Από εργοδότες μετατρέπονται σε αυτοαπασχολούμενοι οι έμποροι, ενώ την ίδια στιγμή ο αριθμός του συνόλου των απασχολούμενων στον κλάδο λόγω των απολύσεων και των «λουκέτων» έχει γυρίσει στα επίπεδα του 2002.

Αυτά τα δύο βασικά συμπεράσματα προκύπτουν από την επεξεργασία που έχει κάνει το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) στα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για την ανεργία.

Επιπλέον το ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ κάνει γνωστό ότι στον κλάδο του εμπορίου το σύνολο των απασχολούμενων (εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί και βοηθοί στην οικογενειακή επιχείρηση) το 2011 μειώθηκαν κατά 77.700 άτομα και πια είναι 723.400. Σύμφωνα με τους μελετητές τόσοι ήταν οι απασχολούμενοι το 2002. Κι αν στο εμπόριο η μείωση της απασχόλησης ήταν ποσοστιαία -9,69%, στο σύνολο της οικονομίας για το 2011 ήταν -11,16%. Δηλαδή το εμπόριο ακολουθεί τους βηματισμούς της οικονομίας αλλά με καλύτερες αποκλίσεις.

Άκρως ενδιαφέρον και ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στις εμπορικές επιχειρήσεις είναι τα στοιχεία που δείχνουν μείωση των μισθωτών και των εργοδοτών και αύξηση των αυτοαπασχολούμενων. Αυτό σημαίνει ότι πολλές επιχειρήσεις απέλυσαν το προσωπικό τους και πια τις δουλεύουν οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες τους. Έτσι, διαπιστώνεται ότι το τέταρτο τρίμηνο του 2011 καταγράφεται αύξηση κατά 7.500 του αριθμού των αυτοαπασχολούμενων στο εμπόριο, ενώ το προηγούμενο τρίμηνο είχαμε μείωση κατά -5.600 άτομα.

Την ίδια στιγμή για το τέταρτο τρίμηνο του έτους συνεχίστηκε η μείωση του αριθμού των εργοδοτών (με μικρότερους ρυθμούς) κατά 4.500 άτομα, ενώ το τρίτο τρίμηνο του 2011 η μείωση ήταν κατά -7.800 άτομα. Πάντως η σφαγή… των μισθωτών συνεχίζεται με αυξανόμενους ρυθμούς. Τους τελευταίους τρεις μήνες του 2011 μειώθηκαν κατά 21.800 άτομα, όταν το τρίτο τρίμηνο η μείωση ήταν κατά 12.700 και το δεύτερο τρίμηνο κατά 10.400 άτομα.

Πάντως, παρά τις απώλειες θέσεων εργασίας, το εμπόριο συνεχίζει να είναι από τους μεγαλύτερους εργοδότες στην οικονομία. Αντιπροσωπεύει το 18,4% του συνόλου της απασχόλησης.