Η Επιτροπή Ίσων Ευκαιριών Απασχόλησης των ΗΠΑ κατέθεσε αγωγή εναντίον της Tesla, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, με το αιτιολογικό ότι η εταιρεία παραβίασε τον ομοσπονδιακό νόμο «ανεχόμενη την εκτεταμένη και συνεχή φυλετική παρενόχληση των μαύρων εργαζομένων της» στο εργοστάσιό της στο Fremont της Καλιφόρνια, εφαρμόζοντας μάλιστα αντιεργατικές πρακτικές σε όσους αντέδρασαν.

Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, σύμφωνα με όσα καταγγέλλονται, οι μαύροι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο Fremont, το TSLA, το πρώτο εργοστάσιο συναρμολόγησης οχημάτων Tesla στις ΗΠΑ, «υπομένουν συστηματικά φυλετικές κακοποιήσεις, διάχυτα στερεότυπα και εχθρότητα», καθώς και ρατσιστικές προσβολές εναντίον τους, όπως αναφέρεται στη μήνυση.

«Οι προσβολές εκτοξεύονταν χωρίς όριο και σε σημεία που συγκεντρώνονται πολλοί εργαζόμενοι», ανέφερε η Επιτροπή. Οι μαύροι εργαζόμενοι έβλεπαν «τακτικά» γκράφιτι με βρισιές, σβάστικες, απειλές και θηλιές σε όλο το εργοστάσιο, συμπεριλαμβανομένων των γραφείων, των πάγκων του μπάνιου και των ανελκυστήρων, αναφέρεται στη μήνυση. Όπως αναφέρει η Επιτροπή, όσοι εργαζόμενοι κατήγγειλαν τις φυλετικές διακρίσεις εναντίον τους, απολύθηκαν ή μετατέθηκαν αλλού.

Η μήνυση κατατέθηκε στο Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ για τη Βόρεια Περιφέρεια της Καλιφόρνια, μετά από ανεπιτυχείς προσπάθειες διευθέτησης πριν από τη δίκη, αναφέρει το Reuters, και ζητά αποζημίωση και τιμωρία, καθώς και πρόσθετη αμοιβή για τους πληγέντες εργαζόμενους. Επιδιώκει επίσης αλλαγές στις πρακτικές απασχόλησης της Tesla για την πρόληψη των διακρίσεων στο μέλλον, όπως ανέφερε η Eπιτροπή.