Τον καίριο ρόλο που διαδραματίζουν οι τέχνες στην κοινωνία και στην ανάπτυξη της δημιουργικής ηγεσίας ανέλυσε η Carol Becker, Καθηγήτρια και Επίτιμη Πρύτανης της Σχολής Τεχνών του Πανεπιστημίου Κολούμπια, στο πλαίσιο της εκδήλωση με τίτλο «Οι Τέχνες και η τέχνη της Ηγεσίας», που διοργάνωσε το Κέντρο Αριστείας ΣΕΒ στη Δημιουργική Ηγεσία στις εγκαταστάσεις του Alba Graduate Business School.

Τη συζήτηση, η οποία αποτέλεσε μέρος της Σειράς Συζητήσεων «Ηγούμαστε Δημιουργικά», άνοιξε η Ντόρα Οικονόμου, Διευθύντρια Τομέα Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού του ΣΕΒ, η οποία υπογράμμισε τη σπουδαιότητα της συνεργασίας του ΣΕΒ με το Alba ως Κέντρο Αριστείας στη Δημιουργική Ηγεσία για την άνθηση της ελληνικής επιχειρηματικότητας και της δημιουργικής ηγεσίας. «Όλο και περισσότερα πανεπιστήμια εισάγουν τις τέχνες στα MBA τους για να προωθήσουν τη δημιουργικότητα των μελλοντικών ηγετών των επιχειρήσεων. Η ηγεσία είναι πραγματική τέχνη, και αυτό δεν είναι σχήμα λόγου. Οι ηγέτες, όπως και οι καλλιτέχνες, μπορεί να εμπνέουν, να παρακινούν, να προκαλούν, να προωθούν την αυτοέκφραση και τη ρηξικέλευθη σκέψη και μπορούν να αλλάξουν τη ζωή μας» πρόσθεσε η ίδια, ενώ ανέφερε πως ο ΣΕΒ έχει ήδη βοηθήσει 1.500 στελέχη να σπουδάσουν στο Alba με προγράμματα υποτροφιών, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη και διάδοση της γνώσης μέσω του Κέντρου.

«Η δημιουργική ελευθερία αναπτύσσεται εντός θεσμικών κανόνων»
Η Carol Becker κατά την ομιλία της και μιλώντας για τη διαδικασία της δημιουργικότητας, ανέφερε ότι οι άνθρωποι χρειάζονται ένα περιβάλλον στο οποίο θα νιώθουν ασφαλείς, θα είναι σε θέση να δοκιμάζουν νέα πράγματα, θα αποτυγχάνουν αλλά και θα δημιουργούν τις δικές τους απόψεις.

Στο πλαίσιο αυτό, πιστεύει ότι, αν και μοιάζει παράδοξο, είναι σημαντικό ότι η δημιουργική ελευθερία αναπτύσσεται εντός ενός συστήματος θεσμικών κανόνων. Μίλησε επίσης για την ανατρεπτικότητα της Τέχνης, καθώς αναζητά και επιδιώκει να ξεπερνά τα όρια του δυνατού. Από τη μεριά της, η Γεωργία Κοτρέτσος, Εικαστικός, Ιδρύτρια της ΤΗΕ ΤΕΛΟΣ SOCIETY, Αναπληρώτρια Λέκτορας, Frances Rich School of Fine and Performing Arts, Deree – The American College of Greece, ανέφερε ότι η δημιουργικότητα ενεργοποιείται μέσα από  κατάλληλη κινητοποίηση. Εάν το άτομο προσαρμοστεί στη δομή και τους κανόνες και ταυτόχρονα καλλιεργήσει την ελευθερία του σε ένα δημιουργικό περιβάλλον, μπορεί να εξελιχθεί στον τομέα του. «Όταν υπάρχει κίνητρο, ένας δημιουργός θα εφεύρει τρόπο να παρακάμψει ό,τι φαντάζει αδύνατον»  ανέφερε κλείνοντας την ομιλία της.