Φέτος, στα Αριστεία Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης 2009 η Coca-Cola Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία "Ανθρώπινου Δυναμικού". Η Μαρία Φιλίππου, Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού Coca-Cola Νοτιοανατολικής Ευρώπης, μας εξηγεί γιατί, η ανάπτυξη και υλοποίηση ουσιαστικών πρωτοβουλιών Εταιρικής Ευθύνης, αποτελεί πάντοτε μία 'win-win' επένδυση, τόσο για την επιχείρηση, όσο και για τους ανθρώπους της.

HR Professional: Σε μία περίοδο πρωτοφανούς, για την Ελλάδα, οικονομικής κρίσης και γενικών περικοπών, ακούγεται λίγο παράδοξο να μιλά κανείς για «επενδύσεις» σε πρωτοβουλίες εταιρικής κοινωνικής ευθύνης προς τους εργαζομένους…

Μαρία Φιλίππου: Χωρίς, σε καμία περίπτωση, να υποβαθμίζω τη βαρύτητα των συνθηκών, θα ήθελα να πω ότι, ακόμη και σε δύσκολες περιστάσεις όπως η σημερινή, η Coca-Cola Hellas δεν κάνει ποτέ «εκπτώσεις» σε ότι αφορά στην επένδυση προς το ανθρώπινο δυναμικό της. Αναγνωρίζουμε ότι οι άνθρωποί μας είναι η καρδιά της επιχείρησής μας και ότι από αυτό το δυναμικό εξαρτάται η σταθερή «πλεύση» της εταιρείας, τόσο στους καλούς, όσο και στους δύσκολους καιρούς.

HR Professional: Τι σημαίνει αυτό στην πράξη;

Μαρία Φιλίππου: Σημαίνει ότι αναλαμβάνουμε όλες τις δράσεις και πρωτοβουλίες που θεωρούμε απαραίτητες, ώστε να παραμένουμε πιστοί στο στόχο μας, να αποτελούμε την εταιρεία με το ιδανικό εργασιακό περιβάλλον, όπου οι άνθρωποί μας εμπνέονται, εμπνέουν και δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό καθημερινά, όχι μόνο στο χώρο εργασίας, αλλά και στην κοινωνία. Κι όταν οι άνθρωποι δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, τότε και η εταιρεία δεν μπορεί παρά να προοδεύει και να αναπτύσσεται.

HR Professional: Πώς θα περιγράφατε το προφίλ του εργαζομένου στην Coca-Cola Hellas;

Μαρία Φιλίππου: Θα το περιέγραφα με πέντε λέξεις: Αισιόδοξο-Νεανικό-Δημιουργικό- «Εποικοδομητικά ανικανοποίητο». Οι άνθρωποί μας γνωρίζουν ότι για να φέρεις αποτελέσματα, πρέπει να δουλεύεις με ομαδικό πνεύμα, έξυπνα και ευέλικτα, να σκέφτεσαι ως «ιδιοκτήτης» και να έχεις σφαιρική γνώση της αγοράς. Με άλλα λόγια, οι άνθρωποί μας προσπαθούν καθημερινά μέσα από τη δουλειά τους να είναι «άξιοι» εκπρόσωποι της πιο αγαπημένης μάρκας στον κόσμο, εμπνέοντας δημιουργικότητα, πάθος, αισιοδοξία κι ενθουσιασμό.

HR Professional: Ποια πρωτοβουλία στάθηκε αφορμή για τη βράβευση της Coca-Cola Hellas με το Αριστείο Κοινωνικής Ευθύνης του Συνδέσμου Διαφημιζομένων Ελλάδος;

Μαρία Φιλίππου: Bραβευτήκαμε για το πρόγραμμα «Ζώντας Θετικά και στο Γραφείο», το οποίο εντάσσεται στην ευρύτερη φιλοσοφία της Εταιρείας, το “LIVE POSITIVELY.” Πρόκειται για τη δέσμευσή μας να κάνουμε μια ουσιαστική διαφορά στον κόσμο, επαναπροσδιορίζοντας τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουμε και ζούμε, έτσι ώστε η βιωσιμότητα να γίνει μέρος οποιασδήποτε δραστηριότητάς μας: από τα προϊόντα μας, το περιβάλλον, τις δράσεις μας στις κοινωνίες στις οποίες δραστηριοποιούμαστε, μέχρι τους ανθρώπους μας.

HR Professional: Τι ακριβώς περιλαμβάνει το πρόγραμμα «Ζώντας Θετικά και στο Γραφείο»;

Μαρία Φιλίππου: Μιλήσαμε με τους ανθρώπους μας, ακούσαμε τις ανάγκες τους και τις μετουσιώσαμε σε ενέργειες που τους εμπνέουν να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό – εντός και εκτός γραφείου. Αυτές οι ενέργειες χωρίζονται σε τέσσερις πυλώνες που: ενισχύουν ένα αισιόδοξο, θετικό και υγιές εργασιακό περιβάλλον, προάγουν τον εθελοντισμό και την κοινωνική προσφορά, παρέχουν ισορροπία στην επαγγελματική & προσωπική ζωή και προσφέρουν «εμπειρίες ζωής».


HR Professional: Ακούμε για την Coca-Cola Hellas και την Coca-Cola Τρία Έψιλον. Ποια είναι η διαφορά, αλλά και η σχέση μεταξύ των δύο εταιρειών;

Μαρία Φιλίππου: Χαίρομαι που μου κάνετε αυτή την ερώτηση γιατί, η αλήθεια είναι ότι πολλοί δεν γνωρίζουν τη διαφορά μεταξύ της Εταιρείας μας και των εμφιαλωτών της.

Η Coca-Cola Hellas είναι η θυγατρική της The Coca-Cola Company για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα, είναι υπεύθυνη για τη χάραξη στρατηγικής μάρκετινγκ των προϊόντων της και παρέχει τεχνογνωσία και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα προϊοντικής και εταιρικής επικοινωνίας, καθώς και υπηρεσίες για τη διασφάλιση των ποιοτικών ελέγχων των προϊόντων στις τρεις χώρες. Τα προϊόντα της The Coca-Cola Company που διατίθενται στην Ελλάδα είναι τα Coca-Cola, Coca-Cola Light, Coca-Cola Zero, Fanta, Powerade, Sprite, Nestea, Illy Caffe, Illy Macchiato και Burn.

Η The Coca-Cola Company δραστηριοποιείται σε όλο τον κόσμο ως «Σύστημα», σε συνεργασία με τους κατά τόπους εμφιαλωτές της οι οποίοι διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο, ως παραγωγοί αλλά και ως ο κύριος σύνδεσμος επαφής με τους πελάτες μας, ως πωλητές και διανομείς των σχεδόν 500 εμπορικών σημάτων. Στην Ελλάδα, εμφιαλωτής της The Coca-Cola Company είναι η Coca-Cola Τρία Έψιλον, η οποία αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εμφιαλωτές της εταιρείας παγκοσμίως.

HR Professional: Πέρα από τα βραβεία, όπως το Αριστείο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, που αποτελούν σημαντική αναγνώριση αυτών των πρωτοβουλιών, προβλέπεται και άλλος τρόπος αξιολόγησής τους;

Μαρία Φιλίππου: Βεβαίως και αξιολογούνται, μέσα από το Towers Perrin Employee Engagement Survey – την παγκόσμια έρευνα ικανοποίησης εργαζομένων που πραγματοποιείται κάθε 2 χρόνια. Το 2008, η Coca-Cola Hellas ξεπέρασε όχι μόνο το μέσο όρο των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά και συμμετέχουν στην έρευνα, αλλά και τον αντίστοιχο μέσο όρο των εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε παγκόσμια κλίμακα και θεωρούνται ηγέτες του κλάδου τους όσον αφορά σε οικονομικές αποδόσεις και ποιοτικές επιχειρησιακές πρακτικές.

Οι 4 πυλώνες του προγράμματος «Ζώντας θετικά και στο γραφείο»
Υγεία και Ευεξία

 • Παροχή διατροφικών συμβουλών και προγραμμάτων διατροφής από διαιτολόγο στο χώρο εργασίας
 • Δωρεάν συμμετοχή σε εβδομαδιαίο τουρνουά 5Χ5
 • Ετήσιο επίδομα για εγγραφή σε οποιαδήποτε αθλητική δραστηριότητα
 • Παροχή μασάζ στο χώρο εργασίας μία φορά το μήνα

Εθελοντισμός και κοινωνική προσφορά

 • Ετήσια επίσκεψη των εργαζομένων σε ορφανοτροφεία της Αττικής
 • Συμμετοχή στον καθαρισμό του πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Α. Τρίτσης»
 • Ανακύκλωση στο γραφείο και παροχή κινήτρων για την ενίσχυσή της
 • Εθελοντική αιμοδοσία

Ισορροπία στην επαγγελματική & προσωπική ζωή

 • Δικαίωμα εργασίας από το σπίτι και επιδότηση μέρους μηνιαίας συνδρομής στο internet
 • Ευέλικτο ωράριο εργασίας
 • Μειωμένο ωράριο κάθε Παρασκευή τους καλοκαιρινούς μήνες
 • Ετήσιο επίδομα ανά παιδί για έξοδα βρεφονηπιακού σταθμού

 «Εμπειρίες ζωής»

 • Ευκαιρίες για συμμετοχή στις Λαμπαδηδρομίες των Ολυμπιακών Αγώνων 2008 και των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων 2010
 • Ταξίδια για τους ημιτελικούς αγώνες του EURO 2008
 • Συμμετοχή στο «IΝSPIRE! Αntarctic Expedition» (ένα ταξίδι στην Ανταρκτική με σκοπό μεταξύ άλλων την προστασία της Ανταρκτικής)
 • Ταξίδι στις τοπικές εγκαταστάσεις της εταιρείας στην Αφρική (Κένυα) και συμμετοχή σε προγράμματα που υποστηρίζει η εταιρεία κατά του HIV/AIDS στις τοπικές κοινωνίες