Κάθε οργανισμός, ιδιαίτερα στην μετά κορωνοϊού εποχή, μπορεί να αξιοποιήσει την όλο και αυξανόμενη χρήση των social media, προκειμένου να ανιχνεύσει τους κατάλληλους υποψηφίους και να μειώσει δραστικά τον χρόνο και το κόστος του recruiting. Ποια σημεία, όμως, οφείλει να προσέξει για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα;
Δεν αποτελεί κοινό μυστικό ότι οι στρατηγικές recruiting έχουν μεταβληθεί παρασάγγας την τελευταία δεκαετία, με τις επιχειρήσεις να καλούνται να επιβιώσουν σε ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον. Εφόσον, λοιπόν, απαιτηθεί να αυξήσουν το ανθρώπινο δυναμικό τους, είναι σημαντικό να αξιοποιήσουν και το social recruiting με στόχο να προσεγγίσουν τα κατάλληλα ταλέντα. Αυτό συμβαίνει διότι η αγορά εργασίας συνεχώς αλλάζει καθώς όχι μόνο οι εταιρείες αναζητούν όλο και περισσότερο νέες δεξιότητες και νέα ταλέντα, αλλά μεταβάλλουν και τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουν τους ιδανικούς υποψηφίους.
Όσο οι νεότερες γενιές μπαίνουν όλο και περισσότερο στην αγορά εργασίας και οι Millennials προωθούνται σε ηγετικές θέσεις, τα social media θα αποτελούν την καλύτερη πηγή για την αποτελεσματικότερη αναζήτηση νέων ταλέντων. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός πως, σύμφωνα με την Eurostat, το 54% των ατόμων ηλικίας 16-74 ετών στην ΕΕ το 2019, συμμετείχε σε κάποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, με το ποσοστό αυτό για τις ηλικίες 16-24 να αυξάνεται στο 86%, ενώ για τη χώρα μας τα ποσοστά αυτά διαμορφώνονται σε 57% και 92% αντίστοιχα. Το ερώτημα, λοιπόν, που γεννάται είναι πώς μπορούν οι οργανισμοί να επωφεληθούν από όλη αυτήν την κατάσταση;
Αξιοποιώντας τα social media για τη στελέχωσή τους, οι εταιρείες είναι σε θέση να προσεγγίσουν νέα ταλέντα, με το social recruiting να λειτουργεί από κοινού με τις παραδοσιακές μεθόδους. Επί της ουσίας, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επιτρέπουν στους recruiters να περιορίζουν αποτελεσματικά το εύρος των υποψηφίων και να ανακαλύπτουν γρήγορα τα άτομα που είναι κατάλληλα για τη θέση που ψάχνουν να καλύψουν.
Επιπλέον, εφόσον οι επιχειρήσεις εφαρμόσουν σωστά κάποια στρατηγική social recruiting, τότε είναι σε θέση να μεταφέρουν το εταιρικό τους μήνυμα σε μια πληθώρα πλατφόρμων, ενώ παράλληλα προβάλουν και την εταιρική τους κουλτούρα στους πιθανούς υποψηφίους, άρα συμβάλλουν και στο employer branding τους. Εξάλλου, οι επιχειρήσεις σιγά σιγά απομακρύνονται από τις παραδοσιακές στρατηγικές recruiting καθώς αυτές λειτουργούσαν με έναν αρκετά χρονοβόρο και κοστοβόρο τρόπο, ο οποίος, εντέλει, τις κάνει λιγότερο αποτελεσματικές σε σχέση με τις στρατηγικές social recruiting.
ΜΙΚΡΑ ΒΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Το social recruiting μπορεί να εφαρμοστεί με ποικίλους τρόπους. Αυτό που έχει σημασία είναι να καταρτιστεί ένα διακριτό πλάνο, προτού ξεκινήσει η ανάρτηση των διαθέσιμων θέσεων εργασίας στα διάφορα social media. Για να γίνει αυτό, απαιτούνται κάποια μικρά, απλά βήματα:
- Προσδιορισμός των στόχων. Ο δρόμος προς την επιτυχία ξεκινά πάντα από το χτίσιμο γερών θεμελίων, αφού μια εταιρεία μπορεί πολύ εύκολα να «αποπροσανατολιστεί» κατά τη διαδικασία της δικτύωσής της με τους υποψηφίους μέσα από την τεράστια ποικιλία των πλατφόρμων που διατίθενται. Αν, δηλαδή, η επιχείρηση δεν διαθέτει προσχεδιασμένα κριτήρια και ορισμένες φιλοδοξίες, τότε απλώς θα χάσει πολύτιμο χρόνο και κόπο. Συνεπώς, θα ήταν σκόπιμο να καθορίσει εκ των προτέρων το τι αναζητά και για ποιον σκοπό αξιοποιεί το ανάλογο μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Έτσι, θα μπορούσε να στραφεί στο LinkedIn για να μάθει περισσότερα ως προς την εργασιακή εμπειρία των υποψηφίων, στο Facebook για να δει τον τρόπο με τον οποίο οι υποψήφιοι προβάλλουν τον εαυτό τους στους φίλους, στους συγγενείς και στους αγνώστους, στο Twitter για να εντοπίσει τα ενδιαφέροντα και τις αξίες τους, αλλά και στο Pinterest και στο Instagram για να αποκτήσει μια εικόνα ως προς τον τρόπο, με τον οποίο οι υποψήφιοι αξιοποιούν τον ελεύθερο χρόνο τους.
- Επιλογή πλατφόρμας βάσει του ρόλου. Οι recruiters οφείλουν να είναι ευέλικτοι ως προς το που θα αναζητήσουν τα καλύτερα και τα πιο καταρτισμένα ταλέντα. Τα social media είναι σε θέση να προσφέρουν μία diverse δεξαμενή, για να βρεθούν, όμως, τα κατάλληλα ταλέντα, είναι σημαντικό να καθοριστεί η πλατφόρμα που θα χρησιμοποιηθεί βάσει του ρόλου που θέλει να καλύψει η εταιρεία. Παρόλο, λοιπόν, που το LinkedIn ή το Twitter μπορεί να φαντάζουν ως τα ιδανικά σημεία εκκίνησης μιας στρατηγικής social recruiting, θα ήταν χρήσιμο να σκιαγραφηθεί το προφίλ του ιδανικού υποψηφίου και να διερευνηθεί σε ποιο μέσο θα είναι πιθανότερο να αφιερώνει χρόνο. Για παράδειγμα, ένας graphic designer είναι πιθανό να περνά περισσότερο χρόνο σε πλατφόρμες που σχετίζονται με την εικόνα, όπως το Instagram και το Pinterest, ενώ κάποιο στέλεχος πωλήσεων να είναι περισσότερο ενεργό στο LinkedIn.
- Αναβάθμιση και απλοποίηση της διαδικασίας των αιτήσεων. Το social recruiting γίνεται όλο και πιο διαδεδομένο όχι μόνο διότι προσφέρει ένα μεγαλύτερο εύρος από πιθανούς υποψηφίους, αλλά και επειδή έχει τη δυνατότητα να κάνει την όλη διαδικασία του recruitment πιο εύκολη. Ως εκ τούτου, είναι υψίστης σημασίας για κάθε επιχείρηση να ελέγχει και να αναβαθμίζει συχνά τις στρατηγικές της, αλλά και να απλοποιεί όσο γίνεται περισσότερο τις διαδικασίες που απαιτούνται για να υποβάλει ένας υποψήφιος την αίτησή του.
- Διασφάλιση της σωστής προβολής του brand. Ένα εργασιακό περιβάλλον με θετικό πρόσημο, μια καλή φήμη και μια ισχυρή διαδικτυακή παρουσία μπορεί να αποτελέσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, ιδιαίτερα με τους «παθητικούς» υποψηφίους. Άλλωστε, μια πρόσφατη έρευνα της Glassdoor εξηγεί ότι το 84% των συμμετεχόντων θα ήταν πρόθυμο να φύγει από την επιχείρηση στην οποία εργάζεται έτσι ώστε να μετακινηθεί σε μια άλλη που διαθέτει θετική φήμη. Προκειμένου, λοιπόν, να αναπτύξει μια ενεργή και θετική παρουσία στα social media, ένας οργανισμός οφείλει να σκεφτεί τις αξίες του και το πώς μπορεί να «φωτίσει» τις σημαντικότερες πλευρές του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Για την πλειοψηφία των εταιρειών, αυτό επιτυγχάνεται μέσα από την προβολή των εργαζομένων τους, οι οποίοι αποτελούν και τους κορυφαίους πρεσβευτές τους, αφού επιτρέποντάς τους να μοιράζονται τις εμπειρίες τους, παρέχουν στους υποψηφίους μια πληροφόρηση «εκ των έσω».
- Ενεργή εμπλοκή των εργαζομένων. Με το να επιτρέψει στους εργαζομένους της να συμμετάσχουν ενεργά στο social recruiting, μια εταιρεία αυξάνει αυτομάτως το εύρος των υποψηφίων, αφού και μόνο μια απλή κοινοποίηση κάποιας αναγγελίας πρόσληψης στις προσωπικές σελίδες των εργαζομένων αρκεί για να «φτάσει το μήνυμα» σε πιθανά νέα και diverse ταλέντα. Στην πραγματικότητα, όσο πιο εύκολο είναι για τους εργαζομένους να εμπλακούν στο social recruiting, τόσο πιο πιθανό είναι να μοιράζονται περιεχόμενο σε σχέση με την εταιρεία, την κουλτούρα που επικρατεί και το πώς είναι να εργάζονται σε εκείνη. Εφόσον συμβεί αυτό, η εταιρεία θα προσεγγίσει ένα πολύ μεγαλύτερο κοινό τόσο αναφορικά με τις προσπάθειες του recruiting όσο και με τη συνολική διαδικτυακή παρουσία της καθώς οι πιθανοί υποψήφιοι θέλουν αποδείξεις για το ότι οι άνθρωποι πραγματικά ευχαριστιούνται να εργάζονται για αυτήν.
- Συνεχές engagement με το κοινό. Κάθε εταιρεία χρειάζεται να έχει πάντα υπόψη της το κοινωνικό χαρακτήρα της στρατηγικής του social recruiting. Αυτό σημαίνει ότι αφενός οφείλει να είναι έτοιμη για διάλογο και αφετέρου να μην εστιάζει αποκλειστικά σε αναγγελίες θέσεων εργασίας. Αντιθέτως, είναι απαραίτητο να ξεκινά συζητήσεις που αφορούν διαφορετικές ομάδες ατόμων, να μοιράζεται χρήσιμες συμβουλές και να εμπλουτίζει ό,τι κάνει με τις αξίες που η ίδια πρεσβεύει, με αποτέλεσμα τα άτομα να παρακολουθούν την εταιρεία και το περιεχόμενο που μοιράζεται ανεξάρτητα από το αν υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις. Έτσι, δημιουργείται μία ομάδα ακολούθων, άρα και ταλέντων, που θα αποτελέσουν μια καλή δεξαμενή για νέους εργαζομένους, ενώ με τη συνεχή και ενεργή παρουσία στα social media, οι δημοσιεύσεις αναγγελιών δεν θα κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν ως «προωθητικές» ενέργειες, άρα και να παραβλεφθούν.
- Αξιοποίηση των δυνατοτήτων αναζήτησης των πλατφόρμων. Ένα από τα μυστικά της επιτυχίας είναι η επιχείρηση να κατανοήσει τα δημογραφικά στοιχεία που έχει το κοινό σε κάθε μία από τις πλατφόρμες, έτσι ώστε να τροποποιεί αναλόγως το εκάστοτε μήνυμα. Για να το πετύχει αυτό, μπορεί να αξιοποιήσει τις δυνατότητες για advanced search που προσφέρουν όλα σχεδόν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Για παράδειγμα, το Facebook επιτρέπει την αναζήτηση με βάση διάφορα χαρακτηριστικά των ατόμων, όπως η τοποθεσία, τα ενδιαφέροντα, τις σπουδές κ.ά, ενώ στο Twitter υπάρχει η δυνατότητα για αναζήτηση βάσει συγκεκριμένου hashtag ή ορισμένων φράσεων, η οποία μπορεί να περιοριστεί και ανά γεωγραφική περιοχή.
- Μέτρηση των αποτελεσμάτων. Όπως και σε κάθε στρατηγική, είναι σημαντικό να καθιερωθούν ορισμένα κριτήρια, προκειμένου η εταιρεία να μπορεί να αντιληφθεί την αποτελεσματικότητα του social recruiting της. Αυτό μπορεί να συμβεί είτε βλέποντας πόσα άτομα επισκέπτονται τη σελίδα της μετά από κάθε αναφορά στα social media και ποιες πλατφόρμες φέρνουν την περισσότερη «κίνηση» στη σελίδα της είτε μετρώντας τον αριθμό των συμπληρωμένων αιτήσεων για κάποια δημοσιευμένη αγγελία και τον αντίστοιχο όγκο των likes, των σχολίων και των κοινοποιήσεων.
ΟΙ ΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΟΥΝ
Τα social media έχουν κατακλίσει, πλέον, κάθε πτυχή της καθημερινότητας των ανθρώπων, εξού και αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο για τις επιχειρήσεις και το recruiting τους. Εντούτοις, ο ανταγωνισμός είναι πραγματικά μεγάλος, όπως και ο όγκος των πληροφοριών και των δεδομένων, με αποτέλεσμα μια εταιρεία να δυσκολεύεται να ξεχωρίσει. Για να τα καταφέρει, εκτός από μια σαφή και σωστά διαρθρωμένη στρατηγική, απαιτείται να είναι ενημερωμένη και για τις τελευταίες τάσεις, προκειμένου να τις αξιοποιήσει και να «λάμψει». Ορισμένες, λοιπόν, από τις τάσεις που επικρατούν είναι:
- Η αυξανόμενη δημοτικότητα του «εφήμερου» περιεχομένου. Το «εφήμερο» περιεχόμενο, δηλαδή το περιεχόμενο που είναι διαθέσιμο μόνο για σύντομο χρονικό διάστημα και μετά εξαφανίζεται, κερδίζει συνεχώς έδαφος. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι ιστορίες του Instagram και το περιεχόμενο του Snapchat. Το εν λόγω περιεχόμενο γίνεται όλο και πιο δημοφιλές επειδή είναι σύντομο, καθηλωτικό και «εθιστικό», με τα άτομα σήμερα να ξοδεύουν ώρες παρακολουθώντας τη μία ιστορία μετά από την άλλη. Σύμφωνα, μάλιστα, με την Statista, το Instagram, τον Ιανουάριο του 2019 κατέγραψε 500 εκ. ενεργούς χρήστες ιστοριών ημερησίως, όταν το αντίστοιχο νούμερο για τον Ιούνιο του 2018 ήταν 400 εκ. και για τον Ιανουάριο του 2017 μόλις 150 εκ.
- Η ραγδαία αύξηση της χρήσης εξειδικευμένων πλατφορμών. Μπορεί το Facebook και το Instagram να κυριαρχούσαν για πολλά χρόνια ως οι μεγαλύτερες και πιο διάσημες πλατφόρμες στον χώρο των social media, ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, έχουν έρθει στο προσκήνιο άλλες, περισσότερο εξιδεικευμένες πλατφόρμες, γνωρίζοντας όλο και πιο αυξανόμενη αναγνώριση. Μια τέτοια πλατφόρμα, για παράδειγμα, είναι το TikTok, που δημιουργήθηκε το 2016 και έγινε άμεσα δημοφιλής κυρίως στις νεαρές ηλικίες. Αντίστοιχα, η gaming κοινότητα προτιμά τη χρήση του Twitch.
- Η κυριαρχία του περιεχομένου με video. Χωρίς αμφιβολία, το περιεχόμενο που αξιοποιεί το video είναι από τα πιο ελκυστικά και αναμένεται να κυριαρχήσει έναντι κάθε άλλου τύπου περιεχομένου, είτε πρόκειται για σύντομα βίντεο, όπως στο TikTok ή στις ιστορίες του Instagram, είτε για μεγαλύτερης διάρκειας περιεχόμενο στο Youtube. Σύμφωνα, μάλιστα, με μία έρευνα της Cisco, μέχρι το 2022, το 82% του περιεχομένου που θα υπάρχει στο διαδίκτυο θα σχετίζεται με βίντεο.
- Χρήση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας. Τα social media αρχίζουν και χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο τις δυνατότητες που προσφέρουν τεχνολογίες όπως η εικονική πραγματικότητα (VR) και η επαυξημένη πραγματικότητα (AR). Αυτό συμβαίνει διότι όσο αυξάνεται η δημοτικότητα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τόσο οι χρήστες ζητούν καλύτερες και περισσότερο ελκυστικές εμπειρίες. Παρότι η υιοθέτηση του VR είναι ακόμα σε αρκετά πρώιμο στάδιο, δεν μπορεί να λεχθεί το ίδιο και για το AR, αφού αρκετές μεγάλες πλατφόρμες, όπως το Instagram, χρησιμοποιούν φίλτρα με τεχνολογία επαυξημένης πραγματικότητας για να εμπλουτίζουν τις φωτογραφίες και τα βίντεό τους.
- Το recruiting αποτελούσε ανέκαθεν μια εξαιρετικά σημαντική υπόθεση για κάθε επιχείρηση εξαιτίας και του «πολέμου» των ταλέντων που επικρατεί παγκοσμίως. Η πρόσφατη πανδημία του κορωνοϊού, όμως, δημιούργησε νέες προκλήσεις, φέρνοντας σε πρώτο πλάνο τα social media και την αξιοποίησή τους από τους οργανισμούς, προκειμένου να αναζητηθούν οι κατάλληλοι υποψήφιοι, αφού περιόρισε στο ελάχιστο τις «δια ζώσης» συναντήσεις και επέβαλε τους διαδικτυακούς τρόπους επικοινωνίας.
Στο πλαίσιο αυτό, κάθε επιχείρηση οφείλει να αξιοποιήσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αφενός για να αναζητά η ίδια πιθανούς υποψηφίους και αφετέρου για να δομήσει μια όσο το δυνατόν καλύτερη εικόνα προκειμένου τόσο να την ακολουθούν όσο και να την επιλέγουν. Αυτό δηλαδή που χρειάζεται εντέλει είναι να μπορεί να κάνει… like στα νέα ταλέντα, τα οποία, λόγω της συνεχούς και ισχυρής παρουσίας της εταιρείας στα social media, να θέλουν να το ανταποδώσουν.
Τα social media επιτρέπουν στους recruiters να περιορίζουν αποτελεσματικά το εύρος των υποψηφίων και να ανακαλύπτουν γρήγορα τoυς κατάλληλους υποψηφίους
Με το να επιτρέψει στους εργαζομένους της να συμμετάσχουν ενεργά στο social recruiting, μια εταιρεία αυξάνει αυτομάτως το εύρος των υποψηφίων.
FOOD FOR THOUGHT
Έχοντας ήδη κάνει μια προεργασία έτσι ώστε να καθορίσει ξεκάθαρα τα κριτήριά της, κάθε επιχείρηση οφείλει να λάβει υπόψη της και το κοινό που συνήθως χρησιμοποιεί κάθε πλατφόρμα, έτσι ώστε να αποφασίσει σε ποια να εστιάσει περισσότερο:
- Facebook: Mainstream και παγκόσμιο κοινό
- Twitter: Παγκόσμιο κοινό
- Instagram: Νεανικό κοινό, κυρίως από τις γενιές Υ και Ζ
- Pinterest: Το 70% του κοινού είναι γυναίκες
- LinkedIn: Επαγγελματικό και επιχειρησιακό κοινό
- TikTok: Κοινό από τις γενιές Y και Ζ
- Snapchat: Σχεδόν αποκλειστικά νεανικό κοινό
- Reddit: Κοινό που του αρέσει να εκφράζεται και να συζητά
Γνωρίζοντας τις πληροφορίες αυτές, η εταιρεία μπορεί να γίνει πιο συγκεκριμένη, άρα και πιο αποτελεσματική, στην αναζήτησή της για τον ιδανικό υποψήφιο.
TIPS ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
- Δημιουργήστε ένα κλίμα αλήθειας και διαφάνειας.
- Εξατομικεύστε την αλληλεπίδραση με τον κάθε υποψήφιο.
- Αναγνωρίζετε συστηματικά τα επιτεύγματα των εργαζομένων.
- Διατηρήστε μια προσεγγίσιμη παρουσία στα social media.
- Επιτρέψτε τον ανοιχτό διάλογο στη σελίδα σας.
- Απαντήστε γρήγορα και διεξοδικά στον εκάστοτε υποψήφιο.
- Υιοθετήστε μια προσέγγιση που να εστιάζει στον υποψήφιο.
- Μεριμνήστε για την καλύτερη προετοιμασία και εκπαίδευση των υποψηφίων.
- Εκμεταλλευτείτε την mobile τεχνολογία για την ανακάλυψη νέων ταλέντων.
- Κινηθείτε δυναμικά – Μην περιμένετε τα ταλέντα να έρθουν σε εσάς.
- Δημιουργήστε ένα δίκτυο, αξιοποιώντας τις γνωριμίες των εργαζομένων.
- Επιλέξτε υποψηφίους λαμβάνοντας υπόψη την εταιρική κουλτούρα.
- Κινητοποιείστε τους εργαζομένους για την προβολή της εταιρείας.
Κρατήστε καθημερινή επαφή με τους υποψηφίους.