Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η αγορά εργασίας μετασχηματίζεται, όχι μόνο λόγω διεθνών προκλήσεων και τεχνολογικών εξελίξεων, αλλά και με την είσοδο -στο ανθρώπινο δυναμικό- γενιών που φέρνουν στο προσκήνιο φιλοδοξίες και αξίες διαφορετικές από αυτές των γονιών και των παππούδων τους.

Έρευνα του Jobseeker για τις dream jobs ανά τον κόσμο αποκαλύπτει ένα ενδιαφέρον και ιδιότυπο τοπίο ως προς τον ορισμό της ιδανικής δουλειάς σήμερα. Τι σημαίνει, όμως, αυτό για τους HR professionals και τις σύγχρονες τάσεις στη διαχείριση του ανθρωπίνου δυναμικού;

Βασικά ευρήματα έρευνας
Κατόπιν ανάλυσης εκατομμυρίων αναζητήσεων χρηστών του διαδικτύου, το www.jobseeker.com κατέληξε στη λίστα των 10 επαγγελμάτων που πρωταγωνιστούν στα όνειρα των ανθρώπων παγκοσμίως. Αυτά, κατά σειρά, είναι: Πιλότος, Αεροσυνοδός, Μοντέλο, Ψυχολόγος, Influencer, Γιατρός, Εκπαιδευτικός, Δικηγόρος, Πυροσβέστης, Επιχειρηματίας. Σε μια πρώτη ανάγνωση, βλέποντας δίπλα-δίπλα γιατρούς και influencers, γίνεται προφανές ότι ο συνδυασμός των κινήτρων των ανθρώπων για την επιλογή καριέρας είναι τόσο μοναδικός όσο και οι ίδιοι. Ωστόσο, από τη λίστα μπορούν να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα, καθώς αναδεικνύονται κάποια μοτίβα.

Επαγγέλματα όπως του πιλότου και του αεροσυνοδού φανερώνουν το διαχρονικό όνειρο για εξερεύνηση, ελευθερία και εμπειρίες που ξεπερνούν τα γεωγραφικά όρια. Πίσω από το μόντελινγκ, το influencing και το επιχειρείν βλέπει κάποιος την ανάγκη για προσωπική έκφραση, δημιουργία και αυτονομία. Τα επαγγέλματα του ψυχολόγου, του γιατρού, του εκπαιδευτικού, του δικηγόρου και του πυροσβέστη ενσωματώνουν την έννοια της προσφοράς, υπογραμμίζοντας τη βαθύτερη επιθυμία των ανθρώπων να έχουν θετικό αντίκτυπο στις ζωές των άλλων. Μοτίβα σαν αυτά είναι σημαντικά, γιατί αποτελούν χρήσιμο οδηγό για τους υπευθύνους ανθρωπίνου δυναμικού ώστε να διαμορφώσουν στρατηγικές που θα τους επιτρέπουν να προσελκύουν, να διατηρούν και να αναπτύσσουν ταλέντα με βάση τις προτεραιότητες των εργαζομένων.

Το τοπίο στην Ελλάδα
Η έρευνα του Jobseeker αποκάλυψε πως την πρωτοκαθεδρία στα όνειρα των Ελλήνων έχει το μόντελινγκ – όπως και σε άλλες 24 ευρωπαϊκές χώρες. Και ενώ αυτή η προτίμηση έχει άμεση σχέση με τα social media και τον «εκδημοκρατισμό» επαγγελμάτων που ήταν απρόσιτα στο ευρύ κοινό κατά το παρελθόν, εντάσσεται ταυτόχρονα σε ένα ευρύτερο περιβάλλον που διαμορφώνεται από ριζικές αλλαγές στην εργασιακή κουλτούρα. Η παραδοσιακή αντίληψη του «βρες μια σταθερή δουλειά στο Δημόσιο ή σε μια μεγάλη εταιρεία και μείνε εκεί μέχρι τη σύνταξη» δείχνει να χάνει σταδιακά έδαφος στη χώρα μας.

Η έρευνα Workmonitor 2024 της Randstad έδειξε ότι η εργασιακή ασφάλεια παραμένει μεν σημαντικό κίνητρο, αλλά έχει ισχυρό ανταγωνισμό από την ευελιξία στο ωράριο εργασίας και την υποστήριξη της ψυχικής υγείας. Η δε ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής έχει πλέον την ίδια βαρύτητα με τον μισθό, αποτελώντας ύψιστη προτεραιότητα των εργαζομένων. Δύο ακόμα έρευνες, από τη Merck και την Deloitte, μας βάζουν στα άδυτα της ψυχής των Gen Zs και των Millennials, που πέρα από ευελιξία, ψυχική υγεία και ισορροπία, λαχταρούν έναν χώρο εργασίας που προσφέρει ευκαιρίες μάθησης και επαγγελματικής εξέλιξης, προνόμια πέραν του μισθού και ευθυγράμμιση με τους στόχους ζωής και τις αξίες τους.

Η γνώση είναι δύναμη
Όλα τα δεδομένα συνηγορούν ότι οι νεότερες γενιές είναι πιο διατεθειμένες να ρισκάρουν για μια δουλειά που θα τους δώσει μεγαλύτερη ικανοποίηση. Ένας νέος υποψήφιος δεν θα πειστεί μόνο από το ύψος του μισθού. Θέλει να ξέρει πόση ευελιξία θα έχει, πώς θα εξελιχθεί, τι αντίκτυπο θα έχει η εργασία του. Οι νέες προσδοκίες των εργαζομένων, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες όπως η οικονομία και η τεχνολογία, κάνουν το έργο του HR όλο και πιο πολύπλοκο, σχολιάζει η Diana Scott, Leader του US Human Capital Center του think tank The Conference Board, συμπληρώνοντας πως οι Chief Human Resources Officers είναι εκείνοι που θα κληθούν να βοηθήσουν τον οργανισμό να τα καταλάβει όλα αυτά. Η αρχή, όμως, πρέπει να γίνει από την ίδια τη διεύθυνση ανθρωπίνου δυναμικού, που χρειάζεται να κατανοήσει την κουλτούρα κάθε γενιάς και τις σχέσεις μεταξύ τους. Τα δεδομένα ερευνών αποτελούν, σε αυτό το πλαίσιο, μια καλή βάση για τη χαρτογράφηση των αναγκών, ώστε να μεταφραστούν σε στοχευμένες στρατηγικές πρόσληψης.

Σε πρακτικό επίπεδο, για την προσέλκυση κορυφαίων ταλέντων το 2025, η Academy to Innovate HR συστήνει μεταξύ άλλων: τη βελτίωση του employer branding και του employee value proposition, την ανάπτυξη μιας recruitment marketing στρατηγικής που θα περιλαμβάνει την προβολή της ζωής στην επιχείρηση και την απλοποίηση της πρόσβασης σε ευκαιρίες upskilling και reskilling για όλους τους εργαζομένους. Πλέον, οι HR professionals έχουν τη δυνατότητα να διαμορφώσουν οργανισμούς που δεν ανταποκρίνονται απλώς στις τάσεις, αλλά και εμπνέουν τους εργαζομένους να υλοποιήσουν τα όνειρά τους. Η έμφαση στην ευελιξία, την ψυχική υγεία και τις δυνατότητες εξέλιξης μπορεί να αποτελεί πρόκληση στην ελληνική πραγματικότητα, αναδεικνύεται, όμως, και σε μια μοναδική ευκαιρία για τις επιχειρήσεις που θέλουν να ξεχωρίσουν.