Μέχρι σήμερα οι 21 από τις 28 χώρες-μέλη της ΕΕ έχουν θεσπίσει κατώτατο μισθό. Οι επτά χώρες που δεν έχουν θεσπίσει είναι η Γερμανία, η Δανία, η Φινλανδία, η Σουηδία, η Αυστρία, η Ιταλία και η Κύπρος.
«Η απουσία κατώτατου μισθού στις βόρειες ευρωπαϊκές χώρες οφείλεται στο ότι οι μισθοί καθορίζονται έπειτα από διαπραγματεύσεις των κοινωνικών εταίρων που εξασφαλίζουν κατά κανόνα τους υψηλότερους δυνατούς μισθούς. Στη Γερμανία, όμως, τα τελευταία χρόνια δεν ισχύει κάτι τέτοιο σε όλους τους επαγγελματικούς κλάδους και η τάση είναι οι χαμηλοί μισθοί να συμπιέζονται διαρκώς», εξήγησε στην εφημερίδα, Le monde η Κριστίν Ερέλ του γαλλικού Κέντρου Μελετών της Απασχόλησης.
Η ίδια πρόσθεσε ότι «στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης και του εντεινόμενου ανταγωνισμού, η υιοθέτηση ενός κατώτατου μισθού αποτελεί μια αναγκαιότητα, αν και οι μισθοί σε κάποιους επαγγελματικούς κλάδους θα εμπλακούν σε μια πτωτική περιδίνηση». Οι διαφορές στους κατώτατους μηνιαίους μισθούς από χώρα σε χώρα της ΕΕ είναι τεράστιες. Η χώρα με το χαμηλότερο κατώτατο μισθό είναι η Βουλγαρία με μόλις 159 ευρώ το μήνα, ενώ το Λουξεμβούργο με 1.874 ευρώ είναι η χώρα με τον υψηλότερο κατώτατο μισθό. Ο κατώτατος μισθός στο Λουξεμβούργο, δηλαδή, είναι σχεδόν δωδεκαπλάσιος από τον κατώτατο μισθό στη Βουλγαρία.
Τα 159 ευρώ στη Βουλγαρία, όμως, επειδή το κόστος ζωής είναι χαμηλό, έχουν ουσιαστικά αγοραστική δύναμη 324 ευρώ. Στους αντίποδες, τα 1.874 ευρώ που λαμβάνει ο χαμηλόμισθος Λουξεμβούργιος αντιστοιχούν ουσιαστικά σε 1.539 ευρώ, διότι στη χώρα του η ζωή είναι πανάκριβη. Για την Ελλάδα ο κατώτατος μισθός των 684 ευρώ που καταγράφει η Eurostat σημειώνεται ότι έχει αγοραστική αξία που αντιστοιχεί σε 736 ευρώ.