«Η συμβουλευτική αποτελεί μέρος ενός τρίπτυχου, που εντάσσεται στον στρατηγικό σχεδιασμό της ΔΥΠΑ για την ενίσχυση της απασχόλησης, το οποίο αποσκοπεί στην παροχή σύγχρονων υπηρεσιών ανθρώπινου δυναμικού, μέσω των οποίων συνεισφέρει στην καταπολέμηση της ανεργίας, που αποτελεί άλλωστε τον θεμελιώδη στόχο της». Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων ο Διοικητής της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με αφορμή την πραγματοποίηση της δεύτερης εκδήλωσης «JobReady by DYPA» το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου.

Όπως είπε ο διοικητής, η αρχή έγινε με τον ολοκληρωτικό επανασχεδιασμό των προγραμμάτων απασχόλησης, που οδήγησε στη δημιουργία περισσότερων από 160.000 νέων θέσεων εργασίας. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο ίδιος, «ακολουθεί η υλοποίηση του μεγαλύτερου προγράμματος κατάρτισης που έχει ποτέ εφαρμοστεί στη χώρα και, μάλιστα, με την εισαγωγή δικλείδων που διασφαλίζουν την ποιότητα και αποτελεσματικότητά του».

Στόχος η κατάρτιση σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες 500.000 πολιτών έως το 2025, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με τον αριθμό όσων έχουν ήδη καταρτιστεί να φτάνει τις 270.000. Παράλληλα, η ΔΥΠΑ προχώρησε στην ενίσχυση του εξειδικευμένου προσωπικού της, με την πρόσληψη 600 εργασιακών συμβούλων, ώστε να αναβαθμίσει τον τομέα της συμβουλευτικής ως σημαντικού πυλώνα της σύζευξης προσφοράς και ζήτησης εργασίας.

Στη συνέχεια, από τον Μάρτιο του 2023, διοργανώνει δωρεάν διαδικτυακά εργαστήρια συμβουλευτικής, η επιτυχία των οποίων οδήγησε στην απόφαση διεξαγωγής τους σε μηνιαία βάση. Τέλος, ο Σπ. Πρωτοψάλτης αναφέρθηκε και στην ψηφιακή πλατφόρμα mydypalive, την οποία χαρακτήρισε σύγχρονο εργαλείο συμβουλευτικών υπηρεσιών, με τη χρήση της οποίας πολίτες και επιχειρήσεις μπορούν να εξυπηρετηθούν, συνομιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης με εργασιακούς συμβούλους.