Ο Dave Moncur, Αντιπρόεδρος human resources στην PepsiCo Foods Canada (@PepsiCanada), δήλωσε: «Στην εικοσαετή εμπειρία μου σε human resources, είχα την τιμή να δουλέψω με ηγέτες από διαφορετικούς τομείς. Κάποιοι από αυτούς πέτυχαν, και κάποιοι απέτυχαν. Αυτοί που κάνουν τη δουλειά τους σωστά είναι εστιασμένοι και γνωρίζουν ότι η ηγεσία είναι ένα ταξίδι συνεχούς αντανάκλασης και βελτίωσης. Τα χαρακτηριστικά των ηγετών που τελικά διαπρέπουν είναι τα κάτωθι έξι (6)»:
1. Οι μεγάλες ηγέτες χρίζουν συμπληρωματικές ομάδες!
Συνειδητοποιούν ότι δεν τα ξέρουν όλα, και καταλαβαίνουν τα δυνατά τους σημεία και τις αδυναμίες τους. Το κλειδί της επιτυχία τους είναι η ικανότητα να γεμίζουν αυτά τα κενά με τους ανθρώπους που έχουν γύρω τους. Οι πιο αποτελεσματικές ομάδες έχουν άτομα με διαφορετικές απόψεις και υπόβαθρο. Τα μέλη μιας ποικιλόμορφης ομάδας μπορούν να συμπληρώσουν και να προκαλούν ο ένας τον άλλο με σκοπό να προωθήσουν καλά δουλεμένες στρατηγικές. Οι ηγέτες πρέπει να εξετάσουν προσεκτικά τους ρόλους στην ομάδα τους, να επιλέξουν αυτούς που έχουν το σωστό στιλ και τις ικανότητες για να συνεισφέρουν στην ομάδα. Κάποιοι ηγέτες χρησιμοποιούν τεστ προσωπικότητας για να καταλάβουν το στιλ το κάθε μέλους της ομάδας ώστε να καλύψουν τα πιθανά κενά που υπάρχουν.
2. Οι μεγάλοι ηγέτες αγκαλιάζουν τη διαφωνία!
Η διαφωνία έχει πολλαπλά πρόσωπα. Μπορεί να είναι βραχύβια ή μακρόχρονο πρόβλημα για επίλυση. Η διαφωνία απαιτεί οι ηγέτες τα μέλη της ομάδας τους να μετακινηθούν σε αχαρτογράφητες περιοχές. Οι μεγάλοι ηγέτες, αντί να εστιάζουν στη δυσκολία της διαφωνίας, βλέπουν τη διαφωνία σαν ευκαιρία για μάθηση και βελτίωση.
3. Οι μεγάλοι ηγέτες προστατεύουν τις ομάδες τους!
Ένας καλός ηγέτης ξέρει πότε να προστατεύσει την ομάδα από τη διαμάχη και να κρατήσει την ομάδα επικεντρωμένη στις πιο σημαντικές δραστηριότητες. Υπάρχουν, επίσης, φορές που ένας ηγέτης πρέπει να κάνει ένα βήμα πίσω και να αφήσει την ομάδα του να αποτύχει. Οι μεγάλοι ηγέτες ενθαρρύνουν τον κίνδυνο και συγχωρούν τα λάθη.
4. Οι μεγάλοι ηγέτες γνωρίζουν πότε να καθοδηγήσουν και πότε να ηγηθούν!
Μερικές φορές ένας ηγέτης θα δώσει ξεκάθαρη κατεύθυνση αλλά σε άλλες περιπτώσεις, όταν υπάρχει πεδίο για μάθηση, οι καλές ηγέτες καθοδηγούν τους ανθρώπους τους ώστε να βρουν από μόνοι τους τις σωστές απαντήσεις. Αυτό μπορεί να είναι μια δύσκολη διαδικασία για πολλούς ηγέτες, ιδιαίτερα για εκείνους τους ηγέτες που θέλουν τα πράγματα να γίνονται με συγκεκριμένο τρόπο. Ωστόσο, τα μακροπρόθεσμα οφέλη είναι τεράστια, επειδή οι εργαζόμενοι νιώθουν ενδυναμωμένοι και ότι μπορούν να σκεφτούν και να δράσουν από μόνοι τους – ουσιαστικά ανακουφίζοντας τους προϊσταμένους τους από τη λήψη των αποφάσεων.
5. Οι μεγάλοι ηγέτες επιθεωρούν ότι αναμένουν!
Οι καλοί ηγέτες, αντί να δίνουν εντολές και να περιμένουν το αποτέλεσμα, τείνουν να ψάχνουν βαθιά για να καταλάβουν εάν αυτό που ζήτησαν γίνεται πραγματικά. Ο εύκολος δρόμος είναι το feedback που απαιτεί πιο πολύ προσπάθεια μιλώντας με τους ανθρώπους για κατανόηση του τι ακριβώς συμβαίνει. Αλλά αυτή η επένδυση στο χρόνο θα ανταποδώσει τα μέγιστα επειδή ακούγοντας τις απόψεις των ανθρώπων από πρώτο χέρι, είναι ανεκτίμητα μαθήματα και ευκαιρία για κατανόηση το τι συμβαίνει.
6. Οι μεγάλοι ηγέτες ενδιαφέρονται!
Οι καλοί ηγέτες νοιάζονται για τους ανθρώπους τους, όχι μόνο για την εταιρεία τους. Ορισμένα από τα παραπάνω χαρακτηριστικά είναι εγγενή στους ηγέτες, αλλά όλα μπορούν να μαθευτούν. Οι ηγέτες που επιθυμούν να βελτιωθούν, μπορούν να βρουν άλλους ηγέτες μέσα στην εταιρεία τους που θα λειτουργήσουν σαν «peer coaches». Αλλά, ως επί το πλείστον, αυτά τα χαρακτηριστικά απλώς απαιτούν από τους ηγέτες να είναι ειλικρινείς με τους εαυτούς τους και να προβληματιστούν σχετικά με το στιλ ηγεσίας τους, ώστε να δουν πραγματικά τι πρέπει να κάνουν για να βελτιωθούν. Έχω παρατηρήσει ότι οι καλύτεροι ηγέτες, κάθε βδομάδα αφιερώνουν χρόνο για να δουν που χειρίστηκαν διάφορες καταστάσεις ώστε να βελτιωθούν στο μέλλον. Επίσης, ξοδεύουν χρόνο για να προγραμματίσουν τι πρέπει να γίνει την επόμενη βδομάδα ώστε να είναι προετοιμασμένοι για το μέλλον. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι μεγάλοι ηγέτες δεν είναι απαραίτητα πρόεδροι ή διευθύνοντες συμβούλους. Είναι απλοί άνθρωποι που έχουν αυτογνωσία και επιθυμία να είναι αποτελεσματικοί στο ρόλο τους. Η ηγεσία δεν είναι φυσικό επακόλουθο για όλους και δεν μαθαίνεται μέσα σε ένα βράδυ. Για να είναι επιτυχής ένας ηγέτης, θα πρέπει να προσεγγίσει την ηγεσία σαν ένα μακροπρόθεσμο ταξίδι συνεχούς προβληματισμού και βελτίωσης.
Πληροφορίες:
12 PM Consulting Θεοφάνης Γιώτης,
MSc, Ph.D C, PMP®, MCT
E: [email protected]
www.12pm.org