Με τις ώρες εργασίας συνεχώς να αυξάνονται και την τεχνολογία να κατακλύζει την καθημερινότητά μας, η έξαρση του φαινομένου των social networking sites δε φαίνεται να εκπλήσσει. Facebook, MySpace, LinkedΙn και άλλου τέτοιου είδους sites παρελαύνουν «στα κρυφά» από τις οθόνες των εργαζομένων σε καθημερινή βάση, διατηρώντας τους σε επαφή με τους, επίσης, πολυάσχολους φίλους τους ή συνεργάτες, που είτε κάθονται στο διπλανό γραφείο είτε βρίσκονται χιλιόμετρα μακριά.

Κάποιες επιχειρήσεις έχουν ήδη μπλοκάρει αυτού του είδους τις σελίδες, προκαλώντας ακόμα και τις αντιδράσεις οργανωμένων εργαζομένων που διεκδικούν το δικαίωμα να «επικοινωνούν με τον έξω κόσμο» τις ώρες που βρίσκονται στην εργασία. Την ίδια στιγμή, στα έντυπα οργιάζουν έρευνες και ειδήσεις, που θέλουν τα εν λόγω sites να αποτελούν «απειλή» για το επαγγελματικό μέλλον των νέων και τους εργοδότες να καταδυναστεύουν την προσωπική ζωή των μελλοντικών – υπαρχόντων εργαζομένων τους. Μύθος ή πραγματικότητα; Τα δημοσιεύματα στο διεθνή τύπο είναι πολλαπλά και αντιφατικά, χωρίς τελικά να καταλήγουν σε κάποιο συμπέρασμα.

Για τα στελέχη επιλογής προσωπικού, όμως, η επίσκεψη αυτού του είδους των ιστοσελίδων έχει τελικά αποτέλεσμα; Θα πρέπει να ενταχθεί και επίσημα στην πολιτική προσλήψεων; Και πόσο αξιόπιστη μπορεί να είναι;

Η δική μας συμβουλή, απέναντι σε αυτή την τάση που βρίσκεται σε έξαρση και στην Ελλάδα και που εκτός από το χώρο του marketing και της επικοινωνίας αναμένεται να επηρεάσει και το ανθρώπινο δυναμικό, σχετίζεται αποκλειστικά με συμπεριφορές που έχουν να κάνουν με το χώρο εργασίας. Συγκεκριμένα, εφόσον η επίσκεψη των social networking sites εφαρμόζεται ως μέθοδος, οι φίλοι, οι δραστηριότητες, η οικογενειακή κατάσταση και τα χόμπι των εργαζομένων θα πρέπει να αγνοούνται.

Σημασία θα πρέπει να δίνεται σε σχόλια των χρηστών για τους προηγούμενους ή τρέχοντες εργοδότες, καθώς και στις πληροφορίες σχετικά με την επαγγελματική τους πορεία, οι οποίες μπορούν να πιστοποιήσουν κατά πόσο και αν τα στοιχεία που παραθέτουν στο βιογραφικό τους ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Σοφό ή όχι το τσεκάρισμα των προφίλ των εκάστοτε εργαζομένων;

Δική σας η απόφαση.