Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που διενεργήθηκε από τον οργανισμό εξεύρεσης και επιλογής στελεχών InterSearch Worldwide, σε 15 χώρες, η οποία δημοσιεύθηκε στο τεύχος 40 του διεθνούς κλαδικού περιοδικού search-consult, τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτει ένας CEO για να επιτύχει στη σημερινή οικονομία είναι παρόμοια σε όλο τον κόσμο, ανεξάρτητα από τη γεωγραφική τοποθεσία και την τοπική οικονομική κατάσταση.

Στους ερωτηθέντες-συμμετέχοντες στην έρευνα, στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων στην πλειοψηφία τους, δόθηκε μία λίστα με 14 χαρακτηριστικά για να επιλέξουν αυτά που θεωρούν ως σημαντικότερα κλειδιά για την επιτυχία ενός CEO στο ρόλο του σήμερα. Ως Νο 1 κριτήριο διεθνώς επιλέχθηκε το Strategic Thinker και ακολουθείται από τα Τeam Builder και Results-Oriented, ενώ τις χαμηλότερες θέσεις στην κατάταξη έλαβαν Authenticity, Analytical και Risk-Tolerant.

Η Mary Kier, επικεφαλής της Cook Associates – InterSearch USA και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της InterSearch Worldwide, εξηγεί ότι «τα αποτελέσματα της έρευνας δεν αποτελούν έκπληξη, ούτε είναι απαραίτητα διαφορετικά από αυτά που θα επιλέγονταν ως σημαντικά κριτήρια πριν από την κρίση.

Παρόλα αυτά ενισχύουν ξεκάθαρα την εικόνα, ότι ο CEO σήμερα πρέπει να διαθέτει μια ολοκληρωμένη σειρά δεξιοτήτων, τόσο επαγγελματικά όσο και προσωπικά. Πρέπει να διαθέτει στρατηγική, να οδηγεί τα αποτελέσματα, να εμπνέει την ομάδα, και θα πρέπει να είναι ικανός να επικοινωνήσει και να εκτελέσει αυτή τη στρατηγική αποτελεσματικά και κομψά».

Λεπτομέρειες σχετικά με τη μεθοδολογία και τα αποτελέσματα της έρευνας βρίσκονται στο πλήρες άρθρο: symvoli-intersearch.gr/images/intersearch_article_2011.pdf.