Σε στρατηγική συνεργασία για τη δημιουργία κόμβου ψηφιακής καινοτομίας προχώρησε η Microsoft με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Τη συμφωνία υπέγραψαν η CEO της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας Πέγκυ Αντωνάκου, με τον πρύτανη του ΑΠΘ, Περικλή Μήτκα, σε ειδική εκδήλωση της εταιρείας που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ. Στόχος αυτής της συνεργασίας είναι η ανάπτυξη από κοινού δραστηριοτήτων με έμφαση στις τεχνολογίες ψηφιακής μετάβασης και μετασχηματισμού, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, IoT, blockchain, Big Data που μεταμορφώνουν την οικονομία, την κοινωνία και τον κόσμο ευρύτερα.
Παράλληλα, προηγήθηκε η παρουσίαση αποτελεσμάτων έρευνας που πραγματοποίησε το ΙΟΒΕ, για την Microsoft με τίτλο: «Η οικονομική σημασία των ψηφιακών δεξιοτήτων στην Ελλάδα» την οποία παρουσίασε ο Σύμβουλος για θέματα Επιχειρηματικής Ανάπτυξης ΙΟΒΕ, Καθηγητής ΕΜΠ, Άγγελος Τσακανίκας. Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, σε ό,τι αφορά στα digital skills, οι Έλληνες διαθέτουν βασικές ψηφιακές δεξιότητες σε ποσοστό 24% (26% ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος), αλλά μόνο το 22% του πληθυσμού έχει περισσότερες ψηφιακές δεξιότητες από τις βασικές, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην Ε.Ε. είναι 31%. (2017).
Επίσης, μόνο το 1,6% των συνολικών απασχολούμενων στη χώρα, είναι επαγγελματίες των ΤΠΕ (ICT specialists), επίδοση που επίσης είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα, όπως αναφέρθηκε, μία αύξηση κατά 80 χιλιάδες των Ελλήνων με προηγμένες ψηφιακές δεξιότητες θα είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία 500 νέων επιχειρήσεων. Επίσης, η ίδια αύξηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του μέσου μηνιαίου μισθού κατά 35 ευρώ, όπως και αύξηση κατά 1,2 δισ. ευρώ των εξαγωγών. Επιπλέον, μία αύξηση κατά 1.000 άτομα του αριθμού των στελεχών πληροφορικής με προηγμένες ψηφιακές δεξιότητες θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία αύξηση κατά 480 εκατ. ευρώ του ΑΕΠ.