Για τον Ιανουάριο μετατέθηκε η συζήτηση του επίμαχου νομοσχεδίου σχετικά με την «κυριακάτικη εργασία», έπειτα από επεισοδιακή συνεδρίαση στη γαλλική εθνοσυνέλευση.

Ο Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος είχε ως κύριο σύνθημα της προεκλογικής του εκστρατείας: «δουλέψτε περισσότερο για να βγάλετε περισσότερα», υποστηρίζει ότι λόγω της οικονομικής κρίσης πρέπει να ενθαρρυνθεί η κατανάλωση με την επέκταση του κυριακάτικου ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων.

Οι επικριτές του νομοσχεδίου, μεταξύ των οποίων και πολλά μέλη του UMP, απαντούν λέγοντας ότι η Κυριακή πρέπει να είναι ημέρα για να την περνάει κανείς με την οικογένειά του και όχι ημέρα αγορών, και ότι εφόσον η κατανάλωση είναι χαμηλή τις καθημερινές λόγω της κρίσης, το ίδιο θα συμβαίνει και τα Σαββατοκύριακα.

Παρά τη μεγάλη προσπάθεια να πείσει τους βουλευτές του κόμματός του να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο, ο Σαρκοζί αναγκάστηκε να υποχωρήσει και να συμβιβαστεί σε μια πιο μετριοπαθή εκδοχή του. Σύμφωνα με αυτήν, επεκτείνεται το κυριακάτικο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων τροφίμων κατά μία ώρα, ενώ επιτρέπεται σε όλα τα μαγαζιά τουριστικών περιοχών να ανοίγουν τις Κυριακές.

Ακόμη δίνεται η δυνατότητα στους Γάλλους δημάρχους να επιλέγουν οκτώ Κυριακές το χρόνο – αντί για πέντε που είναι σήμερα- κατά τις οποίες θα παραμένουν ανοιχτά τα καταστήματα της πόλης τους.

Πηγή: Το Έθνος