Με τους κοινωνικούς εταίρους συναντήθηκε στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ ο Γιώργος Παπανδρέου, πριν από μερικές ημέρες, προκειμένου να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα του διαλόγου για την υπογραφή της νέας ΕΓΣΣΕ.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων επανέλαβαν ότι πρέπει να σωθεί ο κατώτερος μισθός και ότι η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας δεν συνδέεται με τον 13ο και 14ο μισθό. «Μας ζητήθηκε να επανέλθουμε δυναμικά στο διάλογο και να βοηθήσουμε με προτάσεις, όπως το 2010, που σώσαμε τον κατώτερο μισθό» δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Δημήτρης Ασημακόπουλος.

Ο Δ. Ασημακόπουλος είπε ότι πρέπει και τώρα να κάνουμε προτάσεις για να περισώσουμε τον κατώτερο μισθό και επισήμανε ότι εξηγήσαμε πως το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας δεν συνδέεται με τον 13ο και τον 14ο μισθό και πολύ περισσότερο με το ύψος του κατώτερου μισθού. Επίσης, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ είπε ότι ενδεχόμενη επιβολή κατώτερου μισθού με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δεν συνάδει με την δημοκρατία και την κατανόηση των κοινωνικών εταίρων.

Ο ίδιος χαρακτήρισε «απαράδεκτη, επιπόλαιη και άφρονα» την ενέργεια του ΠΑΜΕ να διακόψει τον διάλογο. «Ο κοινωνικός διάλογος πρέπει να συνεχιστεί και οφείλουμε να συμφωνήσουμε» είπε από την μεριά του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, επισημαίνοντας ότι είναι «ουτοπία η σύνδεση των μισθών με την ανταγωνιστικότητα».

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι προϋπόθεση για τον κοινωνικό διάλογο είναι ο σεβασμός εκ μέρους της κυβέρνησης των συμφωνιών των κοινωνικών εταίρων, αλλιώς ο διάλογος δεν έχει νόημα. Ερωτηθείς και αυτός με τη σειρά του, για την ενέργεια του ΠΑΜΕ, ο Β. Κορκίδης είπε: «προτιμώ να ξεχάσω τι έγινε και τις εικόνες που δεν τιμούν κανένα μας».

Στο θέμα της παρέμβασης του ΠΑΜΕ αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος: «Νομίζω ότι ήταν μια απαράδεκτη παρέμβαση. Eμείς δεν παίρνουμε εντολές από κανένα κόμμα πολλώ δε μάλλον από τα μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος παρά μόνο από τους ίδιους τους εργαζόμενους. Εντολή μας έδωσε η διοίκηση της ΓΣΕΕ με πολύ μεγάλη πλειοψηφία. Μας είπε να συζητήσουμε με τους εργοδότες και ότι δεν πρέπει να ακουμπήσουμε την ΕΓΣΣΕ. Θα τη σεβαστούμε αυτήν την εντολή μέχρι κεραίας».

Ο Γ. Παναγόπουλος είπε ακόμα ότι ζήτησε από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να τοποθετηθεί επί της απειλής που ακούγεται ότι θα υπάρξει πράξη νομοθετικού περιεχομένου για τους μισθούς. «Ο κύριος Παπανδρέου τοποθετήθηκε σε γενικές γραμμές και είπε ότι στηρίζει αυτόν τον διάλογο και δεν θεωρεί ότι πρέπει να υπάρχει παρέμβαση».