Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση που εκπονήθηκε από το Forbes Insights, σε συνεργασία με την ΕΥ, ως μοχλό ανάπτυξης για τις επιχειρήσεις χαρακτηρίζονται τα προηγμένα analytics.
Η έκθεση αναδεικνύει την υπεροχή και το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των επιχειρήσεων εκείνων που έχουν αναπτύξει μια καλά εδραιωμένη στρατηγική Analytics, με βασικό ρόλο στη συνολική επιχειρηματική τους στρατηγική.
Το 2016, μεταξύ των επιχειρήσεων αυτών, το 66% πέτυχε αύξηση εσόδων κατά τουλάχιστον 15%, το 63% ανέφερε ότι τα περιθώρια λειτουργικού κέρδους αυξήθηκαν κατά τουλάχιστον 15% και το 60% δήλωσε ότι βελτίωσε και το προφίλ εταιρικού κινδύνου τους.
Περισσότερα από τα μισά στελέχη που συμμετείχαν στην έρευνα σκοπεύουν να επενδύσουν τουλάχιστον 10 εκατ. δολάρια σε δεδομένα και προηγμένα Αnalytics στα επόμενα δυο χρόνια. Όσον αφορά στην κατάταξη των κλάδων ως προς την ωριμότητα χρήσης προηγμένων Analytics, οι τηλεπικοινωνίες βρέθηκαν στην πρώτη θέση, ενώ τα καταναλωτικά προϊόντα και το λιανεμπόριο έπεσαν στη δέκατη από την τέταρτη θέση που κατείχαν το 2015.
Ο τομέας της τεχνολογίας κατατάχθηκε στη δεύτερη θέση φέτος, ενώ ακολούθησε η μεταποίηση στην τρίτη θέση. Στο χώρο των αναδυόμενων τεχνολογιών, οι επιχειρήσεις που κυριαρχούν στην αγορά χρησιμοποιούν προγνωστικά μοντέλα (67%), τεχνητή νοημοσύνη (53%) και ρομποτική αυτοματοποίηση διαδικασιών (43%).
Σύμφωνα με την έρευνα, τα κρίσιμα προβληματικά σημεία ως προς την επιτυχή στρατηγική ενσωμάτωση των Analytics σε όλο το εύρος της επιχείρησης, εξακολουθούν να αφορούν το ανθρώπινο στοιχείο και όχι την τεχνολογία.