Στο 7% ανέρχονται, για το β’ τρίμηνο του 2025, οι προσδοκίες απασχόλησης στη χώρα μας, σύμφωνα με την τελευταία Έρευνα Προοπτικών Απασχόλησης του ManpowerGroup. Παρά το γεγονός ότι οι προοπτικές μειώθηκαν κατά πέντε μονάδες από το προηγούμενο τρίμηνο, παρέμειναν αμετάβλητες σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο, η Ελλάδα κατατάσσεται 39η όσον αφορά στις προσδοκίες της για την απασχόληση.
Επίσης, 28% των ελλήνων εργοδοτών αναμένουν αύξηση προσλήψεων, 17% προβλέπουν μείωση, 51% δεν θεωρούν ότι θα υπάρξει αλλαγή, ενώ 4% δεν είναι βέβαιοι. Ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος στην Ελλάδα είναι τα καταναλωτικά αγαθά και οι υπηρεσίες, με τις προοπτικές απασχόλησης να φτάνουν στο 25%, ενώ ακολουθεί ο κλάδος της πληροφορικής με 24%.
Οι προθέσεις προσλήψεων στον κλάδο αυξήθηκαν κατά 13% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ μειώθηκαν κατά 19 μονάδες έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος. Όσον αφορά στους κύριους λόγους για την αύξηση των επιπέδων στελέχωσης, το β’ τρίμηνο του 2025, το 38% των Ελλήνων εργοδοτών οι οποίοι δήλωσαν ότι θα αυξήσουν το ανθρώπινο δυναμικό τους, απάντησαν ότι η ανάπτυξη της επιχείρησής τους δημιουργεί περισσότερες θέσεις εργασίας.
Το 28% ανέφερε την αναπλήρωση ρόλων λόγω αποχώρησης εργαζομένων, ενώ το 23% επικαλέστηκε συγκεκριμένα έργα ή προσωρινές ενέργειες τα οποία χρειάζονται εξειδικευμένο προσωπικό.
Αντίθετα, μεταξύ των Ελλήνων εργοδοτών οι οποίοι δήλωσαν ότι θα μειώσουν το ανθρώπινο δυναμικό τους το επόμενο τρίμηνο, το 31% απάντησε ότι προχωρά σε αναδιοργάνωση ή μείωση του προσωπικού, το 27% ότι οι οικονομικές προκλήσεις επηρεάζουν αρνητικά τη στελέχωση, ενώ το 24% προέβαλε τις αλλαγές στις απαιτούμενες δεξιότητες οι οποίες έχουν μειώσει την ανάγκη για ορισμένους ρόλους.