Το ένα αποκλείει το άλλο; Το ένα συνεπάγεται το άλλο; Επειδή με τόσες ώρες που περνάμε στο χώρο εργασίας, το δεύτερο σενάριο μάλλον φαντάζει πιο ρεαλιστικό, και επειδή στόχος είναι το σενάριο να έχει happy end, ας κάνουμε μια SWOT analysis στο εργασιακό φλερτ, πλατωνικό ή μη.
Το flirt or not to flirt?
Πραγματικά περιστατικά:
- Η Χ. τα έχει με τον Ψ., ο οποίος σημειωτέον είναι και παντρεμένος. Το ενδοεταιρικό ειδύλλιο κυλάει όμορφα, χωρίς κανείς να υποψιάζεται τίποτα. Ώσπου η Ψ. πάνω στο ρομαντικό οίστρο, μπερδεύεται και στέλνει email με την προσφώνηση «ζουζουνάκι μου» σε συνάδελφο, της οποίας το επίθετο τυγχάνει να έχει ίδια τα τρία πρώτα γράμματα με το λατρεμένο εντομάκι. Καταραμένη mailing list! Η συνέχεια δεν θέλει ιδιαίτερη φαντασία βέβαια…
- Ο Γενικός Διευθυντής Χ. τα έχει με τη γραμματέα Ψ. Ξαφνικά η Ψ. αρχίζει να πληρώνεται υπερωρίες κατ’ εξαίρεση προς το υπόλοιπο προσωπικό και προτείνεται για θέση manager. Και τη στιγμή που το Τμήμα Προσωπικού προσπαθεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτα και ετοιμάζεται να στείλει, φορώντας κόσκινο, mail-ανακοίνωση με την προαγωγή της, μπαίνει ο Γενικός έξαλλος και προστάζει την απόλυσή της. Βλέπετε, η Ψ. αντιμίλησε σε Διευθυντή Τμήματος και κολλητό του φίλο. Και ο αγώνας Φιλία – Σεξ έληξε 1-0.
Τα περιστατικά διάσημων και άσημων περιστατικών φλερτ και σεξ στον εργασιακό χώρο είναι άπειρα. Για να σκεφτούμε τα συν και πλην της όλης υπόθεσης:
Strengths | Weaknesses |
– Επίτευξη office-bed balance και ψυχική ανάταση – Κίνητρο για προσέλευση στην εργασία – Καθημερινή συνύπαρξη με το/τη σύντροφο – Ενίσχυση ομαδικού πνεύματος – Έκκριση ορμονών που μειώνουν το στρες και εντείνουν τη δημιουργικότητα, την αυτοπεποίθηση και την επίλυση προβλημάτων – Δυνατότητα συζήτησης κοινών επαγγελματικών προβληματισμών |
– Αδυναμία συγκέντρωσης – Απαγορευτικός εταιρικός κανονισμός – Άγχος μήπως μαθευτεί – Πολύωρη συνύπαρξη με το/τη σύντροφο – Ανακύκλωση επαγγελματικών θεμάτων και στην προσωπική ζωή |
Opportunities | Threats |
– Συγκατοίκηση – Γάμος – Ομαδική μεταγραφή και δημιουργία κοινής επιχείρησης |
– Χωρισμός και καθημερινή επικοινωνία με τον/την πρώην σύντροφο – Τροφή για ενδοεταιρικά κουτσομπολιά – Ερμηνεία φλερτ ως σεξουαλική παρενόχληση – Επίπληξη από τη Διοίκηση – Αλλαγή Τμήματος – Παραίτηση – Απόλυση |
Απλά μαθήματα σεξουαλικής αγωγής
Επειδή απρόβλεπτος είναι ο έρωτας, όπως και η ζωή, αν μας τύχει στο γραφείο είναι σημαντικό να διαχειριστούμε τη συμπεριφορά και τα συναισθήματά μας προσεκτικά και με αξιοπρέπεια.
Επιβάλλεται:
- να διαχωρίσουμε την επαγγελματική από την προσωπική μας ζωή εν ώρα εργασίας
- να διατηρήσουμε αμείωτες τις επιδόσεις μας (για αποφυγή παρεξηγήσεων… σε ό,τι αφορά στα επαγγελματικά μας καθήκοντα)
- να είμαστε φιλικοί προς όλους, χωρίς να δείχνουμε συνεχή προτίμηση προς ένα πρόσωπο
- να διερευνήσουμε ότι το άλλο άτομο μας βλέπει όντως ερωτικά και δεν μας συμπεριφέρεται απλώς φιλικά
- να έχουμε μελετήσει προσεκτικά τα εταιρικά εγχειρίδια
- να είμαστε πληροφορημένοι για τα υπάρχοντα ειδύλλια του γραφείου (η ανώτατη Διοίκηση διαλέγει πάντα πρώτη!)
- να έχουμε βεβαιωθεί ότι το άλλο άτομο θα χειριστεί εξίσου διακριτικά το φλερτ και την πιθανή σχέση
- να έχουμε ζυγίσει το ρίσκο σε περίπτωση χωρισμού
- να χειριστούμε με θάρρος και ειλικρίνεια την περίπτωση που το ειδύλλιο διαρρεύσει και κληθούμε στο γραφείο της Διεύθυνσης.
Απαγορεύεται:
- να διατυμπανίζουμε τον έρωτά μας
- να χρησιμοποιούμε το γραφείο, οβάλ ή μη, για σκοπούς που αντιβαίνουν στα χρηστά ήθη
- να μπερδέψουμε τις εταιρικές εκδηλώσεις χτισίματος ομαδικότητας με παρότρυνση προς φλερτ
- να το παρακάνουμε με το ποτό σε εταιρικές εκδηλώσεις
- να χρησιμοποιούμε το εταιρικό email για «εξωσχολικά» μηνύματα
- να μετατρέψουμε το φλερτ στο γραφείο σε κατά συρροήν συνήθεια.
Υπάρχουν εταιρικές κουλτούρες που στηρίζουν τη συντροφικότητα και τις σοβαρές σχέσεις που δημιουργούνται μεταξύ συναδέλφων, αποδεχόμενες το γεγονός ότι προκύπτει λόγω των τόσων ωρών κοινής εργασίας και της συχνής αδυναμίας γνωριμιών εκτός δουλειάς. Άλλες τάσσονται με σαφήνεια κατά, διατηρώντας ακλόνητα τα όρια.
Αν σας τεθεί πάντως το δίλημμα «διατήρηση δουλειάς ή σχέσης», ίσως είναι μια καλή ευκαιρία να διερευνήσετε προτεραιότητες, να αναδιοργανωθείτε και να σκεφτείτε με τη λογική και το συναίσθημα πού και πώς θα θέλατε να φαντάζεστε τον εαυτό σας σε 5 χρόνια από σήμερα…