Η τελευταία τετραμηνιαία αναφορά για την αγορά εργασίας, που συντάχθηκε από το CIPD σε συνεργασία με την KPMG, αποκάλυψε ότι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας θα παραμείνει στάσιμη με τους εργοδότες να εμφανίζονται επιφυλακτικοί λόγω της ύφεσης.

Στη μελέτη, την οποία πραγματοποίησε η εταιρεία Ipsos MORI, συμμετείχαν 721 επιχειρήσεις από τη Μεγάλη Βρετανία και εξετάστηκε η αναλογία των εργοδοτών που πρόκειται να αυξήσουν το προσωπικό προς αυτούς που σκοπεύουν να το μειώσουν.

Αν και το πρόσημο παραμένει θετικό η πτώση είναι δραματική, καθώς ο δείκτης από +41 που είχε διαμορφωθεί πέρυσι το φθινόπωρο, για την ίδια εποχή του 2008 έφτασε μόλις το +2. Αυτό είναι και το χαμηλότερο επίπεδο του δείκτη από τότε που ξεκίνησε η έρευνα – την άνοιξη του 2004.

Η συγκεκριμένη έρευνα αντανακλά την απαισιοδοξία των επιχειρηματιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι περισσότεροι από τέσσερις στους πέντε συμμετέχοντες στην έρευνα (83%), δήλωσαν ότι αναμένουν η κατάσταση να επιδεινωθεί στην οικονομία το τρέχον φθινόπωρο. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι μόνο το 1% των εργοδοτών δήλωσε ότι η περίοδος που έρχεται θα είναι καλύτερη.

Οι αμοιβές των υπαλλήλων, χωρίς τα μπόνους, αναμένεται να αυξηθούν κατά μέσο όρο κατά 3,5% – ποσοστό λίγο μικρότερο από το αντίστοιχο 3,7% το οποίο προέκυψε από την έρευνα του περασμένου καλοκαιριού. Πάντως αν συμπεριλάβουμε στις εκτιμήσεις και τα μπόνους οι αμοιβές θα αυξηθούν από το 3,9% στο 4%.

Πηγή: CIPD