Σε συμφωνία τριών συν ένα σημείων για τις επιχειρησιακές συμβάσεις κατέληξαν οι κοινωνικοί εταίροι και σήμερα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση από το υπουργείο Εργασίας.

Η συμφωνία «κλείδωσε» το απόγευμα της Τετάρτης 1η Δεκεμβρίου, σε άτυπες επαφές των κοινωνικών εταίρων και της ΓΣΕΕ, καθώς νωρίτερα είχε ματαιωθεί το προγραμματισμένο «ραντεβού» στο υπουργείο Εργασίας λόγω του αποκλεισμού του κτιρίου από το ΠΑΜΕ.

Αναλυτικά τα κυριότερα σημεία της συμφωνίας -που οι κοινωνικοί εταίροι προτείνουν στην κυβέρνηση- είναι τα ακόλουθα:
1. Οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα μπορούν να αποκλίνουν έως και 12% από τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας.
2. Η διάρκεια που οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα αποκλίνουν από την κλαδική θα είναι ένα συν ένα έτος. Στο διάστημα αυτό δεν θα γίνονται απολύσεις στις επιχειρήσεις.
3. Η διαπραγμάτευση θα γίνεται από το σωματείο στις μεγάλες επιχειρήσεις. Στις επιχειρήσεις με προσωπικό από 20 έως 50 άτομα θα απαιτείται πλειοψηφία 2/3 και στις μικρότερες επιχειρήσεις το ρόλο της μεσολάβησης θα αναλαμβάνει το κλαδικό σωματείο.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως υπήρξε συμφωνία για τη δυνατότητα επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων που υπογράφονται από την πλειοψηφία των εργοδοτών (50 συν ένα) στο σύνολο των εργαζομένων του κλάδου (στο μνημόνιο προβλεπόταν η κατάργηση της σχετικής ρύθμισης). Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θα καταθέσει νομοθετική ρύθμιση για το θέμα, ενώ μένει να διαπιστωθεί πώς θα αντιμετωπίσει το θέμα η Τρόικα (αφού στο μνημόνιο προβλέπεται η οριζόντια και χωρίς όρους εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων).

Μιλώντας την Τετάρτη στη Βουλή η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη σημείωσε πως «πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για να μην υπάρξουν ανεξέλεγκτες μειώσεις μισθών» και πρόσθεσε πως «η δυνατότητα απόκλισης μιας επιχειρησιακής σύμβασης από τις αντίστοιχες κλαδικές αποτελεί νόμο του κράτους. Αυτό που ερχόμαστε να ρυθμίσουμε είναι τον τρόπο και το εύρος της εφαρμογής τους».

«Δεν υπάρχει απόφαση για οριζόντια μείωση των επικουρικών συντάξεων» υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, προσθέτοντας πως η κάθε περίπτωση θα μελετηθεί χωριστά. Οι αναλογιστικές μελέτες για τους φορείς επικουρικής ασφάλισης αναμένεται να είναι έτοιμες τον Μάρτιο και στη συνέχεια θα υπάρξουν παρεμβάσεις σε όσα ταμεία έχουν οικονομικά προβλήματα. Μιλώντας στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας τόνισε πως: «θα μελετήσουμε χωριστά τα επικουρικά. Κάποια δίνουν υψηλές συντάξεις. Αν έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν να τις δίνουν, δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Αλλά αν φανεί ότι θα έχουν πρόβλημα τα επόμενα πέντε χρόνια, θα γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές μέσα στο 2012, για να εξασφαλιστεί η επικουρικότητα».

Σημειώνεται πως μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου θα είναι έτοιμες οι αναλογιστικές μελέτες για τα τρία μεγαλύτερα ταμεία της χώρας (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ), ενώ στις 15 Ιανουαρίου θα υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία και για το Δημόσιο. Μάλιστα, όπως επεσήμανε ο Γ. Κουτρουμάνης, θα υπάρχει επικαιροποίηση των αναλογιστικών μελετών για τα ταμεία ανά δύο χρόνια.

Πηγή: Έθνος online