Χρόνος προετοιμασίας: μερικές μέρες. Χρόνος υλοποίησης: 15 μέρες (συνίσταται). Βαθμός δυσκολίας: μέτριος. Υλικά: προορισμός, καλή παρέα, ελάχιστα υλικά αγαθά.

Για τα οφέλη των διακοπών στη ζωή των εργαζομένων έχουν γραφτεί δεκάδες άρθρα, οπότε η σχετική επιχειρηματολογία είναι γνωστή. Αποτελεί κοινό τόπο ότι η ανάπαυλα μετά από μια κουραστική χρονιά προσφέρει τα εφόδια για τη δημιουργική και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των υποχρεώσεων και των καθηκόντων τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Παρότι, όμως, ακούγεται εύκολα υλοποιήσιμο, δεν είναι λίγες οι φορές που γυρνάμε πιο κουρασμένοι από ποτέ. Ίσως γιατί, ακόμα και στις διακοπές, χρειάζεται ένας προγραμματισμός, ένας στόχος και ένα όραμα. Με απλά λόγια, αν δεν ξέρεις που θες να πας δεν υπάρχει δρόμος για να σε πάει.

Ξεκούραση ή δραστηριότητες: Η επιλογή έχει να κάνει με το αν υπάρχει ανάγκη για ξεκούραση και αποχή από τουριστικές δραστηριότητες ή σωματική κούραση, αλλά ψυχική ξεκούραση.
Τόπος: Αφού απαντηθεί το παραπάνω ακολουθεί η επιλογή ενός τόπου που να πληροί τις προδιαγραφές που έχουν τεθεί.

Παρέα: Ακόμα και ο παράδεισος μπορεί να μετατραπεί σε κόλαση εφόσον η παρέα δεν είναι η κατάλληλη. Δώστε τη δέουσα σημασία στους ανθρώπους που θα περάσετε χρόνο μαζί, ενώ δεν θα ήταν κακή ιδέα να περάσετε και κάποιες μέρες μόνοι, με οδηγό τον εσωτερικό σας εαυτό.

Χρόνος: Κάτι σχετικό. Όσο σημαντική είναι η έννοια του στην καθημερινότητα, τόσο αμελητέα είναι η θέση του στις διακοπές μας.

Social Media: Υπολογιστές, κινητά και tablets δεν έχουν καμία θέση σε ένα πλάνο ξεκούρασης.

Ύπνος και φαγητό: Δεν είναι η εποχή κάποιος να σκεφτεί να στερηθεί κάποιες απολαύσεις. Ενδεχομένως να είναι και η μόνη εποχή που αυτά που τρώμε δεν πρέπει να μας απασχολούν.

Χαλαρώστε: Συντονιστείτε στο περιβάλλον που βρίσκεστε, κρατήστε επαφή με το παρόν και μπλοκάρετε οποιαδήποτε σκέψη για εργασία.

Έγκαιρη επιστροφή: Αν και υπάρχει η τάση να εξαντλούμε τον χρόνο της άδειάς μας, έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι επιστρέφουν νωρίτερα από τις διακοπές τους διατηρούν καλύτερη διάθεση από όσους επιστρέφουν την προηγούμενη μέρα πριν πάνε στην εργασία τους!

Καλό καλοκαίρι!