Η εμφάνιση σοβαρών ασθενειών των στελεχών οφείλεται στην εργασιακή ανασφάλεια ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης αλλά και στο συνεχές εργασιακό στρες.

Αυτό είναι το γενικό συμπέρασμα της ημερίδας «Η διαχείριση των κινδύνων υγείας των Στελεχών Επιχειρήσεων» που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη το ΚΟΛΛΕΓΙΟ ATHENS GSM σε συνεργασία με την Ελληνική Ακαδημία Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΑΔΕ) και την επιστημονική υποστήριξη του βρετανικού κρατικού πανεπιστημίου NOTTINGHAM TRENT.

Εισηγητές και συντονιστές της εκδήλωσης ήταν καθηγητές της ιατρικής και άλλοι διακεκριμένοι επιστήμονες του χώρου της υγείας και των ανθρωπίνων πόρων.
Μεταξύ αυτών ήταν οι καθηγητές του ΑΠΘ Θεοχάρης Ταντανάσης και Γεώργιος Ευθυμιάδης, η Δρ Μαρία Ραμματά και ο Δρ Σταύρος Μπαρούτας, διδάσκοντες στα προγράμματα του NOTTINGHAM TRENT UNIVERSITY στο ΚΟΛΛΕΓΙΟ ATHENS GSM.

Ανάμεσα στα συμπεράσματα που προέκυψαν ήταν ότι άτομα με εργασιακή ανασφάλεια, εμφανίζουν απώλεια αυτοπεποίθησης, μειωμένη αυτοεκτίμηση, περισσότερες απόπειρες αυτοκτονίας, κατάχρηση αλκοόλ, χρήση «ουσιών» και διαταραχές διάθεσης όπως και ότι η κατάθλιψη τα επόμενα χρόνια θα είναι ο πιο σοβαρός λόγος αδυναμίας για εργασία.

Η εργασιακή ανασφάλεια είναι δυνατόν να προκαλέσει καρδιαγγειακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια με αποτέλεσμα την αύξηση επισκέψεων σε γιατρούς και νοσοκομεία και μεγαλύτερη κατανάλωση φαρμάκων.

Επίσης, μεταξύ άλλων προέκυψε ότι η υπερφόρτωση των εργαζομένων προκαλείται από τις υπερβολικές απαιτήσεις της θέσης εργασίας, τα διευρυμένα ωράρια, τον συνεχή έλεγχο και την ηλεκτρονική παρακολούθηση των εργαζομένων, αλλά και από διαπροσωπικούς και οργανωσιακούς παράγοντες. Η επόμενη ημερίδα θα πραγματοποιηθεί από το ΚΟΛΛΕΓΙΟ ATHENS GSM της Θεσσαλονίκης στις 25 Σεπτεμβρίου με θέμα «Αντιμετωπίζοντας την κρίση με ποιότητα» ενώ στις 6 Οκτωβρίου, το workshop «Μεταπτυχιακές σπουδές και αγορά εργασίας» παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα μελλοντικά στελέχη επιχειρήσεων, ειδικά μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στην αναγνώριση των κολλεγίων.