Στην τελική ευθεία εισέρχεται η διάταξη για τη νέα μείωση του μη μισθολογικού κόστους, την οποία είχε προαναγγείλει, την περασμένη εβδομάδα, η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως. Πιο συγκεκριμένα, στη διάταξη προβλέπεται ότι o υπολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών υπερεργασίας, υπερωριών, νυκτερινής απασχόλησης και απασχόλησης σε ημέρες αργίας ή Κυριακές των μισθωτών πλήρους απασχόλησης, θα γίνεται επί του ωρομισθίου το οποίο αντιστοιχεί στην οκτάωρη εργασία, χωρίς δηλαδή την προσαύξηση η οποία αντιστοιχεί σε αυτές τις ειδικές περιπτώσεις χρόνου απασχόλησης.
Η ρύθμιση δεν θίγει την προσαύξηση στην αμοιβή των εργαζόμενων για υπερεργασία, υπερωρίες, νυχτερινή απασχόληση και απασχόληση σε αργίες και Κυριακές, η οποία συνεχίζει να καταβάλλεται ως έχει. Επηρεάζει μόνο τον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών. Από τη ρύθμιση επωφελούνται τόσο οι εργαζόμενοι, καθώς αυξάνεται το καθαρό ποσό που τους καταβάλλεται, λόγω της μείωσης των επιπρόσθετων εισφορών, όσο και οι εργοδότες, καθώς θα καταβάλλουν μειωμένες εργοδοτικές εισφορές, υπολογισμένες στη βάση της αμοιβής του οκταώρου και όχι της προσαύξησης.
Στόχος η μείωση ασφαλιστικών εισφορών στο 5,9% έως το 2027
Η νέα ρύθμιση έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά διαδοχικών κινήσεων, τα τελευταία χρόνια, για την ελάφρυνση του μη μισθολογικού κόστους, επιτυγχάνοντας μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές κατά 5,4 ποσοστιαίες μονάδες με στόχο αυτή να φτάσει στις 5,9 ποσοστιαίες μονάδες το 2027. Το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι οι κινήσεις αυτές έχουν οδηγήσει σε αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζόμενων και έχουν συμβάλει, ώστε οι επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε προσλήψεις, γεγονός που αποτυπώνεται στη μείωση της ανεργίας η οποία υπολογίστηκε ότι έχει υποχωρήσει στο 9,4%, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και στην αύξηση θέσεων εργασίας κατά περισσότερες από 500.000 από το 2019.