Παράνομη πλέον θεωρείται η μείωση του κατώτατου μισθού για τους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών στα δύο τρίτα του εθνικού κατώτατου μισθού.

Η σπουδαιότητα της απόφασης αυτής από επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι μεγάλη καθώς δίνει τη δυνατότητα στα ελληνικά συνδικάτα να προσφύγουν στα δικαστήρια και να ζητήσουν την κατάργηση των εργασιακών αλλαγών επειδή παραβιάζουν τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη. Παράνομη κρίθηκε επίσης και η παράταση ενός έτους στη δοκιμαστική περίοδο που οι εργαζόμενοι μπορεί να απολυθούν χωρίς ειδοποίηση. Σύμφωνα με το Reuters, οι δύο μεταρρυθμίσεις που έγιναν υπό την πίεση των διεθνών δανειστών της Ελλάδας πρέπει να καταργηθούν. Οι δύο αποφάσεις που ελήφθησαν το 2010 αφορούν τη δοκιμαστική περίοδο κατά την οποία οι εργαζόμενοι μπορούν να απολυθούν χωρίς προειδοποίηση και τη μείωση των αμοιβών για τους νέους κάτω των 25 ετών στα δύο τρίτα του εθνικού κατώτατου μισθού.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης θεωρεί πως η μείωση του μισθού στους νέους Έλληνες σημαίνει πως πλέον αμείβονται κάτω από το όριο της φτώχειας των 580 ευρώ το μήνα. Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της απόφασης του Συμβουλίου της Ευρώπης πρέπει να γυρίσουμε στο 2010 όταν κατ’ εντολή της τρόικας η τότε ελληνική κυβέρνηση προχώρησε σε μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά ώστε να μειωθεί το κόστος για τους εργοδότες. Σύμφωνα με το Συμβουλίου της Ευρώπης η παράταση που επιβλήθηκε αντιβαίνει στο καταστατικό που αναφέρει πως οι εργαζόμενοι έχουν το δικαίωμα σε «λογική» ειδοποίηση πριν τερματιστεί η απασχόλησή τους.