Σε «ελεύθερη πτώση» βρίσκονται οι μισθοί στην Ελλάδα, ειδικά από το περασμένο καλοκαίρι, γεγονός που έχει συμπαρασύρει την κατανάλωση και τις εισαγωγές, αναφέρει σε ειδική έκθεσή του ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's.

Ο οίκος αναγνωρίζει, πάντως, πως οι πιο αδύναμες χώρες της Ευρωζώνης «προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς στην εξισορρόπηση των οικονομιών τους». «Οι ολοένα αυξανόμενες εξαγωγές σηματοδοτούν τα οφέλη της δημοσιονομικής προσαρμογής που ακολουθούν οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου», σημειώνουν επίσης οι αναλυτές του S&P, εξηγώντας, πως τα σχετικά στοιχεία αφορούν στην Ιρλανδία, την Ισπανία και την Πορτογαλία.

«Με αξιοσημείωτη εξαίρεση την Ελλάδα», όπως χαρακτηριστικά τονίζεται σε έκθεσή της, η S&P εκτιμά πως η δημοσιονομική προσαρμογή των χωρών της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν την οικονομική κρίση εξελίσσεται με ταχεία πρόοδο, με μοχλό μάλιστα την εξαγωγική δραστηριότητα. Η μόνη «δυστοκία» που εντοπίζει ο αμερικανικός οίκος είναι τα συνεχώς διογκούμενα ποσοστά ανεργίας. Για την Ελλάδα, αναφέρεται ότι οι οικονομικές συνθήκες παραμένουν οδυνηρές, ενώ οι Ισπανία, Πορτογαλία και Ιρλανδία εκτιμάται ότι θα εμφανίσουν πρωτογενή πλεονάσματα μέσα στο 2013, με ενδεχόμενο να ανακάμψουν νωρίτερα από τις προβλέψεις.