«Δεν θα επιτρέψουμε, τόσο εγώ όσο και οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας, το πρόγραμμα "επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας" να εξελιχθεί σε πρόγραμμα ανακύκλωσης εργαζομένων όπως συνέβη κατά το παρελθόν».

Αυτό ήταν το μήνυμα του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, μιλώντας σε εκδήλωση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΕΛΠΕ) σε ξενοδοχείο των Αθηνών. «Θέλουμε το τελικό αποτέλεσμα στην απασχόληση να έχει θετικό πρόσημο», σημείωσε με έμφαση ο ίδιος και τόνισε ότι γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, ζήτησε να μπει ειδικός όρος απαγόρευσης των απολύσεων κατά τη διάρκεια του προγράμματος. Το υπουργείο Εργασίας δέχεται, σύμφωνα με πληροφορίες, πιέσεις από εργοδοτικούς φορείς προκειμένου να δεχθεί αλλαγές στα προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης που θα επιτρέπουν απολύσεις με στόχο την αντικατάσταση παλαιών και «ακριβότερων» εργαζομένων με νεότερους και πιο «φθηνούς».

Αναφερόμενος στη συγκεκριμένη δράση που απευθύνεται σε 45.000 νέους έως 29 ετών, ο Γ. Βρούτσης είπε ότι δεν πρόκειται για «ένα τυπικό πρόγραμμα επιδοτούμενης απασχόλησης, αλλά για ένα δομημένο, σπονδυλωτό πρόγραμμα που με μια σειρά διαδοχικών και συνδεδεμένων μεταξύ τους δράσεων καταλήγει στην εργασιακή ενσωμάτωση των νέων σε επιχειρήσεις με πλήρη μισθό και ασφάλιση».Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, η υψηλότατη ανεργία και μάλιστα των νέων ζημιώνει την ελληνική οικονομία κατά 7 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 3,28% του ΑΕΠ.

Αναφερόμενος, τέλος, στην ανασφάλιστη εργασία, ο κ. Βρούτσης υπογράμμισε ότι δεν συνιστά μόνο απαράδεκτη πρακτική, αλλά οικονομικό και κοινωνικό «έγκλημα», και υποστήριξε ότι η πολιτεία με τη συνδρομή και της Οικονομικής Αστυνομίας θα είναι αυστηρή στην αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων.