Ποίο από τα δυο παιχνίδια θα επιλέγατε αν θέλατε να χρησιμοποιήσετε την αναλυτική ή τη συνδυαστική σκέψη αντίστοιχα; Ποίος από τους δυο τρόπους σκέψεις αποτελεί ένδειξη ευφυίας και γιατί αυτή δεν αποτελεί επαρκή συνθήκη για να λάβετε επιτυχημένες αποφάσεις;
Πρόσφατα, διαβάζοντας ένα βιβλίο του Edgar Allan Poe, ανακάλυψα ποιες είναι οι διαφορές της νίκης σε μία παρτίδα σκάκι από ένα παιχνίδι ντάμας. Το σκάκι λόγω της περιπλοκότητάς του, η οποία οφείλεται στις διαφορετικές και ακανόνιστες κινήσεις που μπορούν να πραγματοποιήσουν τα πιόνια, θεωρείται ως κάτι πιο δύσκολο και ίσως πιο σπουδαίο. Νικητής χρήζεται συνήθως εκείνος που τελικά είναι πιο συγκεντρωμένος και καταφέρνει να μειώσει τις πιθανότητες απροσεξίας και λανθασμένων υπολογισμών. Αντίθετα, όσοι συνηθίζουν να παίζουν ντάμα, ένα παιχνίδι όπου οι κινήσεις είναι μοναδικές και οι παραλλαγές ελάχιστες, η προσήλωση στο παιχνίδι δεν είναι αυτή που σου αποφέρει τη νίκη τελικά. Το όποιο πλεονέκτημα επιτυγχάνεται μέσω της ευφυΐας, έκφραση της οποίας είναι η συνδυαστική/ δημιουργική σκέψη. Αυτή όμως δεν είναι σε θέση να σου εξασφαλίσει τις βέλτιστες επιλογές. Η αναλυτική σκέψη είναι αυτή που συνδέεται συνήθως με υψηλότερο επίπεδο νοημοσύνης γιατί όπως ανέφερε ο Αμερικανός πεζογράφος «ένας αναλυτικός νους αποκλείεται να μην είναι ευφυής, ενώ ένας ευφυής άνθρωπος μπορεί να αποδειχθεί εντυπωσιακά ανίκανος για οποιαδήποτε αναλυτική δραστηριότητα».
Στον επιχειρηματικό κόσμο, την αναλυτική σκέψη που χρήζει η λήψη των βέλτιστων αποφάσεων έρχονται να ενισχύσουν τα data & analytics που βρίσκονται πλέον στη διάθεση των οργανισμών. Πληροφορίες δηλαδή που συνδυάζουν ή/και αναλύουν παραμέτρους που είναι δύσκολο να μετρηθούν από τον ίδιο τον άνθρωπο ειδικά σε περιπτώσεις που υπάρχει τεράστιος όγκος δεδομένων προς διαχείριση. Αντίστοιχα, η χρήση των people analytics συμβάλλει πλέον ουσιαστικά στη μετεξέλιξη της Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού σε στρατηγικό εταίρο, βοηθώντας στη λήψη τεκμηριωμένων και αντικειμενικών αποφάσεων σχετικά με τους ανθρώπους.
Η αξιολόγηση ανά ρόλο/ θέση εργασίας, ο μέσος όρος επίδοσης, το succession planning, τα ποσοστά retention και engagement κ.ά. που παρατηρούνται σε ένα εταιρικό περιβάλλον, αποτελούν πληροφορίες που εύκολα μπορούν να εξαχθούν μέσα από την αξιοποίηση των τεχνολογιών analytics. Η διαχείριση των δεδομένων που σχετίζονται με το ανθρώπινο δυναμικό είναι κρίσιμης σημασίας όχι μόνο για τον σύγχρονο ρόλο των τμημάτων HR, αλλά και για την εταιρική επιτυχία όπως θα διαβάσετε και σε επόμενες σελίδες.