Οι μέσοι ετήσιοι μισθοί για τους αποφοίτους των κορυφαίων οικονομικών σχολών ξεπερνούν τα 160.000 δολάρια (δηλαδή τα 13.300 δολάρια μηνιαίως), ενώ για την πλειονότητα των σχολών οι μέσοι μισθοί ξεπερνούν τα 100.000 δολάρια (πάνω από 8.300 δολ. μηνιαίως).

Είναι σημαντικό, ότι 9 στους 10 απόφοιτους απορροφούνται σχεδόν αμέσως (εντός τριμήνου) από την αγορά εργασίας. Αυτά είναι μερικά από τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν από την τελευταία μελέτη των Financial Times που αφορά στα καλύτερα μεταπτυχιακά σε οικονομικές σχολές (ΜΒΑ) σε όλο τον κόσμο, όπου στις κορυφαίες πέντε θέσεις της σχετικής κατάταξης βρίσκουμε τέσσερις σχολές των Η.Π.Α. (Wharton Πενσιλβάνια, Columbia, Stanford, Harvard) και το London Business School.

Τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται από τους Financial Times είναι μεταξύ άλλων οι μέσοι μισθοί των αποφοίτων, η επαγγελματική ανέλιξή τους, η σχέση χρημάτων που δίνονται για τα δίδακτρα σε σχέση με τις μελλοντικές απολαβές, το ποσοστό των σπουδαστών που προσλαμβάνονται αμέσως μετά το πέρας των σπουδών τους κ.ο.κ. Ρίχνοντας μια ματιά στις οικονομικές σχολές ανά τον κόσμο διαπιστώνουμε ότι η ισχυρή στερλίνα έκανε την προσφορά εργασίας στη Μεγάλη Βρετανία ιδιαίτερα ανταγωνιστική για τους ξένους σπουδαστές.

Για παράδειγμα στο London Business School, 69% των αποφοίτων πέρυσι ξεκίνησαν τη σταδιοδρομία τους σε βρετανικές επιχειρήσεις, παρότι μόνο το 9% ήταν Βρετανοί. Αντίθετα στις Η.Π.Α. η μεγάλη αποδυνάμωση του δολαρίου δεν απέφερε τους επιθυμητούς μισθούς στους ξένους απόφοιτους που επέλεξαν να εργαστούν σε κάποια αμερικανική επιχείρηση. Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές καριέρας που «υπόσχονται» οι οικονομικές σχολές (ειδικότερα σε χώρες εκτός Η.Π.Α. και Μ. Βρετανίας), στην πρώτη θέση βρίσκουμε το Ipade του Μεξικού (οι απόφοιτοί του εξασφαλίζουν μέσο ετήσιο εισόδημα 88.395 δολάρια) ενώ ακολουθούν το ΙΕ business School στην Ισπανία, το Vlerick Leuven Gent στο Βέλγιο, το ΕΜ Lyon στη Γαλλία, και τα ισπανικά EADA και Εsade.

Αξιοσημείωτο είναι ακόμη το γεγονός ότι αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των ασιατικών οικονομικών σχολών (κυρίως της Κίνας) που μπήκε στις κορυφαίες 100 σχολές όλου του κόσμου, εξέλιξη η οποία ασφαλώς συνδέεται με τη ραγδαία ανάπτυξη της κινέζικης οικονομίας. Η ημέρα της αποφοίτησης από το Harvard θεωρείται μία από τις σημαντικότερες στιγμές της ζωής των αποφοίτων, καθώς θεωρείται το «διαβατήριο» για μία λαμπρή επαγγελματική σταδιοδρομία στον οικονομικό κλάδο. Δεν είναι τυχαίο ότι το πανεπιστήμιο του Harvard αποτελεί την πρώτη επιλογή των αποφοίτων, ενώ παράλληλα φιγουράρει στις κορυφαίες θέσεις όλων σχεδόν των επιμέρους τομέων της οικονομικής δραστηριότητας.

Πηγή: Έθνος