Η Ελλάδα βρίσκεται στην 34η θέση από τις 35 χώρες μέλη του ΟΟΣΑ όπως προκύπτει από έκθεση της PwC, η οποία συγκρίνει τη συμμετοχή των νέων (15 έως 24 ετών) στην απασχόληση, στην εκπαίδευση και στην κατάρτιση σε 35 χώρες του ΟΟΣΑ.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Ελβετία και η Γερμανία βρίσκονται στην κορυφή της κατάταξης των πιο επιτυχημένων ευρωπαϊκών χωρών για το 2015, ενώ ακολουθούν η Ισλανδία, η Νορβηγία και η Δανία. Oι χώρες της Νότιας Ευρώπης όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα αγωνίζονται να ανακάμψουν από την παγκόσμια οικονομική κρίση. Οι ΗΠΑ εμφανίζονται στις 10 κορυφαίες χώρες για πρώτη φορά από το 2006.

Το Ισραήλ, το Λουξεμβούργο και η Γερμανία έχουν παρουσιάσει την πιο σημαντική βελτίωση στο διάστημα μεταξύ 2006 και 2015. Σύμφωνα με την ανάλυση της PwC, οι χώρες που βρίσκονται χαμηλά στην κατάταξη μπορούν να ενισχύσουν μακροπρόθεσμα τις οικονομίες τους με δισεκατομμύρια δολάρια εφαρμόζοντας τις βέλτιστες πρακτικές για την ενίσχυση και αξιοποίηση της απασχόλησης, εκπαίδευσης και κατάρτισης των νέων.

Ο Ζώης Σωτηρόπουλος, Partner και Επικεφαλής του People and Οrganisation Consulting της PwC Ελλάδας σχολίασε σχετικά: «Η Ελλάδα βρίσκεται δυστυχώς στις τελευταίες θέσεις ένταξης του νέου εργατικού δυναμικού στην παραγωγική διαδικασία. Σε αντιδιαστολή, η εφαρμογή μιας πολιτικής επαγγελματικής κατάρτισης και μαθητείας θα έχει άμεσα και σημαντικά αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία τόσο μέσω της μείωσης της ανεργίας όσο και της αύξησης του ΑΕΠ».