Οι αυξημένες εποχικές δραστηριότητες στον τουρισμό και στην εστίαση, στο εμπόριο (λόγω των εκπτώσεων) και στα συσκευαστήρια φρούτων δημιούργησαν τις περισσότερες θέσεις εργασίας τον Αύγουστο δίνοντας, ύστερα από αρκετά χρόνια (από το 2004) θετικό πρόσημο στο ισοζύγιο της απασχόλησης που, παρά τις συνεχιζόμενες απολύσεις και τις οικειοθελείς αποχωρήσεις, «έκλεισε» στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου με επιπλέον 102.580 θέσεις.

 Σύμφωνα με τα στοιχεία των προσλήψεων και των απολύσεων που κατέγραψε το υπουργείο Εργασίας μέσω του συστήματος παρακολούθησης «Εργάνη», τον Αύγουστο: Οι αναγγελίες πρόσληψης έφτασαν τις 72.685 (από 56.778 τον ίδιο μήνα πέρυσι) και οι αποχωρήσεις τις 61.716 (από 58.956) αφήνοντας «καθαρά» 10.969 θέσεις εργασίας (από -2.178 πέρυσι). Αυξημένος εμφανίζεται, πάντως, ο αριθμός των οικειοθελών αποχωρήσεων που έφτασαν τις 29.151, έναντι 22.131 ενώ μειωμένες στις 32.565 (από 36.825) ήταν οι καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου και οι λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Οι περισσότερες προσλήψεις (το 58,24%), λόγω των μειωμένων μισθών που ήδη ισχύουν και συνεχίζουν (τον Αύγουστο δηλώθηκαν μειώσεις μισθών μέσω επιχειρησιακών συμβάσεων από 4,28% – 9,52% για 2.128 εργαζόμενους) έγιναν με καθεστώς πλήρους απασχόλησης (το 33,47% ήταν με μερική απασχόληση και το 8,28% για εκ περιτροπής εργασία). Τον ίδιο μήνα μετατράπηκαν 1.104 θέσεις εργασίας από πλήρους σε μερικής απασχόλησης, 489 σε εκ περιτροπής εργασία με συμφωνία του εργαζομένου και άλλες 503 με μονομερή απόφαση του εργοδότη.

Αναφορικά με τους κλάδους περισσότερες ήταν οι προσλήψεις από τις απολύσεις και τις οικειοθελείς αποχωρήσεις στις υπηρεσίες εστίασης, στο χονδρικό εμπόριο, στην εκπαίδευση, στο λιανικό εμπόριο καθώς και σε κατασκευές κτιρίων. Αντιθέτως, αρνητική είναι η πορεία της μισθωτής εργασίας στους κλάδους της κοινωνικής μέριμνας, της βιομηχανίας τροφίμων, στη δημόσια διοίκησης και άμυνα, στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και στη διαφήμιση.

Οι 10 ειδικότητες που είχαν θετική πορεία ήταν οι σερβιτόροι, οι συσκευαστές φρούτων, οι χειριστές μηχανών συσκευασίας προϊόντων, οι λαντζιέρηδες, οι ανειδίκευτοι εργάτες μεταποιητικών βιομηχανιών, οι πωλητές σε καταστήματα, οι ανειδίκευτοι εργάτες γεωργίας και κτηνοτροφίας, το διδακτικό προσωπικό φροντιστηρίων, οι ανειδίκευτοι εργάτες και οι οδηγοί λεωφορείων.