Η αλήθεια είναι ότι δεν είμαι φίλος των βιβλίων που αφορούν στα θέματα management και leadership. Προτιμώ να αξιοποιώ τον ελεύθερο χρόνο μου με αναγνώσματα που θα μου δώσουν μια άλλη προοπτική.

Αναγνώσματα που με ξεκουράζουν από την έντονη καθημερινότητα, απελευθερώνουν το μυαλό μου και τις αισθήσεις μου αλλά ταυτόχρονα με προβληματίζουν. Το βιβλίο αυτό όμως μου το δώρισε μια καλή μου φίλη δίνοντας μου εξαιρετικές συστάσεις. Εμπιστευόμενη την κρίση της, ξεκίνησα να το διαβάζω.

Συναρπαστική εξέλιξη
Η εισαγωγή του μου έδωσε μια γεύση αυτού που θα επακολουθούσε και ήταν μια ευχάριστη έκπληξη. Η συνέχεια όμως του βιβλίου είναι ακόμα πιο συναρπαστική. Ο συγγραφέας αναλύει τις απόψεις του για την ύπαρξη μας, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί μέσα από την ακαδημαϊκή, επαγγελματική και προσωπική του εμπειρία. Κάνει μια απόπειρα, νομίζω, απολογισμού σε μια καθοριστική, καθώς φαίνεται, περίοδο της ζωής του. Σε μια περίοδο που νιώθει ώριμος να μιλήσει για θέματα όχι επιχειρησιακά, αλλά θέματα που αφορούν στην ύπαρξη μας και που από την αρχαιότητα έχουν απασχολήσει την ανθρωπότητα.

Μας παίρνει μαζί του σε ένα ταξίδι. Στο ταξίδι της αναζήτησης της αυθεντικότητας. Μας μιλάει για την ζωή και για αυτά που πιστεύει ότι είναι πιο σημαντικά στη ζωή. Αυτά που θεωρεί ότι μπορούν να μας ορίσουν σαν προσωπικότητες: Σεξ, Χρήματα, Ευτυχία και Θάνατος, όπως πολύ εύστοχα αναφέρει και στον τίτλο του βιβλίου.

Μπορεί να επηρεάσει και να καθορίσει τη ζωή μας ο πόθος, η σεξουαλική επιθυμία; Είναι τα χρήματα που κερδίζουμε ποτέ αρκετά; Πώς θα κατακτήσουμε την ευτυχία; Σκέψεις για τον θάνατο. Θέματα που ενδεχομένως θεωρούνται κλισέ, πολυσυζητημένα, τα οποία όμως ο συγγραφέας καταφέρνει να προσεγγίσει με έναν δικό του τρόπο.

Που βρίσκονται οι απαντήσεις;
Οι απαντήσεις δεν βρίσκονται στο βιβλίο. Οι απαντήσεις είναι μέσα μας. Το βιβλίο μας δίνει απλά μερικούς καλούς λόγους να σταθούμε λίγο. Να πάρουμε μια ανάσα. Να αναρωτηθούμε γιατί τρέχουμε. Να κοιτάξουμε γύρω μας. Να επιτρέψουμε στην σκέψη μας να τριγυρίσει άσκοπα. Να θυμηθούμε τι θέλαμε να γίνουμε όταν μεγαλώσουμε. Να ορίσουμε τι μας κάνει τελικά ευτυχισμένους. Να βρούμε το WELTANSCHAUUNG μας. Οι απαντήσεις θα βρεθούν όταν γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας κάτι που θέλει κουράγιο, όπως αναφέρει και στο τελευταίο του κεφάλαιο που αφορά στην αυθεντικότητα. Στη συνειδητοποίηση του ποιος τελικά είσαι.

Το βιβλίο δεν έχει μεταφραστεί στα ελληνικά Όμως, οι έννοιες είναι τόσο γνώριμες, οι σκέψεις του τόσο απλές που δεν θα σας δυσκολέψει. Ο συγγραφέας πραγματεύεται τα θέματα με απλότητα και αμεσότητα. Παρότι χρησιμοποιεί την ιδιότητά του ως ψυχαναλυτής εμβαθύνει δίχως να υπερβάλλει. Συνοδεύει τις σκέψεις του με παραδείγματα και ιστορίες από την επαγγελματική του διαδρομή. Κάνει αναφορές σε ιστορίες ζεν και αποφθέγματα με αποτέλεσμα η ανάγνωση να γίνεται ευχάριστα. Καταφέρνει να διατηρήσει τις σκέψεις ζωντανές στο μυαλό μέρες μετά την ανάγνωση.

Σας εύχομαι καλή ανάγνωση.

Manfred Kets De Vries, Εκδόσεις INSEAD Business Press series, σελ. 239