ως επιχειρήσεις να δημιουργήσουμε τους κατάλληλους μηχανισμούς, ώστε να απορροφούμε την απαραίτητη εξειδικευμένη γνώση και να τη μεταφέρουμε στη συνέχεια στους ανθρώπους μας. Ως επιχειρήσεις έχουμε την ευθύνη να στήνουμε τέτοιους μηχανισμούς» σημείωσε ο K. Γεράρδος. Η Marketing & Operations Director της Microsoft Greece, Cyprus, Malta, Χριστίνα Λεϊμονή, υπογράμμισε την ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας και κουλτούρας στο εργασιακό επίπεδο. Όπως, είπε σήμερα μόνο 1 στους 3 Ευρωπαίους νιώθει ότι μπορεί να είναι ο εαυτός του όταν βρίσκεται στον χώρο εργασίας. Η ίδια τόνισε ότι οι μεγάλες επενδύσεις,  όπως αυτές της Microsoft στην Ελλάδα, δεν εξαντλούνται σε επίπεδο υποδομών, αλλά αφορούν στενά το ίδιο το ανθρώπινο δυναμικό. Η ίδια τόνισε ότι «τα digital skills δεν είναι κάτι εφήμερο. Είναι μια διαδικασία διαρκείας. Πρέπει να δίνουμε χρόνο στους υπαλλήλους μας» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Επικεφαλής Τμήματος Συσκευών Κινητής Τηλεφωνίας, Ελλάδος & Κύπρου της Samsung Electronics Άρης Παρασκευόπουλος, σχολίασε, από την πλευρά του, ότι η Ελλάδα κινείται σε καλό δρόμο προς την κατεύθυνση του brain regain, ωστόσο, όπως είπε, είναι σημαντικό να κάνουμε πιο γρήγορο τον βηματισμό μας. Ο ίδιος στάθηκε στην ανάγκη να δοθούν κίνητρα, όπως για παράδειγμα, φορολογικά ώστε να καταφέρει η Ελλάδα να επαναπατρίσει το ταλαντούχο εργατικό δυναμικό. Η Senior Public Relations Manager της Huawei, Τόνια Πέτροβιτς, αναφέρθηκε στην ανάγκη reskilling του εργατικού δυναμικού, τονίζοντας, ότι η ηλικία δεν θα έπρεπε να είναι απαγορευτικός παράγοντας για τα συγκεκριμένα προγράμματα, αφού το skilling είναι μια διαχρονική διαδικασία καθώς θα πρέπει να επενδυθούν και πόροι για την αναβάθμιση των υποδομών.