Νέα έρευνα της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ) καταδεικνύει ότι ο μισθός των ευρωπαίων εργαζομένων εξακολουθεί να μειώνεται σε πραγματικούς όρους, παρά το γεγονός ότι οι εταιρείες σημειώνουν κέρδη πέραν του πληθωρισμού. Την έρευνα έδωσε στη δημοσιότητα η ΓΣΕΕ, με το βασικό εύρημα να αναφέρει πως αν ληφθεί υπόψη ο πληθωρισμός, η αξία των μισθών έχει μειωθεί φέτος σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντίθετα, τα κέρδη των εταιρειών αυξήθηκαν κατά σχεδόν 2% σε πραγματικούς όρους.

Οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν, αλλά τα πραγματικά κέρδη αυξήθηκαν σε 9 κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας. Σε άλλα δέκα κράτη – μέλη, οι αυξήσεις των πραγματικών κερδών ήταν υψηλότερες από τις αυξήσεις των πραγματικών μισθών. Οι σημαντικότερες αυξήσεις των πραγματικών κερδών σημειώθηκαν στη Σλοβακία (+8%) και τη Ρουμανία (+7%), όπου η αύξηση των πραγματικών μισθών ήταν αρνητική. Από την άλλη πλευρά, οι μεγαλύτερες μειώσεις των πραγματικών μισθών σημειώθηκαν στην Τσεχία (-5%) και την Ιταλία (-2%), όπου τα πραγματικά κέρδη αυξήθηκαν. Η ΣΕΣ δημοσίευσε αυτή τη μελέτη ενόψει της παρουσίασης του Μανιφέστου της για τις ευρωπαϊκές εκλογές με τίτλο «Μια δίκαιη συμφωνία για τους εργαζόμενους», η οποία πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 15 Νοεμβρίου, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με την ίδια, τα στοιχεία δείχνουν για μια ακόμα φορά το πώς οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να πληρώνουν το τίμημα μιας κρίσης πληθωρισμού που προκαλείται κυρίως από τις εταιρείες που εκμεταλλεύονται τα προβλήματα ανεφοδιασμού προκειμένου να αυξήσουν τα περιθώρια κέρδους τους. «Σε ολόκληρη την Ε.Ε. το μερίδιο των κερδών αυξήθηκε κατά 4% από την έναρξη της πανδημίας, ενώ οι πληρωμές μερισμάτων στους μετόχους αυξήθηκαν έως και 13 φορές ταχύτερα από τους μισθούς. Ταυτόχρονα, η παιδική φτώχεια αυξήθηκε για τρίτη συνεχή χρονιά στην Ε.Ε., ενώ οι τιμές των πιο βασικών ειδών διατροφής συνεχίζουν να αυξάνονται έως και επτά φορές ταχύτερα από τους μισθούς» αναφέρει μεταξύ άλλων, η σχετική της ανακοίνωση. Τέλος, το Μανιφέστο της ΣΕΣ για τις ευρωπαϊκές εκλογές καλεί τους πολιτικούς να στηρίξουν τις ακόλουθες πολιτικές:

  • Φόροι στα υπερκέρδη, που έχουν αυξήσει τον πληθωρισμό.
  • Αναθεώρηση των Οδηγιών για τις δημόσιες συμβάσεις όπου θα εξαρτάται η πρόσβαση των επιχειρήσεων στη δημόσια χρηματοδότηση από τον σεβασμό του δικαιώματος σε μισθούς που θα είναι αποτέλεσμα συλλογικών διαπραγματεύσεων.
  • Φιλόδοξη μεταφορά της Οδηγίας για τους επαρκείς κατώτατους μισθούς σε εθνικό επίπεδο, με στόχο την κάλυψη κατά 80% από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις σε κάθε κράτος – μέλος.
Χώρες-μέλη όπου οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν παρά την αύξηση των πραγματικών κερδών των εταιρειών
Χώρες-Μέλη Μεταβολή των πραγματικών μισθών 2023 (%) Μεταβολή των πραγματικών κερδών 2023 (%)
Τσεχία 4,6 5,4
Γερμανία 1,3 1,0
Ελλάδα 0,2 5,9
Γαλλία 0,2 1,4
Ιταλία 2,3 1,3
Ρουμανία 0,2 6,9
Σλοβακία 1,1 7,9
Φινλανδία 0,3 0,1
Σουηδία 1,9 0,1
Ε.Ε. 0,7 1,5
Ευρωζώνη 0,2 1,9

Πηγή: Συνομοσπονδία Ευρωπαίων Συνδικάτων (ΣΕΣ)