Ο Παγκόσμιος Δείκτης Ανταγωνιστικότητας Ταλέντων (GTCI), προϊόν συνεργασίας επιχειρηματικών, κυβερνητικών και ακαδημαϊκών φορέων, INSEAD, Human Capital Leadership Institute of Singapore (HCLI) και Adecco Group, μετρά την ανταγωνιστικότητα μιας χώρας με βάση την ποιότητα του ταλέντου που μπορεί αυτή να αναδείξει, να προσελκύσει και να διατηρήσει.

Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης GTCI αξιολογεί την κάθε χώρα σε έξι διαφορετικούς πυλώνες: 1. Ενεργοποίηση ταλέντου, 2. Προσέλκυση ταλέντου, 3. Ανάπτυξη ταλέντου, 4. Διατήρηση ταλέντου, 5. Επαγγελματικές και τεχνικές δεξιότητες και 6. Δεξιότητες που άπτονται της Παγκόσμιας Γνώσης. Από τους πυλώνες αυτούς προκύπτουν συνολικά 65 τομείς αξιολόγησης.  Η δεύτερη έκδοση του δείκτη GTCI τοποθετεί στην κορυφή της κατάταξης την Ελβετία. Ακολουθούν η Σιγκαπούρη και το Λουξεμβούργο στη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα, ενώ η Ελλάδα κατατάχτηκε στην 50η θέση του παγκόσμιου καταλόγου μεταξύ 93 χωρών, έξι θέσεις πιο πάνω σε σύγκριση με τη θέση που κατείχε στον αντίστοιχο δείκτη του 2013 (56η θέση).

Ο Κωνσταντίνος Μυλωνάς, Γενικός Διευθυντής της Adecco Ελλάδας, σχολίασε σε σχέση με τα αποτελέσματα της μελέτης: «Είναι αρκετά θετικό το γεγονός ότι η Ελλάδα παρουσιάζει σημάδια βελτίωσης αναφορικά με την ανταγωνιστικότητά της ως προς τα ταλέντα που αναδεικνύει, προσελκύει και διατηρεί. Φέτος, κατατάσσεται στην 50η θέση μεταξύ των 93 χωρών της έρευνας, ανεβαίνοντας έξι θέσεις συγκριτικά με το 2013 και σημειώνοντας σημαντική βελτίωση στην πλειοψηφία των κατηγοριών αξιολόγησης. Παρόλα αυτά, τα υψηλά ποσοστά ανεργίας στη χώρα μας υπογραμμίζουν την ολοένα αυξανόμενη ανάγκη για σωστή διαχείριση των ταλέντων μας».