Συζήτηση με θέμα «Μπορεί η χώρα να επιβιώσει χωρίς να θέλουμε να εργαστούμε;» διοργάνωσε το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας, με στόχο να αναζητηθούν λύσεις και προτάσεις απέναντι στο νέο περιβάλλον της αγοράς εργασίας, όπως διαμορφώνεται διεθνώς και χαρακτηρίζεται από μειωμένη απασχόληση, υβριδικό μοντέλο εργασίας και τη σημαντική τάση των νέων εργαζομένων να θέτουν την προσωπική τους ζωή ως προτεραιότητα έναντι της επαγγελματικής ανέλιξης.
Προσκεκλημένοι ήταν επιχειρηματίες που ηγούνται σημαντικών ομίλων και εταιρειών της χώρας, ακαδημαϊκοί και ειδικοί επιστήμονες. Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν, η χώρα πρέπει να αναζητήσει επειγόντως νέο εργασιακό μοντέλο, ενώ η Πολιτεία οφείλει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και να συνδέσει επιτέλους την τριτοβάθμια παιδεία με την πραγματική οικονομία. Όπως επισημάνθηκε από τους ομιλητές, η ελληνική επιχειρηματικότητα πρέπει να ξεφύγει από την ατραπό της παραβατικότητας, της μαύρης εργασίας, της απλήρωτης εργασίας και της ανασφάλιστης εργασίας.
Από την άλλη πλευρά, το έντονο δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας επιβάλλει ουσιαστική ένταξη όλων των ηλικιών στο εργασιακό μοντέλο και αξιοποίηση της εμπειρίας αυτών.
«Απαιτούνται κίνητρα και όραμα στη νέα γενιά για να επιστρέψει στο αξιακό μοντέλο της εργασίας. Η αξιοκρατία και η αξιολόγηση πρέπει να διαχυθούν οριζόντια και κάθετα στην αγορά, τόσο στον δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα» επισημάνθηκε χαρακτηριστικά.
Όπως υπογραμμίστηκε εξάλλου, το να μιλάμε σήμερα για ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα με τις παρούσες εργασιακές συνθήκες δεν έχει κανένα νόημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας θα επεξεργασθεί και θα κυκλοφορήσει ένα white paper για την εργασία, «προκειμένου να δομηθεί ένας ουσιαστικός και αποτελεσματικός δημόσιος διάλογος», όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.