Με αφορμή το «Future of Work Conference», η Sophie Wade, Work Futurist και διεθνής keynote speaker, μας μιλά σχετικά με τις νέες απαιτούμενες δεξιότητες, τη Gen Z και τον ρόλο της ενσυναίσθησης και του DEIB στη νέα, αλλά και τη μελλοντική, εργασιακή πραγματικότητα.

Συγγραφέας, εκπαιδεύτρια και expert σε θέματα καινοτομίας ανθρώπινου δυναμικού. Με έδρα τη Νέα Υόρκη, η Sophie Wade βοηθά τους leaders να καινοτομούν και να προσαρμόζονται στη σύγχρονη εργασία, να προσελκύουν, να δεσμεύσουν και να διατηρούν ένα σύγχρονο multigenerational ανθρώπινο δυναμικό. Περισσότερα από 575.000 άτομα έχουν παρακολουθήσει τα μαθήματά της στο LinkedIn σχετικά με τις νέες δεξιότητες, το Future of Work, τη Gen Z και την ενσυναίσθηση. Το συγγραφικό της έργο περιλαμβάνει τα βιβλία «Embracing Progress: Next Steps for the Future of Work» και ‘Empathy Works: The Key to Competitive Advantage in the New Era of Work», ενώ είναι η host του podcast «Transforming Work with Sophie Wade».

HR Porfessional: Ως work futurist, πώς πιστεύετε ότι θα εξελιχθεί η φύση της εργασίας τα επόμενα χρόνια και πώς μπορούν οι οργανισμοί να προετοιμαστούν για τις αλλαγές που έρχονται;

Sophie Wade: Η εργασία θα συνεχίσει να εξελίσσεται για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των άκρως digitalized, πιο ευέλικτων (flatter) και ταχέως εξελισσόμενων επιχειρήσεων. Θα απαιτηθεί περισσότερη συνεργασία μεταξύ των τμημάτων εντός των επιχειρήσεων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν πιο σύνθετα προβλήματα, να εξυπηρετηθούν οι μεταβαλλόμενες απαιτήσεις των πελατών και να προσαρμοστούν στις νέες εξελίξεις που προκύπτουν από την τεχνητή νοημοσύνη. Καθώς περισσότερες εργασίες ρουτίνας θα αυτοματοποιηθούν, οι μη καθημερινές εργασίες θα αυξηθούν περαιτέρω. Οι εργαζόμενοι θα κληθούν να προσαρμοστούν αντίστοιχα, να φέρουν τις καινοτόμες ιδέες τους και να είναι σε θέση να τεστάρουν και να λανσάρουν τις όποιες ανανεώσεις και αλλαγές σε προϊόντα και υπηρεσίες, χωρίς καθυστερήσεις. Όταν οι ηγέτες διαχειρίζονται, παρακινούν και υποστηρίζουν κάθε εργαζόμενο ξεχωριστά, μπορούν να ανταποκριθούν πιο αποτελεσματικά στις επιχειρηματικές απαιτήσεις. Οι εργοδότες πρέπει, επίσης, να παρέχουν συνεχή κατάρτιση, ώστε οι εργαζόμενοι να συνεχίσουν να επιμορφώνονται για να παραμείνουν ανταγωνιστικοί. Οι νεότεροι εργαζόμενοι, αντί να επικεντρώνονται αποκλειστικά σε μία καριέρα πλήρους απασχόλησης, θα επιδιώκουν να δημιουργήσουν ένα «portfolio» που θα συνδυάζει διάφορες μορφές εργασίας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει κλασικές θέσεις με πλήρη απασχόληση, συμβάσεις ή εργασίες ελεύθερου επαγγελματία.

Πώς η καλλιέργεια της ενσυναίσθησης μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη δέσμευση και παραγωγικότητα στην εργασία, ειδικά σε μεταβατικές περιόδους;

Ενσυναίσθηση σημαίνει κατανόηση των προοπτικών των άλλων και σύνδεση με τις εμπειρίες τους. Όταν οι managers συναισθάνονται τις ομάδες τους, οι εργαζόμενοι αισθάνονται ότι τους ακούν και ότι τους εκτιμούν. Επιπλέον, είναι πιο πιθανό να αισθάνονται άνετα να μοιραστούν τις ιδέες τους και να νιώθουν ασφαλείς ώστε να αναλάβουν (λογικά) ρίσκα για να καινοτομήσουν για την επιχείρηση. Όταν οι managers ενσυναισθάνονται τον καθένα ξεχωριστά, μπορούν να ευθυγραμμίσουν τα καθήκοντα και τα έργα με τις δεξιότητες και τα δυνατά σημεία του κάθε εργαζόμενου, γεγονός που -σύμφωνα με μελέτες της Gallup- αυξάνει τη δέσμευση και τα κέρδη. Η καλλιέργεια μίας κουλτούρας ενσυναίσθησης παρέχει ένα σημαντικό «στήριγμα» για τους εργαζόμενους σε αβέβαιους καιρούς, δίνοντάς τους την αίσθηση του ανήκειν, οπουδήποτε και αν εργάζονται. Μία κουλτούρα ενσυναίσθησης προάγει επίσης την ανοιχτή επικοινωνία και ενισχύει τις ομάδες για τη βελτίωση της σύνδεσης και της συνεργασίας.

Ποια είναι τα insights σας σχετικά με τις πιο κρίσιμες δεξιότητες που χρειάζονται για να ανταπεξέλθουμε στο ταχέως μεταβαλλόμενο εργασιακό τοπίο;

Οι αντιλήψεις μας λειτουργούν ως το νοητικό μας υπόβαθρο και καθοδηγούν τις βασικές μας αντιδράσεις. Σε αυτόν τον απρόβλεπτο κόσμο, μία αναπτυξιακή ή ανοιχτή νοοτροπία είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία, έτσι ώστε οι ηγέτες να μπορούν να διερευνήσουν ευρέως φάσματος λύσεις και να χρησιμοποιήσουν κρίσιμες δεξιότητες, όπως η ευελιξία και η προσαρμοστικότητα. Στη συνέχεια, θα είναι σε θέση να ενθαρρύνουν την ταχεία ανταπόκριση των ομάδων στο marketplace development, προκειμένου να επικοινωνήσουνε τις νέες προσφορές και ενημερώσεις με βάση τις νέες ανάγκες των πελατών. Παράλληλα, οι ταχείς τεχνολογικές εξελίξεις, αλλάζουν τις δεξιότητες που χρειαζόμαστε για να φέρουμε εις πέρας τη εργασία μας. Μόλις λίγες δεκαετίες πριν, ο χρόνος που απαιτούνταν για μία δεξιότητα να χάσει τη μισή της αξία, δηλαδή να είναι κατά το ήμισυ αποτελεσματική, ήταν περίπου 10 χρόνια. Τώρα, όμως, αυτός ο χρόνος έχει μειωθεί στα περίπου 5 χρόνια, ενώ οι τεχνικές δεξιότητες μπορεί να χάσουν τη μισή τους αξία σε λιγότερο από δυόμιση χρόνια. Επιπλέον, έρευνα του LinkedIn αναφέρει ότι επτά από τις δέκα ταχύτερα αναπτυσσόμενες θέσεις εργασίας το 2024 δεν υπήρχαν πριν από 20 χρόνια. Οι κρίσιμες δεξιότητες περιλαμβάνουν την ετοιμότητα προσαρμογής στους ταχείς ρυθμούς καθώς επίσης και την ανθεκτικότητα. Τα ζωτικής σημασίας «softer skills» περιλαμβάνουν την ικανότητα ανάπτυξης εμπιστοσύνης καθώς και ενσυναίσθησης, επικοινωνίας και συνεργασίας. Για τους ηγέτες, η ικανότητα διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού μέσω της καθοδήγησης και όχι της διοίκησης είναι πλέον ζωτικής σημασίας για να βοηθήσουν τους ανθρώπους τους να προσαρμοστούν στις εξελισσόμενες επιχειρηματικές συνθήκες.

Με τη ραγδαία πρόοδο της τεχνολογίας και της αυτοματοποίησης, οι ανησυχίες σχετικά με την αντικατάσταση των θέσεων εργασίας είναι διάχυτες. Πώς μπορεί να επιτευχθεί η ισορροπία μεταξύ των εργαζομένων και της ΤΝ;

Διαβάζοντας πολλές προβλέψεις, φαίνεται ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι πολύ πιθανό να μεταμορφώσει περισσότερες θέσεις εργασίας από ό,τι να καταργήσει. Μπορούμε να περιμένουμε ότι θα αλλάξει κάθε μία από τις θέσεις εργασίας μας – κάποιες περισσότερο, κάποιες λιγότερο. Η ΤΝ μπορεί να μας ωφελήσει αναλαμβάνοντας τις πιο επαναλαμβανόμενες εργασίες, δίνοντας μας τον χρόνο να επικεντρωθούμε σε πιο δημιουργικές και στρατηγικές εργασίες. Οι εργοδότες πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στην επανεκπαίδευση και αναβάθμιση των δεξιοτήτων, ώστε να προετοιμάσουν τους εργαζόμενους για τροποποιήσεις στους υφιστάμενους ρόλους αλλά και σε εντελώς νέους ρόλους. Όσο περισσότερο η εργασία μας δίνει έμφαση σε έναν συνδυασμό δημιουργικότητας, κριτικής σκέψης, επίλυσης προβλημάτων και ενσυναίσθησης, τόσο καλύτερα αξιοποιούμε την ανθρώπινη ιδιοφυΐα και τη μη διαδοχική σκέψη μας, η οποία μπορεί να συμπληρωθεί από την ταχύτητα, την ακρίβεια και τις δυνατότητες επεξεργασίας δεδομένων από τις μηχανές.

Ποιες είναι οι βασικές ιδιότητες και τα χαρακτηριστικά ενός επιτυχημένου ηγέτη στο σημερινό εργασιακό τοπίο;

Ένας επιτυχημένος ηγέτης στο σημερινό περιβάλλον πρέπει να είναι ανοιχτός και έτοιμος να προσαρμόζεται σε μεταβαλλόμενα επιχειρηματικά μοντέλα, παραμέτρους και συνθήκες. Με τόσους πολλούς αλληλοεξαρτώμενους παράγοντες, οι ηγέτες πρέπει να συνειδητοποιούν και να αποδέχονται ότι δεν μπορούν να έχουν όλες τις απαντήσεις. Ο ταχύτερος ρυθμός των εξελίξεων στην αγορά σημαίνει ότι οι ηγέτες πρέπει να αναθέτουν περισσότερα καθήκοντα και να αποκεντρώνουν πρόσθετες αποφάσεις. Με περισσότερη διαφάνεια και μεγαλύτερη ευθύνη που κατανέμεται προς τα κάτω και προς τα έξω σε ολόκληρο τον οργανισμό, οι εργαζόμενοι πρώτης γραμμής μπορούν να λαμβάνουν γρήγορα επικαιροποιημένες αποφάσεις. Για να εκσυγχρονίσουν τις προσεγγίσεις τους, οι ηγέτες μπορούν να ξεκινήσουν ζητώντας βοήθεια από τις ομάδες τους, γεγονός που αυξάνει την εμπιστοσύνη και τη δέσμευση. Ζητώντας και αναδεικνύοντας τις απόψεις και τις ιδέες των άλλων, οι ηγέτες μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο συντονιστή στις συσκέψεις, ενθαρρύνοντας μεγαλύτερη συμμετοχή, καλύτερη σύνδεση και ισχυρότερες σχέσεις με τα μέλη της ομάδας τους. Οι ηγέτες πρέπει, επίσης, να υποστηρίζουν την ευημερία της ομάδας τους.

Η ενασχόλησή σας με οργανισμούς όπως το National Association of Women Business Owners (NABWO) και το Common Sense Media υπογραμμίζει την αφοσίωσή σας στην προώθηση της συμπερίληψης. Ποιος είναι ο ρόλος του DEIB στην προώθηση της καινοτομίας και της επιτυχίας στους οργανισμούς;

Η ενασχόλησή μου στο NAWBO, που υποστηρίζει τις γυναίκες ιδιοκτήτριες επιχειρήσεων, και στο Common Sense Media, το οποίο επικεντρώνεται στα δικαιώματα των παιδιών, καταδεικνύει την πεποίθησή μου ότι ο καθένας από εμάς συμβάλλει στην υγεία και τον πλούτο αυτού του κόσμου. Οι γυναίκες επιχειρηματίες φέρνουν συχνά διαφορετικές προοπτικές και ιδέες, με μία ολοκληρωμένη προσέγγιση στην ίδρυση των επιχειρήσεών τους. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η εξάπλωση των εφαρμογών smartphone επηρεάζουν την ανάπτυξη των παιδιών και των νέων – με καλούς και κακούς τρόπους. Χρειάζεται να συνδεθούμε και να υποστηρίξουμε τους νέους και τους παλαιούς, καθώς οι νέοι μας αποτελούν την επόμενη γενιά επιχειρηματικών ηγετών. Είναι σημαντικό να είμαστε προσεκτικοί και να κατανοούμε όλους τους συμμετέχοντες στα επιχειρηματικά μας οικοσυστήματα, καθώς μεταβαίνουμε από μία οικονομία shareholder σε μία οικονομία stakeholder, η οποία περιλαμβάνει την χαρτογράφηση των πελατών μας, των συνεργατών μας και των κοινοτήτων μας, καθώς και των ηγετών και των μετόχων μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Το συνέδριο «Future of Work», που θα πραγματοποιηθεί στις 3 Απριλίου 2024, στο οποίο θα συμμετάσχει η Sophie Wade, διοργανώνεται για 3η συνεχή χρονιά από την Boussias events. Μέσα από μία ολιστική προσέγγιση, θα επιχειρήσει να χαρτογραφήσει τον νέο κόσμο της εργασίας. Στο πλαίσιο του, συμμετέχουν, παρουσιάζουν και συζητούν μέσα από μία πλούσια ατζέντα με ομιλίες, πάνελ συζήτησης και διαδραστικά sessions, κορυφαίοι διεθνείς experts, εκπρόσωποι φορέων και οργανισμών, ακαδημαϊκοί και διακεκριμένα στελέχη Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού από την ελληνική αγορά.
Το συνέδριο τελεί Υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Πληροφορίες και εγγραφές www.futureofworkconference.gr