Η Έφη Δημολίτσα, Σύμβουλος Επικοινωνίας και Επιμόρφωσης, Coach και Εκπαιδεύτρια στελεχών επιχειρήσεων μιλάει στο HR PROFESSIONAL για τη δική της προσέγγιση και πρακτική στην επιμόρφωση κάθε ομάδας εκπαιδευομένων, ενώ εξηγεί πως η ανάγκη για επιμόρφωση είναι σήμερα πιο κρίσιμη και επιτακτική, από ποτέ.

HR PROFESSIONAL: Πείτε μας λίγα λόγια για την πορεία σας μέχρι σήμερα.

Έφη Δημολίτσα: Η επαγγελματική μου σταδιοδρομία ξεκίνησε από τη Διαφήμιση, όπου εργάστηκα επί σειρά ετών σε διεθνή Διαφημιστικά δίκτυα, εξυπηρετώντας πελάτες όπως η Procter & Gamble, Henkel Hellas, Coca Cola, Nestle, McDonald’s, 3E (λανσάρισμα Amita), Reynolds Tobacco (Camel cigarettes), British Airways. Το 1993 ανέλαβα την επίβλεψη και το συντονισμό της διαφημιστικής επικοινωνίας προϊόντων της Unilever στις πέντε ηπείρους της γης, και μετακινήθηκα για μερικά χρόνια στο Λονδίνο.

HR PROFESSIONAL: Τι αποκομίσατε από την πολυετή εμπειρία σας στο χώρο της Διαφήμισης;

Έφη Δημολίτσα: Η Διαφήμιση υπήρξε για μένα μεγάλο Σχολείο, που με βοήθησε όχι μόνο να γνωρίσω σε βάθος τον τομέα της επικοινωνίας και να αναπτύξω τις αντίστοιχες δεξιότητες, αλλά και να αναπτύξω και managerial και οργανωτικά skills, που με βοήθησαν πολύ στην επαγγελματική μου εξέλιξη. Επίσης, με έμαθε να χειρίζομαι και να αποκομίζω μεγάλη χαρά από την καθημερινή επικοινωνία με τους ανθρώπους, ακόμα και κάτω από δύσκολες συνθήκες.

HR PROFESSIONAL: Τι ήταν αυτό που σας οδήγησε σε νέα επαγγελματικά βήματα;

Έφη Δημολίτσα: Στη Διαφήμιση μου άρεσαν πολλά, αλλά αυτό που με ευχαριστούσε περισσότερο ήταν να βοηθώ τους υφισταμένους μου να αναπτύσσουν τις ικανότητές τους και να εξελίσσονται επαγγελματικά. Χρωστάω πολλά στους δικούς μου Δασκάλους – στο βάθος της ψυχής μου, πάντα ήθελα να είμαι Δασκάλα και εγώ. Έτσι, το 2002, αποφάσισα να κάνω την επιθυμία πράξη. Πήγα στην Εφορία, άνοιξα βιβλία, πήρα πιστοποίηση εισηγητή ΟΑΕΔ, και ξεκίνησα μια καινούργια καριέρα ως Σύμβουλος Επικοινωνίας και Εκπαιδεύτρια στελεχών επιχειρήσεων, διδάσκοντας μερικά από τα εξαιρετικά χρήσιμα πράγματα που έμαθα…στη Διαφήμιση.

HR PROFESSIONAL: Πώς ακριβώς δραστηριοποιείστε στο συγκεκριμένο τομέα;

Έφη Δημολίτσα: Εργάζομαι κυρίως ως Εκπαιδεύτρια, αλλά και ως Σύμβουλος επικοινωνίας και επιμόρφωσης. Επίσης, αναλαμβάνω coaching/ training για την προσωπική ανάπτυξη δεξιοτήτων επικοινωνίας και παρουσιάσεων, υψηλόβαθμων στελεχών επιχειρήσεων. Από το 2006 έως το καλοκαίρι του 2013 συνεργάστηκα σχεδόν αποκλειστικά ως εισηγήτρια με το Ινστιτούτο Επικοινωνίας, όπου είχα αναλάβει και τη συνολική επίβλεψη του τομέα Επιμόρφωσης. Τώρα όμως, αποφάσισα να εστιάσω και πάλι στο ρόλο του Δασκάλου, διατηρώντας τη συνεργασία μου με το ΙΕπ ως εισηγήτρια μόνο, προκειμένου να αφοσιωθώ περισσότερο στην ανάπτυξη της προσωπικής μου εταιρείας, Unique Training Services (UTS).

HR PROFESSIONAL: Γιατί διαλέξατε το όνομα Unique Training Services για την εταιρεία σας;

Έφη Δημολίτσα: Επειδή εκφράζει απόλυτα την ιδιαιτερότητα των υπηρεσιών που παρέχω. Όσο εργαζόμουν στη Διαφήμιση, είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω πολλά διεθνή σεμινάρια και διάσημους εκπαιδευτές. Όταν αποφάσισα να δραστηριοποιηθώ και εγώ σε αυτόν τον τομέα, χρησιμοποίησα τις γνώσεις που είχα αποκομίσει από αυτά τα σεμινάρια, αλλά και την πλούσια εμπειρία μου «στην πράξη» από το χώρο της Επικοινωνίας, για να δημιουργήσω σεμινάρια πολύ ιδιαίτερα, καθώς συνδυάζουν, με μοναδικό τρόπο, τη θεωρία με την καθημερινή πραγματικότητα κάθε ομάδας εκπαιδευομένων.

Έτσι, οι εκπαιδευόμενοι αντιλαμβάνονται την άμεση συσχέτιση της θεωρίας με την πράξη, και αφομοιώνουν πολύ καλύτερα το περιεχόμενο κάθε σεμιναρίου. Σε αυτό βοηθούν ιδιαίτερα οι ασκήσεις, ή τα case-studies που δημιουργώ για κάθε διαφορετική ομάδα, προκειμένου αυτά να σχετίζονται, κατά το δυνατόν περισσότερο, με την εργασιακή εμπειρία της ομάδας, αλλά και τις ιδιαιτερότητες και ατομικές ανάγκες κάθε συμμετέχοντα, στο βαθμό του εφικτού, φυσικά.

Αυτό βέβαια προϋποθέτει πολλές ώρες, ακόμα και πολλές ημέρες προετοιμασίας, καμιά φορά, πριν πραγματοποιήσω ένα σεμινάριο, όμως ο στόχος μου πάντα είναι η ορατή βελτίωση των δεξιοτήτων των συμμετεχόντων στην πράξη, και το αποτέλεσμα, συνήθως, με ανταμείβει.

HR PROFESSIONAL: Μπορείτε να μας δώσετε κάποιο παράδειγμα; Είσαστε πολύ γνωστή για τα Presentation Skills workshops που διεξάγετε. Σε τι διαφέρουν από τα άλλα του είδους;

Έφη Δημολίτσα: Τα περισσότερα σεμινάρια του είδους, ασχολούνται απλά και μόνο με τη στάση, την οπτική επαφή του παρουσιαστή με το ακροατήριο, και το χρωματισμό της φωνής. Στα σεμινάρια που διδάσκω, τα θέματα «εκφοράς» καλύπτονται απόλυτα, αλλά επίσης, τονίζω στους συμμετέχοντες, πως πριν αρχίσουν να μιλούν, πριν καν αρχίσουν να συνθέτουν μια παρουσίαση, θα πρέπει να έχουν αποφασίσει τι ακριβώς θέλουν να πετύχουν. Μια παρουσίαση δεν γίνεται για να «παρουσιάσει» κανείς κάποιες ενέργειες ή στοιχεία. Γίνεται για να τα προβάλλει με τρόπο που να «κερδίσει» το ακροατήριο. Αν ξεκαθαρίσει ο παρουσιαστής τι, στην ουσία, θέλει να πετύχει, είναι πολύ πιο εύκολο να εστιάσει σε αυτό, και να συνθέσει μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση χωρίς κουραστικές αναλύσεις και υπερφορτωμένα οπτικά βοηθήματα.

Μια τέτοια παρουσίαση θα τον απαλλάξει από το βάρος βαρετών αναλύσεων και θα του δώσει «φτερά» για να μιλήσει στο ακροατήριο με πάθος και πειθώ, κερδίζοντας τις εντυπώσεις. Πρόκειται δηλαδή για ένα ολοκληρωμένο Σεμινάριο- Workshop 360ο, που δίνει μεγάλη σημασία και στο τι λέει ένας παρουσιαστής, και στο πώς το λέει. Περιέχει ρεαλιστικές, αλλά και πρωτότυπες και ιδιαίτερα δημιουργικές ασκήσεις αυξανόμενης δυσκολίας, που απαιτούν από τους συμμετέχοντες εστίαση στο στόχο, στρατηγική ανάπτυξης του θέματος και, φυσικά, εκφορά που να κερδίζει τις εντυπώσεις. Οι ασκήσεις αυτές διαμορφώνονται δε, λαμβάνοντας υπόψη το αντικείμενο ενασχόλησης και τις ιδιαίτερες ανάγκες των εκπαιδευομένων.

HR PROFESSIONAL: Τι άλλο διδάσκετε και ποια τα ιδιαίτερα χαρακτηριστηκά των δικών σας σεμιναρίων;

Έφη Δημολίτσα: Business Writing Skills Σε αντίθεση με άλλα σεμινάρια του είδους, η θεωρία και οι ασκήσεις αυτού του Σεμιναρίου – Workshop (Σ / W) διαμορφώνονται με τρόπο που να διδάσκουν όχι μόνο τις αρετές του σύντομου, συνοπτικού λόγου και την ορθή χρήση της ελληνικής γλώσσας, αλλά και τη σύνταξη κειμένου, προκειμένου να επιτυγχάνεται η επιθυμητή, κάθε φορά, ανταπόκριση από τον παραλήπτη. Είναι δε ένα ιδιαίτερα ευέλικτο Σ / W που μπορεί να προσαρμοστεί απόλυτα στις συγκεκριμένες ανάγκες επικοινωνίας κάθε εταιρείας και ομάδας εκπαιδευομένων.

Εταιρική Επικοινωνία Οι ασκήσεις αυτού του Σ / W δεν διδάσκουν τους συμμετέχοντες μόνο πώς να εκφράζονται με συντομία και σαφήνεια (στον προφορικό και στο γραπτό λόγο), αλλά και πώς να εκφράζονται πάντα θετικά, ακόμα και κάτω από αντίξοες συνθήκες, αποφεύγοντας επικοινωνιακά φάλτσα και παγίδες, για να πετυχαίνουν τον εκάστοτε στόχο τους.

Σύνταξη Brief για τη δημιουργία εξέχουσας Δια- φήμισης Είναι ένα πολύ ιδιαίτερο και εξειδικευμένο Σ / W που απευθύνεται στα στελέχη της Διαφήμισης, του Marketing και του ευρύτερου χώρου της Επικοινωνίας, που συντάσσουν Διαφημιστικά/Επικοινωνιακά Briefs. Οι συμμετέχοντες διδάσκονται αρχές, και ασκούνται μέσω case studies σε τεχνικές και εργαλεία, που θα τους βοηθήσουν να συντάσσουν ξεκάθαρα και στοχευμένα Briefs, τα οποία δεν θα είναι λίστα από κοινοτυπίες και ζητούμενα, αλλά πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία εξέχουσας επικοινωνιακής εκστρατείας.

HR PROFESSIONAL: Ποια είναι η αξία της επιμόρφωσης σήμερα, και πόσο σημαντικό είναι οι επιχειρήσεις να συνεχίσουν να επενδύουν σε αυτήν;

Έφη Δημολίτσα: Σήμερα, οι περισσότερες επιχειρήσεις στην Ελλάδα λειτουργούν με μειωμένο προσωπικό, το οποίο έχει επωμιστεί αυξημένο όγκο εργασίας. Το άγχος της αποτελεσματικότητας και της επιτυχίας έχει επίσης αυξηθεί πολύ, διότι προσδιορίζει πλέον, άμεσα και δραστικά, τη βιωσιμότητα μιας επιχείρησης. Σε αυτό το περιβάλλον, η επιμόρφωση είναι πιο αναγκαία και κρίσιμη από ποτέ, διότι δεν υπάρχει πλέον ούτε διαθέσιμος χρόνος για επαρκή εκπαίδευση των στελεχών μέσω των διευθυντών τους, ούτε η πολυτέλεια της μακρόχρονης αναμονής για τη σταδιακή απόκτηση της σχετικής εμπειρίας και ανάπτυξης δεξιοτήτων. Η αποτελεσματικότητα και η επιτυχία είναι αναγκαίες «εδώ και τώρα» και ο εργαζόμενος πρέπει να αποκτήσει δεξιότητες, να γίνει efficient και effective πολύ-πολύ γρήγορα.

Η επιμόρφωση βοηθά τους εκπαιδευόμενους να γνωρίσουν γρήγορα και εμπεριστατωμένα τις αρχές και τις καλές πρακτικές που πρέπει να εφαρμόζουν, καθώς επίσης και να ασκηθούν επί τόπου στην εφαρμογή τους. Με αυτόν τον τρόπο, τους βοηθά να αναπτύξουν ταχύτερα δεξιότητες, που χωρίς τη σχετική επιμόρφωση, θα χρειάζονταν χρόνια εμπειρίας και εκμάθησης μέσω trial and error για να αναπτύξουν.