Τα τελευταία στοιχεία από διεθνείς έρευνες δείχνουν ότι πάνω από το 70% των επιχειρήσεων παγκοσμίως αναγνωρίζει ότι μία αποτελεσματική στρατηγική διαχείρισης ταλέντου όχι μόνο αυξάνει την παραγωγικότητα, αλλά συμβάλλει και στη μείωση της έλλειψης ταλέντου. Γι’ αυτό, η στρατηγική διαχείρισης ταλέντου αποτελεί σήμερα κομβικό παράγοντα για την επιτυχία και την ανάπτυξη επιχειρήσεων και οργανισμών.

Η στρατηγική διαχείρισης ταλέντου, γνωστή ως talent management strategy, περιλαμβάνει ένα σύνολο πολιτικών και διαδικασιών που αποσκοπούν στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των οργανισμών, αξιοποιώντας αποτελεσματικά τους ανθρώπινους πόρους και τα ταλέντα τους. Σύμφωνα με το AIHR (Academy to Innovate HR), η στρατηγική αυτή περιλαμβάνει διάφορες δράσεις, όπως είναι η προσέλκυση ταλέντων, μέσω της δημιουργίας προσφορών εργασίας και προγραμμάτων προσέλκυσης που απευθύνονται σε ικανούς υποψηφίους, η επιλογή και πρόσληψη, που αφορά διαδικασίες για την επιλογή των καλύτερων υποψηφίων που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του οργανισμού, εκπαίδευση και ανάπτυξη, πτυχή που αφορά στη δημιουργία ευκαιριών για την επαγγελματική ανάπτυξη των εργαζομένων μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων και mentoring. Πέρα από αυτές τις τακτικές ωστόσο, υπάρχουν ακόμα η αξιολόγηση της απόδοσης, που περιλαμβάνει εργαλεία αξιολόγησης της επίδοσης των εργαζομένων, τα οποία βοηθούν στην αναγνώριση των δυνατών σημείων και των τομέων βελτίωσης, η διαχείριση της διαδοχής, που περιλαμβάνει στρατηγικές για την προετοιμασία των επόμενων γενεών ηγετών εντός του οργανισμού και τέλος, η δέσμευση και η διακράτηση, με εξειδικευμένες πρωτοβουλίες σχεδιασμένες να κρατούν τους ταλαντούχους εργαζόμενους στον οργανισμό, όπως είναι τα προγράμματα επιβράβευσης και δημιουργίας θετικού εργασιακού κλίματος.

Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΛΕΝΤΟ
Η αξία μίας ισχυρής και ξεκάθαρης στρατηγικής talent management δεν αμφισβητείται από επιχειρήσεις, CEOs και εργαζόμενους, καθώς είναι πλέον εμφανές σε όλους ότι είναι καθοριστική για τη μακροχρόνια επιτυχία και βιωσιμότητα των οργανισμών. Πρόσφατη μελέτη της SAP αναδεικνύει 8 σημαντικά οφέλη από τη στρατηγική επένδυση στη διαχείριση ταλέντου. Πέρα από την αύξηση της παραγωγικότητας, αναφέρει τη διατήρηση ταλέντου, επισημαίνοντας ότι με την κατάλληλη υποστήριξη και ανάπτυξη, οι οργανισμοί μπορούν να κρατήσουν τους πολύτιμους εργαζομένους τους, μειώνοντας τις αναταραχές και τα κόστη που σχετίζονται με την αναχώρηση προσωπικού. Ιδιαίτερη αναφορά κάνει δε, στη βελτίωση της εταιρικής κουλτούρας, επισημαίνοντας ότι μία στρατηγική που εστιάζει στην ανάπτυξη και την αναγνώριση των εργαζομένων ενισχύει την εταιρική κουλτούρα και δημιουργεί ένα θετικό εργασιακό περιβάλλον. Η αύξηση της καινοτομίας είναι άλλο ένα «όφελος» σύμφωνα με την SAS, αφού όπως εκτιμά, «μία διαφοροποιημένη και ταλαντούχα ομάδα εργαζομένων είναι πιο πιθανό να συμβάλλει με νέες ιδέες και καινοτόμες λύσεις, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα του οργανισμού». Από την άλλη πλευρά, η στρατηγική σχεδίαση της διαδοχής είναι μείζονος σημασίας, αφού με ένα σταθερό και στρατηγικό talent management, οι οργανισμοί μπορούν να προετοιμάσουν τη νέα γενιά ηγετών, διασφαλίζοντας τη συνεχιζόμενη επιτυχία και τη σταθερότητα. Πέρα από τα παραπάνω, η συνεχής εκπαίδευση και ανάπτυξη των ταλέντων επιτρέπει στις επιχειρήσεις να προσαρμόζονται γρήγορα στις μεταβαλλόμενες ανάγκες της αγοράς, ενώ οι οργανισμοί που επενδύουν στη διαχείριση ταλέντου μπορούν να νιώθουν σιγουριά ότι διαθέτουν μία σταθερή και ικανή ομάδα, γεγονός που τους επιτρέπει να ξεχωρίζουν από τους ανταγωνιστές τους. Τέλος, σύμφωνα πάντα με την SAP, η διαφάνεια και οι ευκαιρίες ανάπτυξης που παρέχονται μέσω στρατηγικών talent management ενισχύουν τη δέσμευση των εργαζομένων και την εμπιστοσύνη τους στον οργανισμό.

«Η αξία μιας ισχυρής στρατηγικής talent management είναι σήμερα πιο κρίσιμη από ποτέ, καθώς οι οργανισμοί αντιμετωπίζουν αυξανόμενες προκλήσεις στον ανταγωνισμό, τόσο εγχώρια όσο και παγκόσμια, τις τεχνολογικές αλλαγές και τις μεταβαλλόμενες ανάγκες των εργαζομένων» επισημαίνει σχετικά η Λουκία Κόμνα, Assistant Manager| People and Culture της People for Business, εκτιμώντας παράλληλα ότι μία επιτυχημένη στρατηγική εξασφαλίζει την προσέλκυση, ανάπτυξη και διατήρηση κορυφαίων ταλέντων, «τα οποία αποτελούν το θεμέλιο για καινοτομία και διατηρήσιμη ανάπτυξη». Όπως αναφέρει δε, η στρατηγική talent management ενισχύει παράλληλα την εταιρική κουλτούρα, βελτιώνει την αφοσίωση των εργαζομένων και αυξάνει την ευελιξία του οργανισμού. «Η αποτελεσματική διαχείριση ταλέντων πλέον θεωρείται βασική κινητήριος δύναμη για την επιτυχία, ειδικά σε ένα περιβάλλον όπου οι απαιτήσεις και οι προσδοκίες των ταλέντων αλλάζουν διαρκώς», καταλήγει η ίδια.

ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΛΕΙΑ
H ραγδαία εξέλιξη του talent management strategy τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει πολλές επιχειρήσεις και οργανισμούς να υιοθετήσουν καινοτόμες πρακτικές και εργαλεία προκειμένου να προσελκύσουν, να αναπτύξουν και να διατηρήσουν τα ταλέντα τους. Οι ψηφιακές πλατφόρμες πρόσληψης, όπως π.χ. το LinkedIn και το Glassdoor, είναι το πρώτο και πιο δημοφιλές εργαλείο, όπου οι εταιρείες προβάλουν την εταιρική τους κουλτούρα, δράσεις και πρωτοβουλίες για τους εργαζομένους τους, αλλά και για την κοινωνία. Η χρήση αναλύσεων δεδομένων (analytics) για την παρακολούθηση των επιδόσεων των εργαζομένων, την ανίχνευση ταλέντων και την πρόβλεψη αναγκών σε προσωπικό είναι μία ακόμα πρακτική, που μαζί με τη σχεδίαση προγραμμάτων εκπαίδευσης που περιλαμβάνουν webinars, online courses, και εφαρμογές εκπαιδευτικών παιχνιδιών για την ανάπτυξη δεξιοτήτων, συνθέτουν μία ισχυρή «δύναμη κρούσης» προς το επιθυμητό αποτέλεσμα. Μία ακόμα πρακτική αφορά στην εστίαση στην εμπειρία των εργαζομένων μέσω πρωτοβουλιών ευημερίας, ευέλικτης εργασίας και ισορροπίας μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής.

Η φαρέτρα των εργαλείων, ωστόσο, είναι πολύ πιο μεγάλη περιλαμβάνοντας προγράμματα καθοδήγησης (mentoring) που ενθαρρύνουν τη συνεργασία και την ανάπτυξη ταλέντων μέσω της υποστήριξης από πιο έμπειρους συναδέλφους, τη χρήση αξιολογήσεων από διάφορες πηγές (συναδέλφους, ανώτερους, πελάτες) για τη δημιουργία μίας συνολικής εικόνας της απόδοσης και των αδυναμιών των εργαζομένων, καθώς και εξατομικευμένα πλάνα καριέρας, που περιλαμβάνουν τη δημιουργία προσαρμοσμένων πλάνων ανάπτυξης για κάθε εργαζόμενο, ενσωματώνοντας τους στόχους της επιχείρησης και τις προσωπικές φιλοδοξίες. Τελευταία στη φαρέτρα αυτή προστέθηκε και η Τεχνητή Νοημοσύνη, που δίνει τη δυνατότητα αυτοματοποίησης και βελτιστοποίησης των διαδικασιών πρόσληψης και αξιολόγησης. Τέλος, στα πιο «παραδοσιακά όπλα» συγκαταλέγονται ακόμα η διαρκής ανατροφοδότηση, με την εφαρμογή εργαλείων που επιτρέπουν τη συνεχιζόμενη ανατροφοδότηση μεταξύ εργαζομένων και διευθυντών, προκειμένου να ενισχυθεί η απόδοση και η συνεργασία, αλλά και η στρατηγική δημιουργίας ταλέντων μέσω συνεργασιών με πανεπιστήμια, μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, φιλανθρωπικές οργανώσεις και κοινότητες.

«Οι επιχειρήσεις, είτε βρίσκονται ήδη σε τροχιά υλοποίησης, είτε προετοιμάζονται για την εφαρμογή σύγχρονων πρακτικών και εργαλείων για τη διαχείριση ταλέντου», σημειώνει σχετικά ο Σπύρος Τρύφωνας, Μanager Συμβουλευτικών Υπηρεσιών Ανθρώπινου Δυναμικού της ΣΟΛ Crowe Συμβουλευτική, αναφέροντας ως χαρακτηριστικά παραδείγματα συστήματα όπως τα HRMS, ATS, LMS, HRIS, TAS και πρακτικές όπως την υβριδική εργασία. «Η επιτυχία αυτών των καινοτομιών αναδεικνύεται μέσα από τη διατήρηση του ενδιαφέροντος διαφορετικών γενεών εργαζομένων. Οι ‘‘ψηφιακοί ιθαγενείς” των νεότερων γενεών πορεύονται προς εργοδότες που πρεσβεύουν την εικόνα του “σύγχρονου επαγγελματικού προορισμού”, ενώ οι παλαιότερες γενιές αναζητούν εργοδότες που θα παράσχουν την απαιτούμενη υποστήριξη και τον χρόνο για να εξοικειωθούν και να υιοθετήσουν σταδιακά τις καινοτομίες», τονίζει ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η Λ. Κόμνα τονίζει ότι οι επιχειρήσεις σήμερα υιοθετούν καινοτόμες πρακτικές και εργαλεία στη διαχείριση ταλέντου, όπως πρακτικές και εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης (AI-Driven Analytics), Κέντρα Ανάπτυξης Δεξιοτήτων (Soft skills), πλατφόρμες μάθησης και ανάπτυξης σε συνδυασμό με την χρήση gamification. Όπως λέει, τα εργαλεία αυτά επιτρέπουν την εξατομικευμένη ανάπτυξη δεξιοτήτων και βελτιώνουν την εμπειρία των εργαζομένων. «Η επιτυχία τους αξιολογείται μέσω δεικτών όπως η αύξηση παραγωγικότητας, η διακράτηση ταλέντου και η ικανοποίηση των εργαζομένων, αλλά και μέσω μετρήσεων όπως η απόκτηση νέων δεξιοτήτων και η εμπλοκή στο εργασιακό περιβάλλον. Τέτοιες καινοτόμες προσεγγίσεις συνεισφέρουν στρατηγικά στην ανταγωνιστικότητα του οργανισμού» καταλήγει.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Η διαρκής και ουσιαστική επαγγελματική ανάπτυξη σε συνδυασμό με την προσπάθεια ενίσχυσης των ηγετικών χαρακτηριστικών, αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για την επιτυχία ενός οργανισμού. Οι διαδικασίες αυτές μπορούν να υλοποιηθούν επιτυχώς με την αξιοποίηση εξειδικευμένων προγραμμάτων προς αυτή την κατεύθυνση, με τα πλέον δημοφιλή να είναι τα προγράμματα mentoring και coaching που συνδέουν τους νέους επαγγελματίες με έμπειρους ηγέτες, παρέχοντας καθοδήγηση, υποστήριξη και συμβουλές για την ανάπτυξη δεξιοτήτων ηγεσίας. Ιδιαίτερα δημοφιλή εξάλλου είναι τα εκπαιδευτικά σεμινάρια και workshops, τα οποία επικεντρώνονται σε δεξιότητες ηγεσίας, διαχείρισης ομάδων, στρατηγικής σκέψης και επικοινωνίας και μπορούν υπό προϋποθέσεις να προσφέρουν στα μέλη της ομάδας τη δυνατότητα να εξελιχθούν.

Παράλληλα, υπάρχουν και τα πιο εξειδικευμένα προγράμματα ηγεσίας, τα οποία είναι σχεδιασμένα ειδικά για την ανάπτυξη ηγετικών δεξιοτήτων σε διάφορα επίπεδα και περιλαμβάνουν διαλέξεις, ασκήσεις και σχεδιασμό στρατηγικών. Ορισμένες επιχειρήσεις και οργανισμοί εξάλλου, επενδύουν παράλληλα σε στρατηγικές εσωτερικής ανάθεσης ευθυνών, αναθέτοντας ειδικά έργα ή ευθύνες σε εργαζόμενους, ώστε να τους δώσουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους και να αποδείξουν την ικανότητά τους ως ηγέτες. Τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα δημοφιλή είναι και τα προγράμματα διαφορετικότητας και συμπερίληψης, αφού έχει αποδειχθεί ότι η προώθηση μίας κουλτούρας που ενθαρρύνει την ποικιλία απόψεων και υποστηρίζει την εργασιακή ένταξη όλων των εργαζομένων, χωρίς διακρίσεις, μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη ηγετών. Τα προγράμματα αξιολόγησης και ανατροφοδότησης είναι επίσης δημοφιλή, αφού έχει αποδειχθεί ότι μπορούν να ενισχύσουν την επαγγελματική ανάπτυξη και να καθοδηγήσουν τους εργαζόμενους στην κατεύθυνση που επιθυμούν. Τέλος, υπάρχουν και τα προγράμματα αυτο-ανάπτυξης, αφού η ενθάρρυνση των εργαζομένων να συμμετέχουν σε τέτοιες διαδικασίες, όπως π.χ. online μαθήματα ή βιβλία, μπορεί να τους προετοιμάσει καλύτερα στην ανάληψη ηγετικών ρόλων.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ
Όσον αφορά στον ρόλο της τεχνολογίας, η Λ. Κόμνα συμφωνεί ότι διαδραματίζει πλέον κομβικό ρόλο στις διαδικασίες ταυτοποίησης, ανάπτυξης και διατήρησης ταλέντων, προσφέροντας έξυπνα εργαλεία ανάλυσης και αξιολόγησης, που βελτιώνουν τη λήψη αποφάσεων. Ειδικότερα, όσον αφορά στην Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ), επισημαίνει ότι συμβάλλει σημαντικά, «διευκολύνοντας την ανάλυση δεδομένων για τον εντοπισμό δεξιοτήτων, τη διαμόρφωση εξατομικευμένων πλάνων ανάπτυξης και την πρόβλεψη παραγόντων διατήρησης ταλέντων». Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια, για να αξιοποιηθεί αποτελεσματικά, απαιτούνται ισχυρά συστήματα διαχείρισης δεδομένων, διαφάνεια στον τρόπο λειτουργίας των αλγορίθμων, και προσαρμογή στις ανάγκες του ανθρώπινου δυναμικού. «Υπό αυτές τις συνθήκες, η ΤΝ μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την ταχύτητα και την ποιότητα των αποφάσεων στη διαχείριση ταλέντου, συμβάλλοντας στην ανταγωνιστικότητα των οργανισμών», καταλήγει.

«Η τεχνολογία λειτουργεί ως μοχλός ταυτοποίησης δεδομένων που προκύπτουν από την καθημερινή αλληλεπίδραση των εργαζομένων με το εργασιακό τους περιβάλλον» επισημαίνει από την πλευρά του ο Σπ. Τρύφωνας, τονίζοντας ότι αυτά τα δεδομένα παρέχονται στους επικεφαλής για ανάλυση και σύνδεση με τους στόχους και τον ρυθμό επίτευξης των εταιρικών ζητουμένων. Όπως επισημαίνει, η Τεχνητή Νοημοσύνη, συχνά συνδέεται με αυτοματοποιημένες διαδικασίες εύρεσης, επιλογής, ανάπτυξης και εκπαίδευσης υποψηφίων, οι οποίες βασίζονται σε αλγόριθμους. «Ωστόσο, για να είναι πραγματικά χρήσιμη, η Τεχνητή Νοημοσύνη πρέπει να λειτουργεί συμπληρωματικά στην εμπειρία των επαγγελματιών του HR και να ενσωματώνεται σε μία καλά σχεδιασμένη “Στρατηγική Τεχνολογίας HR”», καταλήγει.

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΑΛΕΝΤΩΝ
Η διατήρηση ταλέντων σε ανταγωνιστικές αγορές είναι κρίσιμη για τη βιωσιμότητα και εξέλιξη οργανισμών και επιχειρήσεων, μία πραγματικότητα που τους οδηγεί στην ανάπτυξη και υλοποίηση συγκεκριμένων τεχνικών προς αυτή την κατεύθυνση. Από τις πλέον δημοφιλείς επιλογές είναι η προσφορά ανταγωνιστικών μισθών και επιπλέον παροχών (π.χ. ιατρική ασφάλιση, συνταξιοδοτικά σχέδια, ευέλικτο ωράριο), καθώς και οι προσφερόμενες ευκαιρίες επαγγελματικής ανάπτυξης, που αφορούν σε επένδυση στην εκπαίδευση και ανάπτυξη των εργαζομένων μέσω σεμιναρίων, workshops και προγραμμάτων mentoring. Τα τελευταία χρόνια εξάλλου, οι υποψήφιοι δείχνουν να εκτιμούν ιδιαίτερα και να επιλέγουν επιχειρήσεις και οργανισμούς που στηρίζουν έμπρακτα το DEI (Diversity, Equity, Inclusion) και γενικότερα, καλλιεργούν κουλτούρα συμπερίληψης και ισότητας μεταξύ των εργαζομένων.

Ιδιαίτερα σημαντικά είναι δε τα προγράμματα αναγνώρισης και επιβράβευσης, αφού η αναγνώριση της προσπάθειας και της επίδοσης των εργαζομένων βελτιώνει την ψυχολογία τους, αυξάνει την παραγωγικότητα και ενισχύει την αφοσίωσή τους στην εταιρεία. Εξάλλου, μετά την πανδημία COVID-19, η ευέλικτη εργασία εξελίσσεται σε ένα ακόμα βασικό ζητούμενο των υποψήφιων, αφού απεδείχθη και έμπρακτα πλέον, ότι η δυνατότητα εργασίας εξ αποστάσεως ή η ύπαρξη ευέλικτων ωραρίων εργασίας συμβάλλουν στη βελτίωση της ισορροπίας επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Η δημιουργία ελκυστικών εργασιακών συνθηκών, με ότι αυτή μπορεί να περιλαμβάνει, αποτελεί ένα ακόμα ζητούμενο, όπως και οι προοπτικές ανάπτυξης που δίνει μία εταιρεία στους εργαζόμενους. Η ανάπτυξη στρατηγικών για τη διαδοχή και τη στελέχωση κρίσιμων θέσεων διασφαλίζει ότι οι εργαζόμενοι αισθάνονται ότι η καριέρα τους είναι σημαντική και ότι έχουν προοπτικές εξέλιξης εντός της εταιρείας.

ΠΟΣΟΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Σύμφωνα με το Peopleforce, μία ολοκληρωμένη στρατηγική talent management επηρεάζει τόσο τα ποσοτικά, όσο και τα ποιοτικά αποτελέσματα των επιχειρήσεων και των οργανισμών. Όπως αναφέρει, μιλώντας για ποσοτικά αποτελέσματα, μία επιτυχημένη στρατηγική talent management oδηγεί στην αύξηση της απόδοσης των εργαζομένων, η οποία μετριέται μέσω της αύξησης της παραγωγικότητας και των κερδών. Παράλληλα, μειώνει τους ρυθμούς εναλλαγής προσωπικού (turnover), περιορίζοντας τα κόστη πρόσληψης και εκπαίδευσης. Την ίδια στιγμή δε, παρατηρείται βελτίωση στην ικανοποίηση των πελατών, αφού οι ικανοποιημένοι και καλά εκπαιδευμένοι εργαζόμενοι τείνουν να προσφέρουν καλύτερη εξυπηρέτηση. Όσον αφορά στα ποιοτικά αποτελέσματα, το talent management strategy προάγει την καινοτομία και τη δημιουργικότητα των εργαζομένων, ενώ παράλληλα ενισχύει το engagement αυτών με την επιχείρηση ή τον οργανισμό. Τέλος, πάντα σύμφωνα με το Peopleforce, μέσω της εκπαίδευσης και της ανάπτυξης που περιλαμβάνει το talent management strategy, οι επιχειρήσεις αφενός καλλιεργούν ηγετικές ικανότητες στους εργαζόμενους και αφετέρου ενισχύουν την εταιρική τους φήμη.

KEY TAKEAWAYS
Η αποτελεσματική στρατηγική διαχείρισης ταλέντου συμβάλλει καθοριστικά στην αύξηση της παραγωγικότητας και τη μείωση της έλλειψης ταλέντου.

  • Οι οργανισμοί που επενδύουν στη διαχείριση ταλέντου ενισχύουν την καινοτομία, βελτιώνουν την εταιρική κουλτούρα και διασφαλίζουν τη βιωσιμότητά τους.
  • Η ανάπτυξη εσωτερικών ηγετών μέσω στρατηγικών διαδοχής και προγραμμάτων καθοδήγησης αποτελεί θεμέλιο για τη μακροχρόνια επιτυχία.
  • Τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης και οι ψηφιακές πλατφόρμες μετασχηματίζουν τις διαδικασίες ανεύρεσης, επιλογής και ανάπτυξης ταλέντων.
  • Οι πολιτικές συμπερίληψης και ισότητας ενισχύουν τη δέσμευση εργαζομένων και προσελκύουν ταλαντούχα στελέχη σε ένα απαιτητικό εργασιακό περιβάλλον.
  • Η συνεχής εκπαίδευση και οι εξατομικευμένες ευκαιρίες ανάπτυξης προετοιμάζουν τους εργαζομένους για τις προκλήσεις του μέλλοντος.

VIEWPOINTS
Χρήστος Γεωργίου, HR Director, Δωδώνη
«Οι σημαντικότερες τάσεις και προκλήσεις περιλαμβάνουν:
 Διαφορετικότητα και συμπερίληψη: Οι οργανισμοί επιδιώκουν να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον εργασίας που να είναι συμπεριληπτικό, αναγνωρίζοντας ότι η διαφορετικότητα οδηγεί σε καινοτομία και καλύτερες αποφάσεις.
 Ψηφιοποίηση και τεχνολογία: Η αύξηση της χρήσης ψηφιακών εργαλείων διευκολύνει την αναζήτηση και διαχείριση ταλέντων.
Ευελιξία στην εργασία: Η αυξανόμενη ζήτηση για ευέλικτες δομές εργασίας και απομακρυσμένες θέσεις έχει αλλάξει τη σχέση μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου. Οι οργανισμοί πρέπει να προσαρμοστούν για να διατηρήσουν τα ταλέντα τους.
Εκπαίδευση και ανάπτυξη: Οργανισμοί που επενδύουν στην επαγγελματική ανάπτυξη των εργαζομένων τους ενισχύουν την αφοσίωση και συμβάλλουν στη διακράτηση του προσωπικού.
Ψυχική υγεία και ευημερία: Οι οργανισμοί οφείλουν να προσφέρουν υποστήριξη και προγράμματα ευημερίας στους εργαζομένους τους.
Αυτές οι τάσεις και προκλήσεις αναμένεται να επηρεάσουν το μέλλον των οργανισμών με τρόπους όπως η βελτίωση της αφοσίωσης και της ικανοποίησης των εργαζομένων, η αναδιαμόρφωση της εταιρικής κουλτούρας και η δημιουργία ευφυών και ευέλικτων οργανωτικών δομών».

Θεοδώρα Γεωργίου, Talent Acquisition Lead, Upvest
«Οι στρατηγικές διαχείρισης ταλέντων εξελίσσονται ραγδαία για να ανταποκριθούν στις σύγχρονες προκλήσεις. Βασικές τάσεις περιλαμβάνουν την πρόσληψη μέσω AI, που αυξάνει την αποδοτικότητα και μειώνει την προκατάληψη στις διαδικασίες επιλογής. Η έντονη έμφαση στη διαφορετικότητα, ισότητα και συμπερίληψη (DEI) είναι απαραίτητη για την καινοτομία και την προσέλκυση κορυφαίων ταλέντων. Επιπροσθέτως, οι οργανισμοί δίνουν προτεραιότητα στην αναβάθμιση δεξιοτήτων (upskilling) και επανεκπαίδευση (reskilling) για να καλύψουν τα τεχνολογικά κενά. Η άνοδος των υβριδικών και εξ αποστάσεως μοντέλων εργασίας απαιτεί ευέλικτες πολιτικές για τη διατήρηση ταλέντων. Τέλος, η ενίσχυση της εμπειρίας εργαζομένων (EX) και οι αποφάσεις με βάση τα δεδομένα διαμορφώνουν οργανισμούς για το μέλλον».

Χάρης Λιβανός, HR Business Partner, Δ. Θανόπουλος Α.Ε.
«Η μεγαλύτερη πρόκληση για την επιτυχία ενός Talent Management Strategy έγκειται στη σύνδεση του με τον πυρήνα του οργανισμού.  Παρά το γεγονός ότι αποτελεί μεν μια διαδικασία του HR, η συμμετοχή της ηγεσίας στην υλοποίηση αυτής της στρατηγικής και η απορρόφησή της ως αναπόσπαστο στοιχείο της εταιρικής κουλτούρας, θα δώσει στρατηγικό χαρακτήρα ταιριάζοντας τη με τους στόχους του οργανισμού και επιφέροντας έτσι ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Άλλωστε ένα καλά δομημένο Talent Management Strategy δεν είναι απλά μία τυπική διαδικασία, αλλά προσθέτει ουσιαστική αξία στο σύνολο του οργανισμού, αυξάνοντας σημαντικά τα επίπεδα παρακίνησης και ικανοποίησης των ανθρώπων και προσδίδοντας ανθεκτικότητα στον ίδιο τον οργανισμό φέροντας τον έτσι πιο κοντά στην υλοποίηση των στρατηγικών του στόχων».