Η αναζήτηση εργασίας στην εποχή μας, ειδικά για ένα νέο άνθρωπο, με ελάχιστη ή καθόλου προϋπηρεσία, είναι αναμφίβολα πολύ δύσκολη. Για αρκετούς, όμως, όσο και αν ακούγεται παράδοξο, η προσπάθεια στέφεται με επιτυχία.

Τι γίνεται, όμως στη συνέχεια; Πόσο εύκολο είναι για ένα νέο να προσαρμοστεί από τη σχολική/φοιτητική ζωή στο σκληρό κόσμο των επιχειρήσεων και της εργασίας γενικότερα;

Για το λόγο αυτό, συντάξαμε τον παρακάτω οδηγό συμβουλών που καλό θα ήταν να ακολουθούν οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας, προκειμένου να αποφύγουν λάθη που μπορούν να οδηγήσουν σε δυσάρεστες συνέπειες.

  • Σεβασμός, το Α και το Ω. Ακόμα και αν η δουλειά που βρήκατε δεν είναι αυτή που ονειρευόσασταν ή σχετική με το αντικείμενο σπουδών σας, οφείλετε να επιδείχνετε – αν όχι να αισθάνεστε πραγματικά – σεβασμό και ευγνωμοσύνη. Όπως προαναφέραμε, η προσφορά εργασίας στη σημερινή εποχή, δεν είναι και το πιο συχνό φαινόμενο – το αντίθετο μάλιστα. Συνεπώς, η ασέβεια προς την επιχείρηση, είτε εκφραστεί σε συναδέλφους είτε σε τρίτους, είναι ένα από τα μεγαλύτερα σφάλματα που μπορείτε να πράξετε.
  • Ιεραρχία, η ιερή. Σε όλες τις επιχειρήσεις, η υπάρχουσα ιεραρχία είναι σημαντική. Μελετήστε το οργανόγραμμα και κατανοείστε ποιοι είναι οι προϊστάμενοι και οι υφιστάμενοι. Αυτό θα σας βοηθήσει όχι μόνο στο να εγκλιματιστείτε γρηγορότερα, αλλά και στο να μην κάνετε λάθη. Συγκεκριμένα, δεν είναι δυνατόν να απευθύνεστε στον οποιοδήποτε για το οτιδήποτε. Ο καθένας στην εταιρεία έχει το ρόλο του, τις αρμοδιότητές του και τα προνόμιά του. Τέλος, να θυμάστε ότι η ιεραρχία δεν πρέπει να παραβιάζεται.
  • Μη βιάζεστε να ανελιχθείτε. Σε συνέχεια της προηγούμενης συμβουλής, πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι δεν είναι δυνατόν από τον πρώτο μήνα δουλειάς, να γίνετε Διευθυντές! Μπορεί να έχετε εφόδιο τις γνώσεις σας, αλλά δεν έχετε την εμπειρία. Για να φτάσει κάποιος ψηλά, είθισται να ξεκινά από χαμηλά. Αλλιώς πώς θα μαθαίναμε και θα εμπλουτίζαμε τις γνώσεις μας; Η γνώση προσθέτει στην εμπειρία και η εμπειρία στη γνώση.
  • Προθυμία, η απαραίτητη. Σε περίπτωση που κάποιος συνάδελφος σας ζητήσει να βγάλετε φωτοτυπίες ή να του φτιάξετε έναν καφέ, δεν χρειάζεται να εκνευριστείτε. Αν κάτι τέτοιο γίνει σε λογικά πλαίσια, αντιμετωπίστε το σαν αίσθημα προσφοράς προς τους συναδέλφους και ευκαιρία να μάθετε πράγματα – γιατί ακόμα και από αυτά τα «μικροπράγματα» μαθαίνετε. Από τη στιγμή που είστε νέος σε μια εταιρεία, δεν είναι δυνατόν να σας αναθέσουν από την αρχή τη διαχείριση ενός δύσκολου project ή να παρευρεθείτε στη Γενική Συνέλευση των Μετόχων! Αντιθέτως, θα χρειαστεί να βοηθήσετε και σε τέτοιου είδους μικρά, «καθημερινά» καθήκοντα. Μην ξεχνάτε, άλλωστε: τα νιάτα και η ενεργητικότητα πάνε μαζί. Να είστε πρόθυμοι και δραστήριοι, ενώ σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δυσανασχετήσετε.
  • Λάθη, τα επικίνδυνα. Είναι απόλυτα λογικό σε μια νέα δουλειά, πόσο μάλλον αν δεν έχετε εργασιακή εμπειρία, να κάνετε λάθη. Όλοι κάνουν σφάλματα, ανεξαρτήτως θέσης και γνώσεων. Συνεπώς, κανείς δε θα σας «πάρει το κεφάλι» αν κάνετε κάποιο λάθος. Προσοχή όμως: αυτό δεν σημαίνει ότι θα ενεργείτε απρόσεκτα και επιφανειακά! Και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πράξετε αυθόρμητα και «στα τυφλά». Αν δεν γνωρίζετε κάτι, ρωτήστε! Είναι προτιμότερο από το να κάνετε λάθος, το οποίο ενδέχεται να σας οδηγήσει ακόμα και στην απόλυση. Το ότι είστε νέος δεν σημαίνει ότι σας παραχωρείται αυτόματα ανεκτικότητα επί μονίμου βάσεως.
  • Ενδυμασία, η σημαντική. Αν δεν υποχρεούστε να φοράτε στολή στην εργασία σας, αυτό πιθανότατα σημαίνει ότι μπορείτε να φορέσετε ότι θέλετε, με οδηγό τους εκάστοτε κανόνες επαγγελματικής ενδυμασίας της εταιρείας σας. Το αν οι υπόλοιποι συνάδελφοι δεν ακολουθούν τον κανονισμό, δεν πρέπει να σας επηρεάζει. Εσείς οφείλετε να προσέχετε την ατομική σας υγιεινή και καθαριότητα, και να ακολουθείτε τον κανονισμό με ευλάβεια. Οι κυρίες πρέπει να αποφεύγουν το αποκαλυπτικό ντύσιμο, τα βαριά αρώματα, τα πολλά κοσμήματα, το έντονο μακιγιάζ και το μανικιούρ με έντονα χρώματα. Αντιστοίχως για τους κυρίους, αντενδείκνυνται τα ατημέλητα γένια 3 εβδομάδων, τα σκονισμένα παπούτσια και η μπλούζα της αγαπημένης σας ομάδας -ακόμα κι αν είναι οπαδός της ο Διευθύνων Σύμβουλος.