Για την εξέλιξη των επαγγελματικών τίτλων στην Ελλάδα και την απήχηση των προγραμμάτων αυτών μίλησαν αποκλειστικά στο HR Professional δύο από τους πρωτοστάτες στο χώρο, ο Δρ. Κωνσταντίνος Κυρίτσης, Founder & CEO και ο Δρ. Δημήτρης Κυρίτσης, Γενικός Διευθυντής της StudySmart®. Παράλληλα, μας αποκάλυψαν τα συστατικά επιτυχίας της ομάδας που έχει δημιουργηθεί ώστε να υποστηρίξει μια εταιρεία παγκόσμιου χαρακτήρα, καθώς επίσης και τις στρατηγικές συνεργασίες στις οποίες έχουν προχωρήσει τα τελευταία χρόνια ενισχύοντας τη σπουδαιότητα των επαγγελματικών τίτλων.

HR Professional: Πείτε μας λίγα λόγια για τη StudySmart®.

Κωνσταντίνος Κυρίτσης: Η ομάδα της StudySmart® αποτελείται από τους ανθρώπους που ουσιαστικά έστησαν τους επαγγελματικούς τίτλους στην Ελλάδα από τα τέλη της δεκαετίας του ‘90. Ειδικεύεται στην προετοιμασία στελεχών που επιθυμούν να δώσουν εξετάσεις επαγγελματικής πιστοποίησης διεθνών οργανισμών όπως για παράδειγμα το ACCA, DipIFR και το CFA στους τομείς της Λογιστικής, Χρηματοοικονομικών, το SHRM στον τομέα του Ανθρώπινου Δυναμικού, τις πιστοποιήσεις του ICA στον τομέα της Συμμόρφωσης, του CIMA στον τομέα της Διοικητικής Λογιστικής, τα προγράμματα του AHLEI στον τομέα του Τουρισμού, του PMP στη διαχείριση έργου, του CIA στον Εσωτερικό Έλεγχο, του ADIT στη διεθνή φορολογία κ.ά. Η ανάλυση των προγραμμάτων υπάρχει στο website μας, www.studysmart.gr. Φυσικά, σε όλους τους παραπάνω τομείς προσφέρουμε και tailor made προγράμματα για εταιρείες όπως για παράδειγμα στον τομέα των διεθνών λογιστικών προτύπων ή επιχειρηματικού πλάνου, χρηματοοικονομικά για μη χρηματοοικονομικά στελέχη κ.ά, ενώ πρόσφατα ξεκινήσαμε και προγράμματα Business English για πολυεθνικούς οργανισμούς προφέροντας τα προγράμματα του LCCI και Soft Skills training.

HR P.: Είστε ο πρώτος που εισήγαγε τους επαγγελματικούς τίτλους σπουδών. Ιστορικά, αλλά και σήμερα, ποια θα λέγατε ότι είναι η απήχηση των προγραμμάτων αυτών;

Κ. Κ.: Πράγματι, συμμετείχα ενεργά στην εισαγωγή των επαγγελματικών τίτλων στην Ελλάδα αλλά και στην προώθησή τους από τα τέλη της δεκαετίας του ‘90 με διαφορετικό -τότε- εταιρικό σχήμα. Ήταν πολύ δύσκολο την εποχή εκείνη να πείσεις ένα στέλεχος να επιλέξει έναν επαγγελματικό τίτλο αφού η αγορά γενικότερα δεν γνώριζε την αξία τους, ενώ τα τμήματα HR δεν διέθεταν την εμπειρία αλλά και τα στοιχεία εκείνα που θα επέτρεπαν να επενδύσουν στην επιλογή πιστοποιημένων στελεχών. Ακόμη και ο όρος «πιστοποίηση» είναι παρεξηγημένος στην Ελλάδα και για το λόγο αυτό χρησιμοποιούμε περισσότερο τον όρο «επαγγελματικό τίτλο» ή σε κάποιες περιπτώσεις «μεταπτυχιακός επαγγελματικός τίτλος».

Αρχικά, οι πρώτοι επαγγελματικοί τίτλοι που προσφέρθηκαν στην Ελλάδα ήταν στον τομέα της Λογιστικής και Χρηματοοικονομικών και στηρίχτηκαν από τις μεγάλες ελεγκτικές εταιρείες καθώς οι συνέταιροι ήταν πιστοποιημένα στελέχη ACA του ICAEW και του ACCA. Οι εταιρείες PwC, EY και Deloitte πρωτοστάτησαν στην εισαγωγή τους στην Ελλάδα, ενώ μερικά χρόνια αργότερα και η Grant Thornton τα στήριξε ενεργά. Στις αρχές του 2000, ξεκινήσαμε και το CFA που εστιάζει στον τομέα του Finance με μεγάλη επιτυχία και αργότερα του CIA στον εσωτερικό έλεγχο. Από το 2010-11, η StudySmart διαφοροποιήθηκε στρατηγικά προσφέροντας τον σημαντικότερο ίσως τίτλο στον τομέα του HR στον κόσμο, το SHRM-CP/ SCP του Society for Human Resource Management των ΗΠΑ και το πρόγραμμα πιστοποίησης (Diploma) του International Compliance Association (ICA) στον τομέα του Governance Risk & Compliance. Στις αρχές του χρόνου, ξεκινήσαμε και τη συνεργασία με το American Hotel and Lodging Educational Institute (AHLEI), το μεγαλύτερο σώμα στο χώρο του Hospitality παγκοσμίως καθώς και του ADIT (Advanced Diploma in International Tax) που πραγματικά μας έχει εντυπωσιάσει με την απήχηση που έχει στην αγορά.

Θυμάμαι παλαιότερα, είχα προβλέψει ότι τα πανεπιστήμια θα προσπαθούν να προσελκύουν σπουδαστές λέγοντας ότι βασίζουν το πρόγραμμά τους ή την ύλη τους στην ύλη ενός επαγγελματικού σώματος ή μιας συγκεκριμένης πιστοποίησης (CFA, SHRM, ACCA, ADIT κ.ά.). Αυτό γίνεται τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

HR P.: Με ποιον τρόπο καθοδηγείτε τα στελέχη που απευθύνονται σε εσάς; Μέσα από ποια διαδικασία τα συμβουλεύετε;

Δημήτρης Κυρίτσης: Το σημαντικό στον τομέα του επαγγελματικού τίτλου είναι να καταφέρει να «παντρέψει» ο σύμβουλος τους επαγγελματικούς στόχους και τις φιλοδοξίες του στελέχους, την προσωπικότητα, την επαγγελματική και οικογενειακή κατάσταση, τις επιλογές και άλλα πολλά με το κατάλληλο πρόγραμμα όσον αφορά όχι μόνο τον κλάδο, αλλά και τη μεθοδολογία πιστοποίησης. Δεν είναι κάτι απλό και δεν είναι όλα τα προγράμματα για όλους. Ο καλύτερος τρόπος για να πραγματοποιηθεί είναι να μιλήσει ο ενδιαφερόμενος με κάποιο ειδικευμένο και έμπειρο στέλεχος που γνωρίζει και την ύλη. Ο αδελφός μου, Κωνσταντίνος, και εγώ προσωπικά αφιερώνουμε σημαντικό χρόνο με το κάθε στέλεχος ξεχωριστά και σε πολλές περιπτώσεις αποτρέπουμε κάποιους από το να πραγματοποιήσουν την εγγραφή, όσο και αν αυτό ακούγεται περίεργο, είτε γιατί χρειάζονται περισσότερη γνώση είτε περισσότερη εμπειρία για να τα καταφέρουν. Με αυτό τον τρόπο, χτίζεις εμπιστοσύνη! Παράλληλα, η ειλικρίνεια, η αφιέρωση πραγματικού χρόνου με τον ενδιαφερόμενο και η στήριξη σε προσωπικό επίπεδο, είναι μερικά ακόμη από τα ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα.


HR P.: Λαμβάνοντας υπόψη τον παγκόσμιο χαρακτήρα της StudySmart®, ποιο είναι το προφίλ της ομάδας που έχετε δημιουργήσει;

Κ. Κ.: Είμαι πολύ περήφανος για την ομάδα που έχει δημιουργηθεί αφού εκτός από την πραγματική αφοσίωσή τους στο όραμα της εταιρείας -που στοχεύει στη χαρτογράφηση των πραγματικών αναγκών στελεχών και εταιρειών- είναι πραγματικά top notch σε διεθνές επίπεδο.

Αυτό διαφαίνεται και από τις συνεχόμενες αξιολογήσεις και τα αποτελέσματα των συμμετεχόντων στις εξετάσεις. Ο Δρ. Δημήτρης Κυρίτσης, ο Δημήτρης Χατζηαποστόλου, ο Χρήστος Ραγκαβάς, ο Δρ. Αντώνης Μιχαήλ, ο Βασίλης Δαμιανός, ο Colin Garvie, ο Mike Belicic, ο Ανδρέας Κυριάκου, ο Χρήστος Θεοφίλου και άλλοι, δίνουν μία πιο πρακτική προσέγγιση στα στελέχη. Η ομάδα είναι πραγματικά διεθνής -καλύπτουμε περισσότερες από 20 χώρες- και αποτελείται από μάχιμα στελέχη με πολυετή εμπειρία. Δεν είναι απλοί full time καθηγητές καθώς στον τομέα των επαγγελματικών τίτλων σπουδών είναι προτιμότερο οι εισηγητές να έχουν πρακτική πείρα παρά θεωρητική.

HR P.: Σε ποιες στρατηγικές συνεργασίες έχετε προχωρήσει;

Κ. Κ.: Η StudySmart έχει αναπτύξει στρατηγικές συνεργασίες με πολυεθνικούς οργανισμούς στην παροχή συγκεκριμένων προγραμμάτων όπως με την Deloitte, την EY και την ICAP στην Ελλάδα, αλλά και την PwC και άλλους οργανισμούς στο εξωτερικό και υλοποιεί εταιρικά προγράμματα που οδηγούν σε πιστοποίηση αλλά και τη δημιουργία curriculums. Προσωπικά, λειτουργώ και ως σύμβουλος (International Curriculum Development Expert) και εισηγητής για την PwC σε συγκεκριμένες χώρες στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή τα τελευταία 8 χρόνια, βοηθώντας το δίκτυο Ακαδημιών της με διάφορους τρόπους συμπεριλαμβανομένων την εισήγηση, τη δημιουργία προγραμμάτων (όπως το Mini MBA ή σεμινάρια εταιρικής διακυβέρνησης), την παροχή συμβουλών κ.ά.

HR P.: Τα τελευταία χρόνια έχετε φιλοξενηθεί και ως keynote speaker σε παγκόσμια συνέδρια. Μάλιστα, τον ερχόμενο Μάιο θα συμμετάσχετε στο ATD 2017 International Conference που θα πραγματοποιηθεί στην Ατλάντα των ΗΠΑ. Σε ποιους τομείς εστιάζουν οι ομιλίες σας;

Κ. Κ.: Είναι κάτι για το οποίο είμαι ιδιαίτερα ενθουσιασμένος αφού το συγκεκριμένο συνέδριο της Ατλάντας είναι το μεγαλύτερο του είδους του παγκοσμίως και όταν με επέλεξαν ένιωσα πολύ μεγάλη χαρά αλλά και ευθύνη να αντιπροσωπεύσω την Ελλάδα. Στο συγκεκριμένο συνέδριο ο τίτλος της παρουσίασης μου είναι “From Degreefication to Certification” μιλώντας για τις δυνατότητες των επαγγελματικών τίτλων αλλά και την τάση που βλέπουμε στην παγκόσμια αγορά.

Στα περισσότερα συνέδρια διεθνώς οι ομιλίες μου εστιάζουν στην καινοτομία, στο creative thinking και σε επιμέρους θεματολογίες της διοίκησης επιχειρήσεων, όπως η στρατηγική, η εταιρική κουλτούρα αλλά και σχετικών θεμάτων του HR όπως training και development & change, ενώ η εν λόγω δραστηριότητά μου με έχει ταξιδέψει μέχρι το Macau στην Ασία.