Η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ σιγά-σιγά αρχίζει να ανακάμπτει, όπως φάνηκε από τον οδηγό καριέρας 2012 της CareerCast.com, η οποία αξιολογεί 200 επαγγέλματα, για να καθορίσει τα καλύτερα και τα χειρότερα επαγγέλματα της χρονιάς στη χώρα.

Σύμφωνα με τον οδηγό, το «καλύτερο» επάγγελμα της χρονιάς είναι ο μηχανικός λογισμικών (Software Engineer), το οποίο βρίσκεται στην κορυφή της λίστας για δεύτερη συνεχή χρονιά. Τα δημιουργικά μυαλά πίσω από τα προγράμματα είδαν την αμοιβή τους να σημειώνει άνοδο κατά 1,1% και να διαμορφώνεται πλέον στα 88.142 δολάρια από 87.140 δολάρια το 2011. Τη δεύτερη θέση καταλαμβάνουν οι αναλογιστές, οι οποίοι χρησιμοποιούν τα μαθηματικά, τη στατιστική και την οικονομική θεωρία για τη μελέτη αβέβαιων μελλοντικών γεγονότων, ιδιαίτερα αυτών που αφορούν ασφάλειες και συνταξιοδοτικά προγράμματα.

Η μέση αμοιβή τους ανέρχεται στα 88.202 δολάρια, καταγράφοντας άνοδο 1,1%. Στην επόμενη θέση βρίσκονται οι διαχειριστές ανθρώπινου δυναμικού, των οποίων η παρουσία στη λίστα μπορεί αρχικά να προκαλεί έκπληξη, αλλά αν ληφθούν υπ’ όψιν οι τάσεις της αγοράς, είναι λογική. Ο μισθός των τελευταίων αγγίζει τα 99.102 δολάρια. Συνολικά τα 10 καλύτερα επαγγέλματα για το 2012 με σειρά κατάταξης είναι: μηχανικός λογισμικών, αναλογιστής, διαχειριστής ανθρώπινου δυναμικού, οδοντίατρος, οικονομικός σύμβουλος, ακουολόγος, εργοθεραπευτής, διαχειριστής online διαφημίσεων, αναλυτής συστημάτων Η/Υ και μαθηματικός. Στον αντίποδα των «ιδανικών», βρίσκονται τα «εφιαλτικά».

Το επάγγελμα του ξυλοκόπου καταλαμβάνει την πρώτη θέση, καθώς πάντα λογιζόταν ως μία από τις χειρότερες δουλειές και έπεται, ο γαλακτοκόμος. Η κατάταξη για τα 10 χειρότερα επαγγέλματα του 2012, διαμορφώνεται συνολικά: ξυλοκόπος, γαλακτοκόμος, στρατιώτης, εργάτης πετρελαιοπηγής, ρεπόρτερ εφημερίδας, σερβιτόρος, μετρητής κατανάλωσης, λαντζέρης, χασάπης και εκφωνητής.